Meer dan 3500 mensen eisen dat de Europese Unie de resultaten van de verkiezingen in Venezuela respecteert

Op 1 december hebben verschillende leden van het Europees netwerk voor solidariteit met Venezuela, waar intal deel van uitmaakt, samen met de oprichtende organisaties van het netwerk het verzoekschrift overhandigd aan de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO): “De Europese Unie moet de uitslag van de parlementsverkiezingen in Venezuela respecteren”. De petitie is ondertekend door internationaal gerenommeerde persoonlijkheden als Adolfo Pérez Esquivel (Nobelprijswinnaar voor de vrede), Rafael Correa (voormalig president van Ecuador), Roger Waters (medeoprichter van de Pink Floyd-fractie), Sandra Pereira (lid van de Portugese Communistische Partij en vice-voorzitter van Eurolat), Jean Luc Mélenchon (parlementslid en kandidaat voor het Franse voorzitterschap), Ignacio Ramonet (journalist en schrijver), Alfred De Zayas (voormalig speciaal rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad), Gleisi Hoffman (parlementslid en voorzitter van de Braziliaanse Arbeiderspartij), naast de meer dan 3.500 ondertekenaars uit 30 landen. Verschillende politieke organisaties en sociale bewegingen uit Europa en Latijns-Amerika hebben zich ook bij de oproep aangesloten.

De ondertekenaars eisen dat de Europese Unie haar steun aan de meest radicale sector van de Venezolaanse oppositie zou stopzetten en de democratische wil van het Venezolaanse volk zou respecteren om een einde te maken aan de spiraal van politiek geweld die op gang is gebracht door de illegale zelfuitroeping van Juan Guaidó als “interim-president”. Ook benadrukt de tekst, ondertekend door vele prominenten uit de politieke, academische en artistieke wereld, de brede deelname van kandidaten uit het hele politieke spectrum aan deze verkiezing (107 partijen in de running, met samen 14.400 kandidaten voor de 277 parlementszetels). Dit verkiezingsaanbod is gekoppeld aan het pluralisme van de verkiezingsmogelijkheden binnen de Venezolaanse samenleving.

“Als de Europese Unie echt vastbesloten is een vredesinstrument te zijn in een turbulente wereld, dan zou ze het pad van de confrontatie in Venezuela niet mogen ondersteunen”, voegt de tekst eraan toe. Wie de volgende verkiezingen in Venezuela ook wint, de Europese Unie moet zich houden aan het internationaal recht en dient de keuze van de Venezolanen bij de stembus te respecteren.

Om de tekst van de petitie te lezen, klikt u hier.
Om de volledige lijst met eerste ondertekenaars te zien, klikt u op hier.

Meer dan 3500 mensen eisen dat de Europese Unie de resultaten van de verkiezingen in Venezuela respecteert
Scroll to top