DOSSIERS

Klimaat en militarisering

“The Earth is a fine place and worth fighting for”, schreef Ernest Hemingway. Alleen interpreteren sommige regeringsleiders dit in het licht van de klimaatverandering wel héél letterlijk. In plaats van te investeren in een rechtvaardige klimaattransitie geven overheden steeds meer geld uit aan een nodeloze wapenwedloop in de context van de Nieuwe Koude Oorlog. Een dodelijke strategie met nefaste gevolgen voor het klimaat en het leven op onze planeet. We hebben een actief vredesbeleid en internationale samenwerking nodig, geen nieuwe oorlogen!

Dossier NAVO

Na de instorting van de Sovjet-Unie had de NAVO zichzelf eigenlijk moeten ontbinden. Maar nieuwe vijanden waren snel gevonden en dus bleef de NAVO bestaan. Oorlogszuchtiger dan ooit. Wat is dat juist de NAVO?

Dossier Lumumba

61 jaar na zijn dood willen wij terugkomen op de ideeën en de strijd van Patrice Lumumba, die vandaag een grote bron van inspiratie is in de strijd voor dekolonisatie, racisme en de soevereiniteit van landen in het Zuiden.

Palmolie maakt vlekken

Multinationale bedrijven plunderen volledige ecosystemen om hun winsthonger te stillen. De intensieve palmolieproductie is een wraakroepend voorbeeld van uitbuiting van mens en natuur. Voor de plantages worden miljoenen hectaren tropisch regenwoud gekapt en lokale voedselteelt vervangen. De arbeidsomstandigheden zijn er vreselijk. In Colombia zetten multinationals paramilitaire groepen in om kleine landbouwers en inheemse gemeenschappen van hun land te verdrijven. Lees ons dossier hier.

Decolonize Bozar

Wij willen een cultuur die dekoloniaal is. We hebben, met succes, campagne gevoerd voor het dekoloniseren van culturele instellingen zoals de Bozar. We vinden dat deze instellingen ruimte moeten bieden voor collectieve expressie die open staat voor het vroegere en huidige koloniale verleden. Er moeten andere verhalen worden verteld zodat de dominante cultuur in vraag kan worden gesteld. Lees hier ons campagnedossier.

Scroll to top