Recente artikels
 • Cuba, absolute wereldleider in bestrijding ebolacrisis

  Artikel verschenen op cubanismo.net

  Analyse

  Met zijn 11 miljoen inwoners slaagt Cuba erin een “medische supermacht” te zijn. De manier waarop het Caraïbische eiland gezondheidswerkers naar het door ebola getroffen West-Afrika stuurt, wekt zelfs de bewondering van Amerikaanse kranten op.

 • Komt er een tweede ambtstermijn voor Dilma Rousseff in Brazilië?

  Analyse

  Op 5 oktober vond in Brazilië de eerste ronde plaats van de presidentsverkiezingen. Uittredend president, Dilma Rousseff, kwam als eerste uit de stembusslag met 42 % van de stemmen. Zal zij voor haar partij, de Arbeiderspartij (PT), voor de vierde opeenvolgende keer een mandaat in de wacht slepen?

 • Regeerakkoord Michel I zet in op meer oorlog

  Intal analyseert het hoofdstuk Defensie

  Analyse

  Enkele weken geleden werd al duidelijk dat alle regeringspartijen (N-VA, CD&V, Open-VLD en MR) graag ten oorlog trekken, toen ze stemden voor de inzet van de Belgische F-16's in Irak. Uit het regeerakkoord blijkt dat ze defensie verder in deze richting willen laten evolueren.

 • "Wie vecht voor de vrijheid van Marwan Barghouti en de onafhankelijkheid van Palestina zal op een dag fier zijn op zichzelf"

  Verslag & video van de conferentie met Fadwa Barghouti op ManiFiesta

  Verslag

  Op 20 september organiseerden intal en Geneeskunde voor het Volk (GVHV) op ManiFiesta een conferentie met Fadwa Barghouti. Na enkele vragen van Hanne Bosselaers (GVHV), sneed de advocate en echtgenote van de opgesloten leider Marwan Barghouti een hele reeks thema’s aan. De emoties waren voelbaar, maar stonden een gedachtewisseling over mogelijke acties van internationale solidariteit niet in de weg.

 • Intal verzet zich tegen Belgische deelname aan IS-oorlog

  Opinie

  Intal verzet zich tegen een Belgische deelname aan de oorlog van de 'Coalition of the Willing' tegen de Islamitische Staat in Irak en Syrië.

  Volgens onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, “is er geen enkele kritiek op een mogelijke Belgische deelname". In werkelijkheid is het omgekeerde waar, er is geen enkel geldig argument om deel te nemen aan de Amerikaanse oorlog tegen IS.

 • Intellectuele boycot van Israël: zin of onzin?

  Rik Torfs en Ilan Pappé geven hun mening in MO*

  Opinie

  Eind 2012 lanceerde een 15-tal Leuvense organisaties een oproep aan de KULeuven om haar samenwerking met het Israëlische wapenbedrijf IAI stop te zetten. In het Herfst-nummer van MO* verscheen de mening van Rik Torfs en Ilan Pappé over een intellectuele boycot. We nemen het hieronder over n.a.v. de start van het nieuwe academiejaar.

Intal in beweging
 • "Geen nieuwe gevechtsvliegtuigen!" op de Nationale Betoging

  Help mee met het verzamelen van steun voor deze campagne

  Activiteit

  Op 6 november mobiliseert de vredesbeweging voor de nationale betoging/manifestatie die protesteert tegen de besparingsmaatregelen van de regering Michel-De Wever. We willen er specifiek focussen op het plan van de regering om de huidige F-16's gevechtsvliegtuigen te vervangen.

 • 1 jaar na tyfoon Haiyan: getuigenissen uit de Filipijnen

  Het leven van de getroffen bevolking na 1 jaar: omstandigheden, verantwoordelijkheden, acties

  Activiteit

  8 November is het exact één jaar geleden dat supertyfoon Haiyan een ravage aanbracht voor de lokale bevolking in grote delen van de Filipijnen. Wat is de situatie nu van de getroffen mensen? In hoeverre spelen overheid en internationale ngo's en private bedrijven een (positieve of negatieve) rol? Welke rol spelen sociale bewegingen? Enkele gastsprekers die er recentelijk ter plekke waren komen uitleg geven hierover.

 • Café Palestine: Israelis supporting the Palestinian BDS call from within

  Activiteit

  Tijdens deze sessie van café Palestine hier dieper op kunnen ingaan met een lid van Boycott from within. (Boycot van binnenuit). Ronnie Barkan zal erbij zijn om uit te leggen hoe BDS wordt gezien in Israël, zijn keuzes, zijn werk bij boycott from withing en wat zijn ideeën zijn voor de toekomst.

 • Vormingscyclus Empowerment: Een strategie voor het recht op gezondheid

  Activiteit

  Heb je een passie voor het Zuiden en internationale solidariteit? Geloof je in verandering van onderuit en wil je zien hoe een NGO dit aanpakt? Of wil je zelf naar het Zuiden gaan, maar weet je niet zeker wat jouw rol daar zou kunnen zijn? Kom dan naar de vormingscyclus 'Empowerment: een strategie voor het recht op gezondheid' van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)!

 • Vredesconferentie: "Vrede, een kwestie van militairen?"

  Activiteit

  Is oorlog een noodzakelijk kwaad? Hebben we nood aan militaire bondgenootschappen en een sterk leger of moeten we veel meer nadruk leggen op zaken als diplomatie, menselijke behoeften of het aanpakken van de wapenhandel?

 • [Video] KUL-IAI: prikactie bij het begin van het nieuwe academiejaar

  Rik Torfs geeft aartsbisschop Leonard uitleg over IAI

  Fotoreportage

  Eind 2012 lanceerde een 15-tal Leuvense organisaties een oproep aan de KULeuven om haar samenwerking met het Israëlische wapenbedrijf IAI stop te zetten. Bij de start van het nieuwe academiejaar werd er opnieuw actie gevoerd tegen deze samenwerking. Tijdens de optocht lichtte Rector Torfs aartsbisschop Leonard in over de samenwerking.

intalFiesta