De NAVO: veiligheidsbrenger of een bedreiging van de vrede?

Op 14 juni vindt er een nieuwe NAVO-top plaats in Brussel, een goede gelegenheid om een kritische blik te werpen op dit militair bondgenootschap.
De NAVO is een product van de Koude Oorlog. Toch bleef de militaire alliantie ook na de val van de muur voortbestaan. Meer nog, de NAVO slaagde erin om zich verder te ontwikkelen tot een stevig uitgebouwde organisatie met mondiale reikwijdte. Het lidmaatschap van de NAVO heeft ook gevolgen voor de leden en zeker voor België waar het hoofdkwartier is gehuisvest. Sinds 2014 moeten lidstaten ernaar streven om hun militaire budgetten fors op te trekken, investeren in mobiele interventielegers of deelnemen aan de kernwapenpolitiek.
Voor de vredesbeweging is de NAVO een relict uit de Koude Oorlog wiens bestaansreden gebaseerd is op een confrontatiepolitiek met rivaliserende grootmachten en het militair aanpakken van lokale en internationale problemen. Zij is de drijvende kracht achter de militarisering die een echte veiligheidspolitiek, gebaseerd op samenwerking, diplomatie en menselijke en milieuveiligheid in de weg staat.
In dit webinar bespreken we de NAVO vanuit een vredesbril.
1. We starten met een korte algemene historische en actuele schets van de NAVO.
2. Vervolgens werpen we een kritische blik op het NAVO 2030-rapport, dat centraal zal staan op de komende NAVO-top in Brussel en als basis dient voor de militaire strategie het komende decennium.
3. Tenslotte geven we de visie, alternatieven en acties van de vredesbeweging. Aansluitend voorzien we vragen en antwoorden en is er ruimte voor een korte discussie.

PROGRAMMA
19u – Welkom
19u05 – Wat is de NAVO? – Véronique Couteur (intal)
19u20 – Kritische bespreking van het NAVO 2030-rapport – Samuel Legros (CNAPD)
19u35 – De vredesbeweging en de NAVO: alternatieven en acties – Ludo De Brabander (Vrede vzw)
Moderator: Merel Selleslach (Pax Christi Vlaanderen)
Schrijf je hier in: https://forms.gle/iyrEZK81cTuSyPxz5

Scroll to top