Okito, Mpolo, Lumumba. Een afschuwelijke misdaad

Op 17 januari 2021 is het 60 jaar geleden dat Joseph Okito, Maurice Mpolo en Patrice Lumumba op laffe en koelbloedige wijze werden vermoord voor het behoud van de Belgische strategische en economisch-politieke belangen in Congo.

Deze misdaad werd begaan door de westerse mogendheden met de medeplichtigheid van een aantal Afrikaanse verraders.
Zestig jaar, zo lang al duurt de straffeloosheid voor deze misdaad.

Naast de verantwoordelijkheden van staten als België, maar ook van bedrijven, zijn er ook individuele verantwoordelijkheden.

Al 60 jaar lang plukken deze personen en bedrijven de vruchten van hun misdaden.

Het is ook 60 jaar geleden dat progressieve bewegingen over de hele wereld er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat de herinnering aan Okito, Mpolo en Lumumba levend blijft en dat hun strijd nooit wordt vergeten.

Juist daarom komen wij zondag, 17 januari 2021, in Brussel bijeen voor een symbolische actie voor deze bekende maar ook anonieme slachtoffers. Deze macabere moordaanslag door de Westerse mogendheden toont dat sinds de tijd van de slavernij, de kolonisatie en de neo-kolonisatie niets de imperialistische mogendheden zal tegenhouden wanneer hun belangen worden belemmerd. Het toont dat zij er niet voor terugdeinzen mensenlevens te onderdrukken, dorpen en steden en zelfs landen te verwoesten om uiteindelijk de rijkdommen van derde landen in handen te krijgen.
Congo is, zoals alle Afrikaanse landen, niet aan dit manoeuvre ontsnapt en de gevolgen zijn bij iedereen bekend. Het is in dit perspectief dat wij aanstaande zondag om 13.30 uur bijeenkomen voor BOZAR, de culturele instelling geleid door Etienne Davignon, die vervolgd wordt voor de moord op deze grote mannen en die tot op de dag van vandaag nog steeds een groot verdediger is van de kolonisatie.

Symbolisch zullen we het boek van Etienne Davignon “Herinneringen aan mijn drie levens” ontbinden. Zoals ook de verminkte lichamen van Okito, Lumumba en Mpolo zijn ontbonden.

Het boek zal ter plaatse worden ondergedompeld door een van Patrice Lumumba’s zonen.

Deze actie heeft tot doel de propaganda over deze misdaad in het boek aan de kaak te stellen. Maar ook om op Etienne Davignon’s individuele verantwoordelijkheid te wijzen.

Het Collectif Mémoire Coloniale en Lutte contre les Discriminations en intal Congo.

Okito, Mpolo, Lumumba. Een afschuwelijke misdaad
Scroll to top