Boycott AXA : verzekeringsbedrijf van Israëlische apartheid

AXA maakt misbruik van de repressie van Palestijnen door Israël

De Franse verzekeringsreus AXA is het tweede grootste verzekeringsbedrijf ter wereld. Ze is actief in 57 landen en heeft meer dan 108 miljoen klanten.

Ondanks het feit dat AXA een ethische code heeft op vlak van mensenrechten en milieu, investeert ze 5,95 miljoen dollar in 4 Israëlische banken die voorkomen in de lijst van de Verenigde Naties van bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische bezetting: Bank Hapoalim, Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. De banken hebben afdelingen in de illegale kolonies in bezet Palestijns gebied en de bezette Syrische Golanhoogte. Ze geven hypothecaire leningen aan kolonisten en leveren financiële diensten aan lokale overheden voor bouwprojecten in de kolonies. Zonder de banken zouden verschillende illegale koloniale bouwprojecten niet mogelijk zijn.

AXA bezit eveneens 9,93% van “Equitable Holdings”, dat op haar beurt 95,50 miljoen dollar investeert in het grootste Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems en 6 Israëlische banken, die ook op de lijst van de VN staan (Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank).

Elbit Systems is bekend omwille van haar ‘expertise’ dankzij de Israëlische blokkade van Gaza, waar ze haar killer drones kon uittesten, net als witte fosfor, snipers en onderdelen van gevechtsvliegtuigen, allen ingezet door het Israëlisch leger. De drones ‘Hermes 900’ van Elbit Systems maakten deel uit van de Israëlische drones die 164 Palestijnse kinderen vermoordden in 2014 tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook.

De campagne van de coalitie “Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid” roept individuen, organisaties en instellingen van heel de wereld op om AXA te boycotten totdat ze een einde stelt aan haar medeplichtigheid met de Israëlische bezetting en de mensenrechtenschendingen van de Palestijnen.

De campagne wordt in Europa gesteund door meer dan 250 organisaties en 10.000 individuen. In België wordt de campagne gesteund door ABP, Cubanismo.be, CNAPD, Globalize Solidarity, ManiFiesta festival, Palestina Solidariteit, Viva Salud, Vrede vzw.

Ik teken en engageer me om

  • AXA te boycotten door geen verzekering bij hen af te sluiten.
  • andere individuen en bedrijven, sportclubs, instellingen, vakbonden, organisaties aan te zetten om hetzelfde te doen

zolang AXA de Israëlische apartheid steunt en mensenrechten schendt van de Palestijnen.

Schuiven naar boven