AXA Stop investeringen in Israëlische apartheid

Volgens een recent rapport van ProFundo investeert AXA rechtstreeks 7 miljoen dollar in 3 Israëlische banken: Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. Deze banken staan in de lijst van de Verenigde Naties die betrokken zijn bij zware mensenrechtenschendingen.

AXA bezit eveneens 9,03% van “Equitable Holdings”, een bedrijf dat nauw betrokken is met Israëlische apartheid. Equitable Holdings investeert bijna 157 miljoen dollar in 5 Israëlische banken (Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank, and Mizrahi Tefahot Bank) die illegale kolonies steunen en in Elbit Systems, het grootste Israëlische wapenbedrijf.

Elbit Systems voorziet in technologie voor de door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaarde Israëlische muur. Ze maakt onder andere de drones die gebruikt worden om de Gazastrook te bombarderen en produceert daarnaast ook clusterbommen. Om die redenen trok HSBC zich eerder al terug uit de financiering van Elbit. België was nota bene het eerste land dat clustermunitie verbood in 2006.
 

Volgens Human Rights Watch “bieden de meeste Israëlische banken diensten aan die de illegale bezetting helpen ondersteunen, onderhouden en uitbreiden door hun constructie in de bezette Westelijke Jordaanoever te financieren. De Israëlische nederzettingen zijn illegaal en worden beschouwd als oorlogsmisdaden onder internationaal recht en beroven Palestijnen van hun land, grondstoffen en bestaansmiddelen.” De vijf Israëlische banken die AXA financiert (Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bank Mizrahi-Tefahot, First International Bank of Israel and Israel Discount Bank) zijn essentiële hoekstenen van deze onderdrukking en in de verzwakking van het Palestijnse gezondheidssysteem.

Om die reden vragen wij dat AXA onmiddellijk haar investeringen intrekt.

Op 30 juni vindt een Algemene Vergadering plaats van AXA. Schrijf hier een brief naar de CEO met deze eis.

Deze actie kadert in de bredere BDS campagne (Boycott, Desinvestering, Sancties)

Schuiven naar boven