BDS – geen samenwerking met Israël

BDS at 14 Germany 7.8.2019

De BDS beweging (Boycott, Desinvestering, Sancties) is een geweldloze oproep van een grote meerderheid van de Palestijnse civiele samenleving in 2005. De oproep van BDS is geïnspireerd door de strijd van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. Ze roept op tot geweldloze druk op Israël totdat deze het internationaal recht respecteert, wel bepaald met deze drie eisen:

1. een einde te maken aan de kolonisatie, de bezetting van de Westelijke Jordaanoever – met inbegrip van Oost-Jeruzalem -, de blokkade van Gaza en de ontmanteling van de Apartheidsmuur.

2. een einde te maken aan het apartheidsregime, en de erkenning van de fundamentele rechten van de Palestijnse inwoners van Israël op basis van volledige gelijkheid.

3. respect voor het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.

De beweging heeft reeds verschillende overwinningen behaald, zowel op internationaal niveau als in Palestina.

Intal steunt de oproep voor BDS en zet zich in tegen de medeplichtigheid van onze regering en onze bedrijven bij het in stand houden van de Israëlische apartheid. Doe met ons mee en neem contact op met bruxelles.palestine@intal.be om deel te nemen aan de acties.

Sinds november 2019 voert intal een campagne om een einde te maken aan de medeplichtigheid van AXA Verzekeringen met het apartheidsbeleid van Israël. AXA investeert 5,95 miljoen dollar in 4 Israëlische banken die voorkomen in de lijst van de Verenigde Naties van bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische bezetting: Bank Hapoalim, Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. AXA bezit eveneens 9,93% van “Equitable Holdings”, dat op haar beurt 95,50 miljoen dollar investeert in het grootste Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems en 6 Israëlische banken, die ook op de lijst van de VN staan.

Doe met ons mee. Sluit je aan en geef ons een seintje via bruxelles.palestine@intal.be of op onze Facebookpagina!

* BDS is een inclusieve, antiracistische mensenrechtenbeweging die zich principieel verzet tegen alle vormen van discriminatie, met inbegrip van antisemitisme en islamofobie.

Scroll to top