AXA blijft investeren in de Israëlische apartheid. Boycot AXA nu!

In maart 2021 heeft de Coalitie Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid, waar intal deel van uitmaakt, aan Profundo de opdracht gegeven de financiële banden te onderzoeken tussen zowel AXA als Equitable Holdings (voorheen AXA Equitable Holdings) en vijf Israëlische banken – Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank – alsmede Israëls grootste militaire bedrijf, Elbit Systems, die in hoge mate medeplichtig zijn aan de Israëlische apartheid. Hoewel Profundo de gevraagde gegevens heeft verstrekt, is de Coalitie verantwoordelijk voor de interpretatie van de gegevens en de conclusies in deze update.

AXA heeft het afgelopen jaar meer dan 1 miljoen dollar van de Israëlische banken afgestoten.

De investeringen van AXA in vier Israëlische banken (Bank Hapoalim, Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank) zijn verminderd van US $ 7,14 miljoen in 2020 naar US $ 5,95 miljoen in 2021 (tot op heden). Dit als gevolg van de verkoop van aandelen (niet van koersschommelingen).

Sinds haar desinvestering uit de Israëlische grote militaire fabrikant Elbit in december 2018, heeft AXA niet opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf.

De investeringen van Equitable in Elbit en de vijf Israëlische banken daalden eveneens, van US $ 115,64 in 2020 miljoen tot US $ 95,50 miljoen in totaal in 2021 (tot op heden), mede als gevolg van de verkoop van aandelen. Deze neerwaartse trend gold voor alle zes banken, met uitzondering van Bank Hapoalim. Equitable verhoogde haar aantal aandelen en aandelenwaarde in Bank Hapoalim. AXA bezit, net als vorig jaar, 9,93% van de Equitable-aandelen per 1 maart 2021.

Onlangs heeft het New Zealand Superannuation Fund afstand genomen van de vijf belangrijkste banken van Israël die zijn opgenomen in de VN-database van bedrijven die medeplichtig zijn aan de illegale bouw van nederzettingen in Israël. Het fonds had 6 miljoen dollar in deze Israëlische banken geïnvesteerd, een waarde die vergelijkbaar is met die van de investering van AXA in deze banken.

Het NZ Super Fund concludeerde dat het houden van aandelen in de grootste banken van Israël in strijd is met haar verantwoord beleggingsbeleid. In het document werd verwezen naar de stem van Nieuw-Zeeland in 2016 ter ondersteuning van resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad, waarin de illegaliteit van Israëls nederzettingen wordt herbevestigd. Ook Frankrijk stemde voor deze historische resolutie. AXA zou dit voorbeeld moeten volgen en volledig moeten stoppen met investeren in de Israëlische apartheid!

Sluit u aan bij tienduizenden mensen die de belofte ondertekenden om AXA te boycotten. Steun de campagne en teken hier.

Vertaling van deze campagne update door Maarten Smeets.

Hieronder een tijdslijn van de campagne:

AXA blijft investeren in de Israëlische apartheid. Boycot AXA nu!
Scroll to top