Belgische organisaties en vakbonden keuren het geweld af tegen de sociale beweging in Colombia

Sinds de nationale staking van 28 april komen de Colombiaanse bevolking en vooral de jongeren op straat tegen een belastinghervorming die de Colombiaanse regering ondanks de COVID pandemie wilde invoeren. Colombiaans president Ivan Duque wilde de belastingen verhogen op basisgoederen en diensten zoals water, licht en gas, een maatregel die de meest kwetsbaren en de middenklasse zou raken die nu al zo zwaar getroffen wordt door de crisis. Ondanks de pandemie kwamen duizenden mensen op straat in verschillende steden en dorpen van het land.

De sterke mobilisatie heeft haar vruchten afgeworpen. Op zondag 2 mei kondigde president Ivan Duque aan dat hij zijn hervorming zal intrekken. De bevolking blijft gemobiliseerd want er liggen nog hervormingen klaar, terwijl de sociale noden zo enorm groot zijn. Zo wil de Colombiaanse president onder andere de gezondheidssector verder privatiseren, in volle pandemie. Dit zou een catastrofe betekenen voor de Colombiaanse bevolking.

De regering schiet met scherp

De Colombiaanse sociale beweging heeft een overwinning geboekt, maar de prijs die ze betaald heeft was zwaar.
De laatste gegevens gepubliceerd door het platform van mensenrechtenorganisaties Grita, die de gebeurtenissen tussen 28 april en 1 mei hebben onderzocht, spreken van 92 gevallen van agressie door de politie, 21 doden door moord, 672 willekeurige arrestaties, 136 buitensporige tussenkomsten van de politie,12 slachtoffers van verminking, 30 gewonden door kogels, 4 slachtoffers van seksueel geweld. (1)

De ordediensten hebben buitensporig geweld gebruikt om de betogers te handhaven, buiten wettelijk en grondwettelijk kader. Bovendien heeft de Colombiaanse regering de steun in geroepen van het leger om de politie bij te staan, hetgeen tot nog meer geweld heeft geleid.

Als ondertekende organisaties steunen we de eis van Colombiaanse mensenrechtenorganisaties voor een internationale onderzoekscommissie om deze daden van buitensporig geweld door politie en haar mobiele eskadron ESMAD te onderzoeken, en om voorzorgsmaatregelen te laten instellen om het recht op sociaal protest te herstellen met garantie voor het leven en de integriteit van betogers.

We vragen dat België, de Europese Commissie en het Europees Parlement deze ernstige feiten afkeurt die gepleegd werden door de Colombiaanse ordediensten onder mandaat van de Colombiaanse overheid. België en de Europese Unie mogen de ogen niet sluiten voor deze barbaarse daden. Ze hebben een handelsakkoord lopen met Colombia.

Mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen moeten beschermd worden. Sociaal protest is een recht!

De bevolking blijft gemobiliseerd om de hervorming op vlak van gezondheid tegen te gaan, te eisen dat het vredesakkoord gerespecteerd wordt en dat deze moorden stoppen. #DefendTheDefenders

Verschillende organisaties roepen op tot een protestactie aan het Europees parlement op donderdag 6 mei om 17u30.

(1) El Espectador : https://www.elespectador.com/noticias/nacional/paro-nacional-temblores-hace-el-balance-de-la-violencia-policial-durante-las-protestas/

Foto: Patata Caricaturas Colombia

Ondertekenaars :

intal
CATAPA
CETRI
Comité pour le respect des Droits Humains “Daniel Gillard”
Coordinadora Latinoaméricana de Bélgica
Cubanismo.be
FGTB-HORVAL
Platform Defend The Defenders
Latinoamericanas unidas
Marcha Patriótica Bélgica
Mujeres feministas y plebeyas
Progress Lawyers Network
SamaSama
Solidair met Guatemala
Quinoa vzw
Vrede vzw

Belgische organisaties en vakbonden keuren het geweld af tegen de sociale beweging in Colombia
Scroll to top