JOHAN IN DE FILIPIJNEN: Filipijnse activisten tonen solidariteit voor elkaar

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

Johan, jarenlang intal-lid en half Filipijns, is eventjes terug in zijn moederland. Hij had de kans om aanwezig te zijn tijdens een festival georganiseerd voor en door mensenrechtenactivisten: ‘Fete de la tibak’ (tibak is een woordspeling op aktibista, de Filipijnse term voor activist). Een fotoreportage.

intal is al jarenlang actief in het thema mensenrechten, onder andere in solidariteit met tal van organisaties in de Filipijnen, zoals Gabriela, Bayan en Karapatan. Dit uit zich in verschillende activiteiten georganiseerd door de groep intal Brussel Filipijnen, of door de trekkersrol van intal in het jaarlijks campagne Stop The Killings.

Toeval wou dat Johan zich in de Filipijnen bevond tijdens een solidariteitsactie van de Filipijnse activisten voor hun kameraden: ‘fete de la tibak’. Op vrijdag 11 oktober, in het hart van Quezon city, een van de stedelijke gemeentes van de hoofdstad metro-Manila, werden op drie verschillende locaties op wandelafstand van elkaar, concerten georganiseerd, dit ten voordele van mensenrechtenactivisten die hard aangepakt worden door het huidige regime onder Duterte. Veel activisten krijgen te maken met ‘red tagging’: ze worden gelinkt aan de ondergrondse communistische guerillabeweging NPA (new peoples army). Vaak worden ze ook vals beschuldigd voor het bezit van illegale wapens en explosieven- dat laatste, explosieven, is een tactische zet, want daarvoor kan er geen borg betaald worden! Vrijwel alle muzikale acts, hiphop, punk of folk, getuigden van betekenisvolle teksten. Die werden afgewisseld door speeches van vertegenwoordigers van verschillende organisaties om meer duiding te geven omtrent de algemene toestand maar evenzeer ook af en toe te focussen op specifieke casussen. Daarnaast kon je ook schilders live aan het werk zien, gezellig iets eten en een pint pakken, en natuurlijk gesprekken voeren met de vele solidaire aanwezigen.

 

Geschreven door Johan Demyttenaere
JOHAN IN DE FILIPIJNEN: Filipijnse activisten tonen solidariteit voor elkaar

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Retour en haut