AXA’s aandeelhouders voelen de hete adem van campagnevoerders die de druk vergroten

In aanloop van de aandeelhoudersvergadering van AXA vorige maand, schreven bijna 5.000 mensen uit heel Europa een brief aan vertegenwoordigers van het bedrijf om aan te dringen op een einde aan de investeringen van AXA in Israëlische banken die sterk betrokken zijn bij de onderdrukking van Palestijnen.

De Stop AXA Assistance to Israeli apartheid Coalition wil een einde maken aan de medeplichtigheid van het bedrijf aan Israëlische mensenrechtenschendingen, in strijd met het eigen “verantwoorde investeringsbeleid” van het bedrijf.

Meer dan 12 prominente mensenrechtenverdedigers uit vijf verschillende landen, waaronder de kunstenaar Code Rouge, de jurist Ghislain Poissonier en voormalig parlementslid van Die Linke (Duitsland) Annette Groth, hebben video’s gedeeld waarin ze AXA oproepen om de investeringen af te stoten.

AXA heeft belangrijke wijzigingen doorgevoerd bij investeringen in bedrijven die sterk betrokken zijn bij de Israëlische apartheid.In de afgelopen anderhalf jaar heeft AXA haar aandeel in Equitable Holdings, het bedrijf dat rechtstreeks in Elbit Systems investeerde, teruggebracht van 64% naar slechts 9%. Toch heeft AXA haar directe investeringen in drie Israëlische banken verhoogd: Mizrahi Tefahot Bank, Bank Leumi en Israel Discount Bank. Alle drie de banken zijn opgenomen in de VN-database met bedrijven die betrokken zijn bij de bouw en financiering van de illegale Israëlische nederzettingen.

Als gevolg daarvan heeft de Stop AXA Assistance to Israeli apartheid Coalition haar acties in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van AXA opgevoerd om te verzekeren dat de betrokkenheid van AXA bij de Israëlische apartheid op de agenda stond.

Oproepen aan AXA om te desinvesteren weerklonken ook bij protesten tegen de plannen van Israël om grote delen van de bezette Palestijnse gebieden formeel te annexeren.

In Madrid, Brussel en Antwerpen protesteerden mensenrechtenactivisten op 18 juni buiten het hoofdkwartier van AXA met een oproep tot desinvestering van de drie Israëlische banken en volledige desinvestering van Equitable Holdings. Op de 26e hielden activisten in Berlijn een protest tegen AXA, net als activisten in Parijs een paar dagen later.

Duizenden anderen hebben naar het webinar van Intal Globalize Solidarity met Fayrouz Sharqawi van Grassroots Jeruzalem, Alys Samson Estapé van BNC Europe, en Jasper Thys van Intal gekeken.

AXA webinar

Op de dag van AXA’s aandeelhoudersvergadering nam de Coalitie de officiële hashtag #AXAG2020 over.

TwitterStorm AXA

Thomas Buberl, CEO van AXA, beweert dat zijn bedrijf “zich inzet voor menselijke vooruitgang door te beschermen wat belangrijk is“. Zijn de Palestijnse rechten van belang voor AXA als het medeplichtig is aan de Israëlische apartheid tegen de Palestijnen?

AXA heeft belangrijke stappen gezet om de klimaatverandering aan te pakken. In 2015 was de AXA-groep de eerste om zich te verbinden tot het afstoten van fossiele brandstoffen en presenteerde in 2020 een nieuwe klimaatstrategie. Hoewel dit positieve stappen zijn, tonen ze een hypocriet begrip van klimaatrechtvaardigheid, gezien de voortdurende medeplichtigheid van AXA aan ernstige schendingen van de Palestijnse mensenrechten. Zoals Abeer Butmeh, coördinator van het Palestijnse Netwerk van Milieu NGO’s, zei:

Voor de Palestijnen is klimaatverandering niet alleen een natuurlijk fenomeen, maar ook een politiek fenomeen. Het Israëlische bezettings- en apartheidsregime, dat ons het recht ontzegt om ons land en onze hulpbronnen te beheren, verergert de klimaatcrisis waarmee de Palestijnen worden geconfronteerd en maakt ons kwetsbaarder voor klimaatgerelateerde gebeurtenissen“.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever steelt en vernietigt Israël systematisch Palestijns land en watervoorraden. Israël controleert meer dan 60 procent van het land op de Westelijke Jordaanoever, waar 640.000 Israëli’s nu in illegale nederzettingen wonen. De Israëlische kolonisten verbruiken zes keer zoveel water als de 2,9 miljoen Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft sinds 1967 ook 800.000 olijfbomen gerooid. De Israëlische apartheid is niet “groen”.

Door te investeren in medeplichtige Israëlische banken die bijdragen aan de bouw en financiering van illegale Israëlische nederzettingen, is AXA betrokken bij oorlogsmisdaden tegen de inheemse Palestijnen.

AXA heeft ook geïnvesteerd in onderzoek om de COVID-19-pandemie te bestrijden, maar dit onderzoek verzacht noch verontschuldigt de schade van AXA’s investeringen in de ernstige schendingen van de mensenrechten door Israël. In deze uitdagende tijd zou toegang tot gezondheidszorg voor iedereen moeten worden verzekerd, zonder enige beperking, maar toch gaat Israël ondanks de pandemie door met de brute onderdrukking van Palestijnen en de diefstal van hun land.

Het is nu juist het #CoronaRacisme en het apartheidsbeleid van Israël dat de Palestijnen nog kwetsbaarder maakt voor COVID-19. AXA draagt niet alleen bij aan de privatisering van de gezondheidszorg, maar brengt ook Palestijnse levens in gevaar. Door te investeren in Israëlische apartheid en bezetting belemmert AXA de toegang van de Palestijnen tot de gezondheidszorg.

Hoewel AXA het Global Compact van de VN heeft ondertekend, schendt het de principes van dat document door volstrekte minachting voor de mensenrechten te tonen. In het aandeelhoudersrapport van AXA worden de mensenrechten namelijk niet één keer genoemd.

Protesten en publieke campagnes die de betrokkenheid van AXA bij de ernstige mensenrechtenschendingen van Israël in de bezette Palestijnse gebieden blootleggen, zullen escaleren tot AXA zich volledig terugtrekt uit de medeplichtige Israëlische banken en tot het haar investering in Equitable Holdings beëindigt.

We vragen alle geïnteresseerden, waaronder gewetensvolle personen, vakbonden, gemeenschapsruimtes en bedrijven die hun verzekering bij AXA hebben en zich bekommeren om de mensenrechten, om contact met ons op te nemen via: alys@bdsmovement.net.

Sluit je aan bij Intal Globalize Solidarity voor deze campagne op het Belgische niveau: word lid van een lokale groep of ondersteun ons financieel:https://www.intal.be/nl/devenir-membre-lid-worden/

AXA’s aandeelhouders voelen de hete adem van campagnevoerders die de druk vergroten
Schuiven naar boven