Mensenrechtenactivisten op de Filippijnen worden valselijk van moord beschuldigd

Laat de aanklacht tegen CPA-voorzitter Windel Bolinget vallen!

Windel Bolinget, een verdediger van de mensenrechten en voorzitter van een organisatie die de rechten van inheemse volkeren behartigt en verdedigt – de Cordillera Peoples Alliance (CPA) – en 10 andere personen worden geconfronteerd met gefabriceerde moordaanklachten tegen hen. Bolinget wordt ervan beschuldigd in 2018 een lid van de inheemse bevolkingsgroep Lumad te hebben vermoord in Davao del Norte, Mindanao in het zuiden van de Filipijnen, hoewel hij zich in de Cordillera-regio in het noorden van het land bevond toen de moord plaatsvond. De familie en kameraden van het slachtoffer en lokale organisaties hebben getuigd dat hij werd gedood door een paramilitaire groepering, maar dit weerhield de troepen van de staat er niet van om Bolinget aan te klagen wegens moord.

De Lumads en andere inheemse gemeenschappen zijn onder de regering Duterte steeds vaker het slachtoffer geworden van pesterijen, geweld en buitengerechtelijke executies door de staatstroepen. Op 30 december werden negen leiders van de Tumandok stam gedood en 17 anderen door de politie gearresteerd op basis van valse beschuldigingen op Panay Island.

Bolinget en zijn collega’s van de CPA zijn ook lange tijd het slachtoffer geweest van pesterijen, doodsbedreigingen en zelfs buitengerechtelijke executies, die de laatste jaren door Duterte’s terreurwet nog zijn verhevigd. In 2020 werd hij zowel online als offline geïntimideerd, onder toezicht geplaatst en ” red-tagged” door de staatstroepen, die hem ervan beschuldigden lid te zijn van het New Peoples’ Army ( de gewapende vleugel van de Communistische Partij van de Filippijnen) en hem een “terrorist” bestempelden. Op 19 januari 2021 vaardigde de politie van de Cordillera een ‘shoot-to-kill’ bevel uit voor Bolinget als hij zich zou verzetten tegen zijn arrestatie, ook wel bekend als ‘nanlaban’, een praktijk die de politie sinds het aantreden van Duterte toepast om het doden van onschuldige burgers te rechtvaardigen.

Wij van Intal Globalize Solidarity veroordelen krachtig deze systematische aanvallen op mensenrechtenactivisten, inheemse volkeren en burgers onder de regering Duterte en de voortdurende cultuur van straffeloosheid in de Filippijnen. Wij sluiten ons aan bij andere sociale bewegingen in de Filippijnen, België en andere landen en roepen de Filippijnse autoriteiten op om de valse aanklachten tegen Bolinget en de andere 10 beschuldigden in te trekken.
Stop de aanvallen! Stop de moorden!

Sources:
https://www.cpaphils.org/urgent-alert-drop-the-trumped-up-case-against-cpa-chairperson-windel.html
https://www.cpaphils.org/index.html
https://www.facebook.com/defendwindel

Mensenrechtenactivisten op de Filippijnen worden valselijk van moord beschuldigd
Scroll to top