Archief

intal Leuven organiseert samen met de ngo FOS een filmvertoning van de documentaire “Tierra de Lucha”.

Deze documentaire volgt vier Colombiaanse arbeiders en hun strijd voor rechtvaardigheid. In die strijd botsen ze op de overheid, grote ondernemingen en gewapende groepen. Na de film volgt er een bespreking door Ali Selvi, die als fotograaf meereisde naar Colombia.

intal reisde afgelopen zomer naar Colombia. De vertoning van Tierra De Lucha volgt op de reisvoorstelling die enkele weken geleden plaatsvond in Coop Café. Wouter van intal Leuven, die de intalgroep vergezelde naar Colombia, zal een korte voorstelling geven over de relevantie van deze documentaire voor zijn reiservaring.

Dekolonisering, een woord dat je vandaag de dag in de racismedebatten dikwijls ziet opduiken. De discussies laaien er hevig over op. Voor de een is er nog veel werk aan de winkel, voor de ander is het een gedane zaak.

Maar wat betekent dekolonisering nu eigenlijk? Behoort het kolonialisme niet tot het verleden? En wat heeft het dan te maken met het hedendaags racisme? Op deze vragen zoekt intal Antwerpen graag met jullie een antwoord.

Op vrijdag 29 november houden we in Klappei een filmavond over dekolonisering. We kijken samen de animatiefilm “Caoutchouc Rouge/Rouge Coltan” en gaan in discussie met activist Stefaan van intal Congo.

Welkom!

Ben je er graag bij? Inschrijven via antwerpen@intal.be

Toegang: €3

 

“Dekolonisatie”, het woord dat je vandaag de dag overal ziet passeren en waar de discussies hevig over oplaaien. Voor de ene is het een proces dat nog een lange weg te gaan heeft en voor de ander is het een afgerond iets. Zo beweerde Tony Mary (voormalig ceo van de VRT) enkele weken geleden nog het volgende in een interview met Humo:

“We moeten ons toch niet blíjven excuseren voor wat onze betovergrootvaders hebben uitgevreten, terwijl de Afrikanen er zelf helemáál niets van bakken? Allee, Congo is het rijkste land ter wereld, met al zijn grondstoffen, en toch moeten de mensen er rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. Hoe kán dat?”

“Volgens het Afrikaanse tribalisme moet je al je rijkdom delen met de leden van je stam. Onze Franse brand manager vertelde dat de minister die mensen telkens twee dagen in zijn bureau liet zitten, en als het begon te stinken gaf hij hun iets, waarna ze terugkeerden naar hun dorp en het volgende groepje arriveerde. Ik vroeg waarom hij dat deed. ‘Omdat hij bang is van de sjamaan’, zei die Fransman. Die minister was doctor in de economie, maar was bang voor tovenaars. Dat verhaal is typisch voor Afrika: de machthebbers moeten hun geld verbergen in het buitenland, want wat zichtbaar is, moeten ze delen.”

Als wij van intal Antwerpen zoiets lezen, verslikken we ons meerdere malen in onze koffie, is het duidelijk dat denken in stereotypen schering en inslag is en dat het dekolonisatieproces nog een lange weg te gaan heeft. Graag willen wij dit proces meer belichten terwijl we een fietstocht doorheen Antwerpen maken. Tijdens deze fietstocht houden we halt bij een aantal plaatsen gelinkt aan onze koloniale geschiedenis, waar onze gespecialiseerde gidsen volgende thema’s zullen aansnijden:

-Dekoloniseren van het onderwijs door Judith Elvesiers
-Dekoloniseren van identiteit door Collective fair-part
-Dekoloniseren van erfgoed door Lies Busselen

Hierbij zal de nadruk liggen op het dekoloniseren van de geest, of op de ideologie van het neokolonialisme. Verwacht dus geen droge opsomming van historische feiten of een puur economisch verhaal. We willen dit graag op een interactieve en kritische manier aanpakken waarbij we door middel van input van de deelnemers tot een gesprek wensen te komen. De gidsen zullen bij iedere stop eerst vanuit hun expertise een grondige inleiding geven. Daarna is er de ruimte voor eigen input en debat. Lijkt dit je interessant? Aarzel niet om je in te schrijven!

Praktisch:

-De fietstocht start om 10u aan het centraal station. Afspraak voor de hoofdingang. Ten laatste om 13u ronden we af.
-Kostprijs: 7 euro
-Inschrijven via antwerpen@intal.be
-Om het interactieve element te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt tot 15 personen. Wees er dus tijdig bij!
-Voor wie niet over een eigen fiets beschikt, zijn er een beperkt aantal velo-kaartjes beschikbaar. Gelieve dit te vermelden bij je inschrijving. Wanneer deze voorraad is uitgeput, kan je een dagpas aanschaffen voor slechts 4 euro op www.veloantwerpen.be

Deze fietstocht wordt gerealiseerd in samenwerking met “Dekoloniseer Antwerpen” en met steun van de stad Antwerpen en Hand in Hand.

Vraag je je soms af hoe je in België de strijd voor mensenrechten kan versterken? Een workshop over actietheater, een getuigenis van een jonge geëngageerde Palestijnse vrouw, presentaties door 11.11.11 en Vredesactie, … kortom, een inspirerend weekend! Schrijf je nu in, voor het volzet is.

👉 https://nl.vivasalud.be/act-your-rights-%E2%80%93-become-change-maker-weekend

Il est parfois appelé le Trump des tropiques, le nouveau président brésilien Jair Bolsonaro.

Son discours à son inauguration et les premières mesures politiques nous rappelle certainement la
période sombre des dictatures d’extrême droite: Law & Order, grand nettoyage dans l’enseignement, dominée par la ‘culture marxiste’, abolition du ministère de la Culture, expulsion des peuples autochtones en Amazonie, homophobie-sexisme-racisme, Dieu et la patrie …

La question se pose de savoir si le Brésil, en tant que plus grand pays du continent, devient ainsi un précurseur du retour de l’ancien ordre en Amérique latine. La domination économique croissante des États-Unis, de la Chine et bientôt de l’accord commercial UE-Mercosur (Brésil, Argentine, Paraguay, Uruguay) est une préoccupation majeure, notamment pour les petits exploitants et les agriculteurs. Ou voyons-nous l’avenir trop noir et existe-t-il encore suffisamment de signes d’espoir sur un continent qui, au cours des siècles, a toujours fait preuve de la plus grande mobilisation populaire du monde?

Le LP Boonkring réunit un groupe d’experts sur ces questions sur le Brésil et, par extension, sur l’ensemble de l’Amérique latine. Et le tout dans un cadre musical et culinaire brésilien.

18h00 Projection du film « Pé na terra » (Les pieds sur terre). La documentariste Louise Amand rêve, avec Noémie Houbart, de visualiser la beauté de la région du Cerrado au Brésil. Elles veulent montrer comment, dans un lieu dévasté par l’agro-industrie, des hommes et des femmes s’engagent dans le dialogue de l’agriculture avec la nature. Par exemple, ils y plantent des forêts comestibles. Ce rêve a commencé en 2017. Avec le cameraman Pascal Gaubert, Louise s’est rendue au Cerrado en tant que bénévole pour photographier des images de la nature et enregistrer des témoignages d’agriculteurs écologiques. Ils montrent ainsi qu’il n’est pas utopique de cultiver des aliments sains tout en respectant la nature et en reboisant. Nous pouvons tous, y compris en Belgique, opter pour une agriculture respectueuse.

18h30 Buffet avec tapas Brésiliennes – accompagnement musical.

19h30 Introduction au débat par Alma de Walsche (experte Amérique Latine chez Mo* Magazine). Panel: Isabel Duarte (coordinatrice Arte N’Ativa, membre comité ‘Lula libre’), Paula Polanco (présidente INTAL, mouvement pour la solidarité internationale), Luc Vankrunkelsven (Groupe de travail pour une agriculture juste et responsable “Wervel”, travaille depuis des années au Brésil)

21h30 Fin – possibilité de discuter dans le bar.

Inscriptions Mark Michiels, Avenue Nouvelle 60, 1040 Etterbeek
tel: 02 649 35 87 ou email: lpboonkring@hotmail.com
Frais de participation 15 € buffet-tapas inclus (sans: 5 €) En versant la somme au compte: be 40 001 1199489 63 du LP Boonkring.

Avec les filmes “La Mercedes, la forge de l’héritage” et “Venezuela, le coup d’Etat manqué”.

Présidente Paula Polanco prend la parole.

 

Ons lid Christian Lukenge heeft de eer om donderdag 17 oktober in het Europees Parlement te mogen spreken tijdens een uitwisseling tussen maatschappelijke organisaties die strijden voor vrede en tegen kernwapens, alsook voor leden van de GUE/NGL.

De discussies zullen zich toespitsen op nucleaire ontwapening en meer algemeen op het Europese militaire beleid.

Een groepje enthousiaste intallers reisde de voorbije zomer naar Colombia om er te ervaren of het vredesakkoord van 2016 effectief wordt nageleefd.
Veel problemen kwamen aan de oppervlakte: moorden op sociale leiders, gedwongen verplaatsingen van bevolkingen, beknotting van de vrije meningsuiting,… .

Ondanks deze moeilijke situatie blijven veel Colombianen strijden tegen mensenrechtenschendingen en zetten ze zich in voor meer gerechtigheid, sociale rechten en vrede. De intallers willen graag hun verhaal en ervaringen met jullie delen. Iedereen hartelijk welkom!

10 december viert het tekenen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Als middenveld zijn we ervan overtuigd dat deze rechten enkel gerealiseerd worden wanneer
groepen ervoor opkomen. Zo is waardig werk er gekomen dankzij stakingen, mijnbouwprojecten
zijn gestopt door protest van inheemse groepen, en staat klimaatsverandering hoger op de
agenda door betogende jongeren. We horen en ervaren echter onrustwekkende verhalen uit alle regio’s in de wereld, inclusief ons
eigen land, die tonen dat het middenveld zwaar onder druk straat om hun elementair werk te
kunnen uitoefenen, gaande van het schrappen van subsidies, online en offline criminalisering tot
arrestaties en regelrechte moorden.

We eisen dat mensenrechtenverdedigers en hun sociale bewegingen beschermd worden.
Daarom wordt er op 10 december actie gevoerd in zowel Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, Brussel en Verviers.

Meer info volgt!

Schuiven naar boven