#DecolonizeBOZAR

Decolonize Bozar is een campagne voor het dekoloniseren van kunst en cultuur, die het ontslag eist van Étienne Davignon als voorzitter van cultuurinstelling BOZAR.

Bekijk hier het campagnedossier en de campagnevideo. Schrijf hieronder een bezwaar naar Mevr. Wilmès.

Lees hier het campagnedossier Decolonize Bozar Campaign background file in het Engels.

Beste Mevr. Wilmès,

Wij willen een cultuur die dekoloniaal is. Een instelling als de BOZAR moet ruimte bieden voor collectieve expressie die open staat voor het vroegere en huidige koloniale verleden. Er moeten andere verhalen worden verteld zodat de dominante cultuur in vraag kan worden gesteld. Deze verhalen dagen onze waarden uit en helpen ons het heden te dekoloniseren. Dit is het objectief dat onze nationale culturele instelling voor ogen moet houden.

We hebben ernstig bezwaar bij het voorzitterschap van Étienne Davignon. Een befaamde culturele instelling als de BOZAR kan niet geleid worden door iemand die de kolonisatie verdedigt, een systeem van criminele uitbuiting dat de dood van miljoenen mensen heeft veroorzaakt. Mr. Davignon wordt vervolgd door het Belgische gerecht omwille van zijn betrokkenheid in de martelpraktijken en de moord op voormalig eerste minister en leider van de onafhankelijkheidsbeweging in de Democratische Republiek van Congo, Patrice Emery Lumumba, vermoord op 17 januari 1961.

Grote culturele instellingen mogen geen figuren als Étienne Davignon aan het hoofd hebben staan. We eisen zijn onmiddellijk ontslag als voorzitter van de Raad van Bestuur van de BOZAR. Daarnaast vragen we excuses en tekst en uitleg bij zijn voorzitterschap.

Eerste ondertekenaars:

Collectif Mémoire Colonial et Lutte contre les Discriminations, Lucas Catherine (auteur), Ludo De Witte (auteur), Bakushinta, Fédération des congolais de Bruxelles, Pitcho (artiest), Raphaëlle Bruneau (artiest), Ligue de Défense Noire Africaine, CADTM, Hart Boven Hard Brussel, Bruxelles Panthère, Olivier Mukuna (onafhankelijk journalist), vzw Change, Binabi ULB, Raf Custers (auteur en onafhankelijk journalist), Mansuela Nguizani (mede-oprichter Ujima), Hugues Lausberg Masikini (Algemeen secretaris LDC-Europa), Sous l’Arbre à Palabre (Panafrikaanse uitzending radio Campus), Leslie Lukamba (activiste dekolonisering), Marcelle Kom (communicatiemedewerker verenigingsleven), Quinoa vzw, PVDA Cultuur, MRAX, COMAC VUB.

vriendelijke groet,

Globalize Solidarity gebruikt uw gegevens niet voor andere doeleinden. Bekijk hier onze privacyverklaring.

Schuiven naar boven