Trumps “deal van de eeuw” is de diefstal van de eeuw voor de Palestijnen

Eind januari 2020 lanceerde VS president Trump zijn “plan” om de Palestijnse zaak op te lossen. Een blauwdruk die overeen komt met het grootste deel van de wensenlijst van Israël en de legitieme rechten van de Palestijnse bevolking compleet negeert. Israël’s uiterst rechtse regering en de grootste oppositiepartij van Benny Gantz waren erg enthousiast.

De provocaties van president Trump houden precies niet op en laten het internationaal recht volledig links liggen. Zo verhuisde hij de VS ambassade naar Jerusalem, waarmee hij de stad de facto erkent als hoofdstad van Israël. Daarnaast erkent hij de illegale annexatie door Israël van de Golanhoogtes, en verklaarde hij dat de Israëlische illegale nederzettingen niet in strijd zijn met het internationaal recht. De combinatie van dit alles begraaft officieel de tweestatenoplossing, die al lang dood is.

Wat zegt het plan?
Het plan beschouwt de landroof, de illegale nederzettingen, gedwongen verdwijningen van Palestijnen en de apartheidsmuur als normaal. De gefragmenteerde getto’s in de Westbank en in de Gazastrook waar de Palestijnen nu leven zou Trump hernoemen tot ‘de Palestijnse staat’.

Deze gefragmenteerde getto’s, omcirkeld door muren en hekken, zullen aan elkaar verbonden worden door wegen en tunnels onder controle van Israël. Deze Palestijnse getto’s zullen ook Israëlische nederzettingen in de buurt hebben die volledig onder Israëlisch bewind staan. Met andere woorden biedt Trump de Palestijnen exact aan wat ze nu al hebben namelijk bezetting en onderwerping, maar dan onder de noemer van ‘Palestijnse staat’.

Voortzetting van Israëlische apartheid
De Jordaanvallei, die 30% uitmaakt van de bezette Westbank, wordt geannexeerd aan Israël. De Israëlische regering heeft al laten weten de vruchtbare streek binnenkort ook echt formeel te annexeren.

Naast de erkenning van alle illegale Israëlische nederzettingen stelt Trump voor om Jerusalem aan Israël te geven. Israël voert al enige tijd een etnische zuivering door in Jerusalem door zoveel mogelijk Palestijnen de stad uit te zetten.

Daarnaast zouden Palestijnen aan rigoureuze en onmogelijke criteria moeten voldoen opdat de blokkade van Gaza zou worden opgeheven. De voorbije 2 jaar hebben Palestijnse vluchtelingen in Gaza hun recht op terugkeer opgeëist om terug te kunnen keren naar hun huizen en eigendommen waarvan ze zijn verdreven in 1948. Het plan van Trump wil komaf maken met dit recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen, dat door de VN erkend is.

Het antwoord van de Palestijnse bevolking

Ter compensatie van deze volledige overgave, biedt Trump de Palestijnen een hulppakket van 50 miljard dollar om de pseudo Palestijnse staat te onderhouden.

De Palestijnen hebben Trump zijn voorstel natuurlijk verworpen. Het is een nieuw voorbeeld van hoe de internationale gemeenschap de Israëlische oorlogsmisdaden beloont in plaats van veroordeelt.

De Europese Unie veroordeelt het plan in woorden, maar blijft haar geprivilegieerde relaties met Israël verderzetten, zoals de samenwerking met Israëlische wapenbedrijven voor miljoenen euros per jaar.

Het Palestijnse BDS Commitee (BNC), heeft opgeroepen om de BDS campagne (Boycott, Divestment and Sanctions) te versterken als reactie op dit plan.

In België geven wij met intal gehoor aan die oproep. Zo voert intal mee campagne om druk te zetten op AXA verzekeringen om te desinvesteren uit Israëlische wapens en banken die betrokken zijn in de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. Voor meer info klik hier. Doe met ons mee!

Trumps “deal van de eeuw” is de diefstal van de eeuw voor de Palestijnen
Scroll to top