Duizenden mensen beloven verzekeringsgigant AXA te boycotten

AXA, een Franse verzekeringsmultinational, wordt vandaag ter verantwoording geroepen in het kader van een internationale actiedag die zijn medeplichtigheid aan de illegale Israëlische bezetting en kolonisatie aan de kaak stelt. Activisten in Europa en over de hele wereld roepen iedereen op om een belofte te ondertekenen en zich aan te sluiten bij de campagne om AXA te boycotten door te weigeren haar verzekeringsproducten te kopen “totdat AXA een einde maakt aan haar steun aan de Israëlische apartheid ten opzichte van het Palestijnse volk”.

Een groeiende coalitie van groepen in Europa en de rest van de wereld voert sinds 2018 campagne opdat AXA de Israëlische banken zou afstoten die illegale Israëlische nederzettingen en de Israëlische wapenfabrikant Elbit Systems financieren. De online actie om zich te verzetten tegen de medeplichtigheid van AXA komt op het ogenblik dat Israël, aangemoedigd door de steun van Trump, zijn confiscaties van Palestijns land en de etnische zuivering van Palestijnse gemeenschappen opvoert en zich haast om een ​​ongekend aantal illegale nederzettingen te bouwen op gestolen Palestijns land.

Nog voor de actie die vandaag gevoerd wordt hebben meer dan 10.000 mensen en meer dan 200 organisaties en bedrijven de belofte ondertekend tijdens de afgelopen maanden. Organisaties die de belofte ondertekenden zijn onder andere Sabeel- Kairos UK, de Benedictijnse Universiteit van de Verenigde Staten en tekende ook de Union Syndicale Solidaires, een Franse vakbond, en in België de Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie. Activisten in België, Italië, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben deze brief met handtekeningen naar de CEO’s van AXA in de respectievelijke landen gestuurd. Daarnaast hebben tientallen personen en organisaties hun verzekeringspolissen bij AXA opgezegd, waaronder de Belgische NGO Viva Salud en Intal Globalize Solidarity.

Bij het ondertekenen van de belofte om AXA te boycotten, zei Noam Chomsky, een Amerikaanse activist en intellectueel: “De [Israëlische] nederzetting op de Westelijke Jordaanoever is een criminele onderneming, zelfs afgezien van de ernstige misstanden die dagelijks worden gepleegd. Elke steun voor het vormt de deelname aan een grootschalig en lopend strafrechtelijk bedrijf. Het intrekken van dergelijke steun door middel van boycot en desinvestering is de enige eervolle keuze.”

AXA investeert 7 miljoen dollar in drie Israëlische banken...- Bank Leumi, Israëlische Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank – die de illegale Israëlische nederzettingen financieren. Alle drie zijn ze opgenomen in de database van de Verenigde Naties  waarin de bedrijven worden opgesomd die medeplichtig zijn aan de illegale vestiging van Israël. AXA behoudt ook een belang van 9% in Equitable Holdings, een bedrijf dat investeert in deze Israëlische banken en in Elbit Systems, een belangrijke Israëlische wapenproducent die betrokken is bij de Israëlische misdaden  tegen de Palestijnen.

Volgens de organisatoren van de campagne is AXA, door investeringen in Israëlische banken en in Elbit Systems aan te houden, ook in tegenspraak met haar beloften op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zo lanceerde AXA onlangs een initiatief over het belang van het inspelen op de Europese geestelijke gezondheidsproblemen, maar het Israëlische bezettings- en nederzettingenbeleid, ondersteund door de AXA-investeringen, zijn de belangrijkste oorzaak van Palestijnse geestelijke gezondheidsproblemen.

Volgens Samah Jabr, hoofd van de eenheid voor geestelijke gezondheid van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid: “De Israëlische bezetting heeft de geestelijke gezondheid in Palestina de afgelopen 72 jaar verwoest als gevolg van brutaal systeemgeweld – inclusief oorlog, wijdverbreide foltering, gevangenneming, sloop van huizen, beperking van de bewegingsvrijheid en vernietiging van ons economisch en sociaal weefsel; de bezetting is een systemische aanval tegen het welzijn die geen enkele Palestijn onberoerd laat”.

AXA is trots op haar actie in het licht van de klimaatverandering en haar investeringen in groene activa. Toch investeert AXA in bedrijven die Israël bewapenen, zijn illegale nederzettingen financieren en Palestijns land en natuurlijke hulpbronnen plunderen, waardoor de klimaatcrisis waarmee de Palestijnen worden geconfronteerd, wordt verergerd.

Thomas Guyon, van de Coalitie Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid, verklaarde:

“Onder druk van activisten heeft AXA de afgelopen twee jaar haar belang in Equitable Holdings aanzienlijk verkleind, terwijl een andere volledige dochteronderneming van AXA zich volledig heeft afgestoten van Elbit Systems. We dringen er echter sterk op aan bij AXA om al haar investeringen in bedrijven die de Israëlische apartheid steunen, stop te zetten, en wij zullen niet stoppen voordat AXA dat doet.”

 

Duizenden mensen beloven verzekeringsgigant AXA te boycotten
Scroll to top