Over de Peace Summit (vredestop) in Madrid

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

Tijdens het weekend van 24 tot 26 juni trok een delegatie van Intal Globalize Solidarity naar Madrid voor de Peace Summit. Samen met vredesactivisten van over de hele wereld maakten ze een vuist tegen oorlog, militarisering en de NAVO.

“Geen enkele oorlog zal de klimaatcrisis doen stoppen. Geen enkel wapen zal racisme en seksisme de wereld uit helpen. Geen enkele kernbom zal onze gezondheidszorg en ons onderwijs versterken. We hebben sociale rechtvaardigheid en vrede nodig. Niets meer, niets minder!”

Met die woorden trapte een Griekse vredesactiviste het voorbije weekend een conferentie op gang tijdens de Peace Summit, een bijeenkomst in Madrid met vredesactivisten van over de hele wereld. Een grote Belgische delegatie activisten van Intal Globalize Solidarity, Vrede vzw en Comac tekende present. Samen maakten ze een vuist tegen de oorlog in Oekraïne, de toenemende militarisering en de gevaarlijke toekomstplannen van de NAVO.

NAVO-top in Madrid

De Spaanse hoofdstad was niet toevallig de uitvalsbasis voor de pacifisten. Tussen 28 en 30 juni verzamelen de lidstaten van de NAVO in Madrid om een nieuwe strategie goed te keuren. Die zal onze wereld alles behalve veiliger maken. Ze pookt de spanningen tussen de grootmachten in de wereld net verder op.

Hoewel de NAVO zichzelf een defensieve militaire alliantie noemt, gedraagt ze zich steeds meer als de politieagent van de wereld.

China en Rusland worden expliciet als militaire vijanden genoemd. En met de nieuwe 360°-strategie wil de NAVO op elk moment, waar ook ter wereld militair kunnen tussenkomen. Hoewel de NAVO zichzelf een defensieve militaire alliantie noemt, gedraagt ze zich steeds meer als de politieagent van de wereld.

Met illegale invasies verwoestte het bondgenootschap de voorbije twintig jaar Afghanistan, Joegoslavië, Libië en Irak. Via partnerschappen met derde landen, zoals Israël, Colombia en Zuid-Korea, reiken de tentakels van de NAVO ondertussen tot in elk werelddeel. Vijay Prashad noemde de NAVO daarom onlangs een koloniale instelling.

Bovendien wakkert de NAVO een nieuwe wapenwedloop aan. In 2021 schoten de jaarlijkse militaire uitgaven in de wereld voor het eerst tot boven de 2000 miljard dollar. Meer dan de helft van die uitgaven gebeurde in NAVO-landen. Ze liggen bijna vier keer zo hoog als de militaire uitgaven van China en Rusland samen.

Investeringen in wapentuig en oorlog optrekken naar 2% van het bbp, dat wil zeggen: elk jaar 5 miljard euro minder om te investeren in het openbaar vervoer, sociale woningen of de aanpak van de klimaatcrisis.

De NAVO gebruikt de Russische invasie van Oekraïne om de investeringen in wapentuig en oorlog in haar lidstaten op te trekken tot 2% van het bbp. Onze eigen eerste minister, Alexander De Croo, zal in Madrid beloven om aan die norm te voldoen. Dat wil zeggen: elk jaar 5 miljard euro minder om te investeren in het openbaar vervoer, sociale woningen of de aanpak van de klimaatcrisis.

In niemands voordeel

“Een grotere en sterkere NAVO is in niemands voordeel. De zorg, het onderwijs en de pensioenen staan onder enorme druk. En de NAVO wil dat landen nog meer investeren in hun legers en oorlog? Imperialisme raakt het leven van gewone mensen elke dag!”, klonk het tijdens een conferentie georganiseerd door Intal en Vrede vzw.

Vrede en veiligheid zijn geen abstracte geopolitieke ideeën. Ze raken direct aan het dagelijkse leven van de wereldbevolking. Miljarden mensen zien af.

Vrede en veiligheid zijn geen abstracte geopolitieke ideeën. Ze raken direct aan het dagelijkse leven van de wereldbevolking. Miljarden mensen zien af. De gevolgen van de COVID-19-pandemie laten zich nog altijd voelen, de energieprijzen gaan door het dak en we staan op de rand van een mondiale voedselcrisis met desastreuse gevolgen voor de bevolking in het Globale Zuiden. Meer internationale spanningen en militarisering zullen die problemen alleen maar erger maken.

“Waarom komt oorlog altijd op de eerste plaats? Waarom investeren we niet in de mensen?”

Tijdens een gesprek op de Peace Summit over het gebrek aan publieke investeringen slaakt een Spaanse gezondheidsactiviste een noodkreet over de situatie in de Spaanse ziekenhuizen:

“We hebben een tekort aan dokters en verpleegkundigen. Amper 1 op 10 zorgwerkers op pensioen wordt vervangen. We hebben veel te weinig budget en de contracten worden alsmaar minder stabiel. De situatie is nu al dramatisch en als er niets verandert gaan we voor hartverscheurende keuzes komen te staan. Waarom komt oorlog altijd op de eerste plaats? Waarom investeren we niet in de mensen?”

Paradigmashift

Onze politieke leiders hebben maar één antwoord op de uitdagingen van onze tijd: meer wapens, meer militarisering, meer oorlog. De NAVO wakkert dit beleid verder aan. Er moet dringend een andere aanpak komen. Alternatieven zijn er genoeg. Dat maakten de vredesactivisten op de Peace Summit meermaals duidelijk:

“Het gaat om een paradigmashift. Weg van het militarisme, racisme en seksisme dat vandaag zo aanwezig is in de politiek. We moeten opschuiven in de richting van een maatschappij die zorgt draagt voor haar burgers. We moeten bouwen aan vrede en sociale rechtvaardigheid boven winst en oorlogszucht plaatsen.”

Ideeën veranderen de wereld niet op eigen houtje. Pas wanneer de bevolking van zich laat horen en zich organiseert, zal ze aan het langste eind trekken.

Toch zal die paradigmashift er niet vanzelf komen. Ideeën veranderen de wereld niet op eigen houtje. Pas wanneer de bevolking van zich laat horen en zich organiseert, zal ze aan het langste eind trekken. Daarom namen op zondag 26 juni duizenden anti-oorlogsactivisten de straten van Madrid in om klaar en duidelijk nee te zeggen aan de NAVO, de oorlog en het militarisme.

Yes to Peace, No to NATO

De vredesbeweging staat voor een grote opdracht: een massabeweging uitbouwen over verschillende sectoren heen. Daarvoor is samenwerking en vertrouwen nodig. Van de vakbonden en de klimaatbeweging, tot de feministen en studentenorganisaties. Vrede en sociale rechtvaardigheid moeten gezamenlijke strijdpunten worden. Alleen dan kunnen we de oorlogsstokers in onze wereld te baas.

Op de Peace Summit in Madrid werden de kiemen van de massabeweging alvast gelegd. De slotalinea van de verklaring van de vredestop gaat als volgt:

“Wij willen werken aan echte menselijke veiligheid waarin respect voor de mensenrechten centraal staat. Een 360° vredesstrategie is een must voor de vredesbeweging. We moeten werken aan conflictpreventie, ontwapening, denuclearisatie en aan vrede. Kortom, aan de demilitarisering van onze maatschappij. Van noord tot zuid, van oost tot west, wij willen vrede! Yes to Peace, No to NATO!”

Over de Peace Summit (vredestop) in Madrid
Retour en haut