Intal@Manifiesta : Ontdek hier ons programma !

ManiFiesta is terug 17 en 18 september in de hippodroom van Wellington in Oostende ! šŸŽ‰

Bij Intal zijn we erg enthousiast en trots om u het programma voor de editie van 2022 voor te stellen. Ga je met ons mee?

šŸ‘‰ Tickets:Ā  Koop hier uw kaartje online. Als u papieren tickets wilt, neem dan contact met ons op via margot@intal.be

šŸ‘‰ Helpende handen : Wij hebben uiteraard helpende handen nodig om van ManiFiesta een succes te maken: wil je op zaterdag of zondag 2 uurtjes helpen in de intal tent? We zoeken volk voor onze stand en verkoop, aanspreken van mensen en voor de bar. Geef een seintje aan margot@intal.be

Zaterdag 17 september :Ā 

 • 11u: China in Afrika: een nieuw imperialisme? – intal tent
  Voor veel landen in Afrika ten zuiden van de Sahara is de sleutel tot ontwikkeling buitenlandse investeringen aantrekken om nationale infrastructuur te kunnen ontwikkelen. De Democratische Republiek Congo (DRC) vormt hierop geen uitzondering. Sinds 2005 zijn de investeringen van Chinese bedrijven in de DRC voornamelijk gebaseerd op de aanleg van infrastructuur in het kader van een partnerschap voor de exploitatie van minerale rijkdommen. Auteur Tony Busselen gaat in gesprek met Guy Nkulu wa Ngoie, ingenieur bij GƉCAMINES, het mijnbouwbedrijf van de staat in de DRC, en Isabelle Minnon, onderzoekster rond de betrekkingen tussen China en de DRC, die net terug is van een missie in de DRC en verantwoordelijk is voor dekolonisatie bij intal. Dit debat vindt plaats in samenwerking met de Rosa Luxemburg Stichting.
  Meer infos hier.Ā 
 • 11u: Oorlogsstokers versus vredesbouwers – debat tent
  De moorddadige oorlog in OekraĆÆne brengt steeds meer chaos en miserie. Wanneer de rijken oorlog voeren, sterven de armen en betalen de werkende klasse en het globale Zuiden de rekening. De VS en de Navo drijven de militaire uitgaven op. De militaire escalatie brengt een direct confrontatie tussen de Navo en Rusland, twee kernwapenmachten, dichterbij. Ook de nieuwe koude oorlog tegen China wordt warmer. In wiens belang? Welke uitweg? Hoe bouwen aan vrede en veiligheid in Europa? Johan Depoortere (ex-VRT-journalist) gaat in gesprek met Anna Kolotova (OekraĆÆne), Jƶrg Kronauer (journalist, Duitsland), Christophe Wasinski (prof. ULB), Chen Weihua (journalist, China Daily) en Isabelle Vanbrabant (intal).
  Meer infos hier.Ā 
 • 13u: Palestina: Leven en verzet onder IsraĆ«lische apartheid – ontmoeting met Ahed Tamimi, Islah Jad en Fiona Ben Chekroun – intal tent
  Ahed Tamimi beschrijft zichzelf als een “dochter van de bezetting”. Zij is opgegroeid in het Palestijnse dorp Nabi Saleh op de door IsraĆ«l bezette Westelijke Jordaanoever. Het dorp is omringd door checkpoints en illegale nederzettingen en staat bloot aan geweld van IsraĆ«lische kolonisten en soldaten.
  Islah Jad is voorzitster van de Palestijnse NGO “BISAN” en actief in de Palestijnse feministische beweging. Zij zal spreken over de uitdagingen en de strijd van Palestijnse vrouwen tegen zowel het patriarchaat als de onderdrukking van het IsraĆ«lische apartheidsregime.
  Fiona Ben Chekroun is de Europese coƶrdinatrice van de BDS-campagnes (Boycot, Desinvestering, Sanctie), de Palestijnse beweging tegen de Israƫlische apartheid. Zij zal de link leggen met de Palestijnse oproep tot zinvolle internationale solidariteit en spreken over concrete acties in Belgiƫ en Europa. Giorgia Gusciglio, intal activiste, modereert het gesprek.
  Meer infos hier.
 • 14u15: Palestijnse dabke dans met Rajā€™een intal tent
  De groep Raj’een, gevormd in 2016 in Brussel, is samengesteld uit Palestijnse, Arabische en internationale jongeren. De groep koos zijn naam “Raj’een” (zij die terugkeren) om het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun huizen te bevestigen. Raj’een viert het Palestijnse erfgoed en de Palestijnse cultuur door het brengen van Palestijnse traditionele dansen in BelgiĆ« en Europa. Ze treden op voor de Arabische gemeenschappen in Europa en voor het Europese publiek, en laten ons kennismaken met authentieke, traditionele en hedendaagse Palestijnse kunst en cultuur. Raj’een zet zich in voor cultureel verzet, artistieke vrijheid, en de waarden van gelijkheid en culturele interactie gebaseerd op menselijke solidariteit.
  Meer infos hier.
 • 15u30: allen naar het Centraal moment
 • 17u: Colombia : historische overwinning van links – intal tent
  Het Historisch Pact (Pacto HistĆ³rico) heeft haar naam niet gestolen. Voor het eerst krijgt het land een linkse president. Gustavo Petro werd op 19 juni verkozen tot president, en Francia MarquĆ©z tot vice-president na decennia van neoliberalisme en onderdrukking van sociale bewegingen. Dit is het resultaat van de grootste sociale beweging ooit, die het land de afgelopen zomer deed daveren. We gaan in gesprek met Andrea Perez, die deelnam aan een internationale waarnemingsmissie tijdens de eerste verkiezingsronde eind mei, Luis Guillermo PĆ©rez, magistraat bij de Colombiaanse Nationale Kieskring, en de socioloog Omar Rojas.
  Meer infos hier.Ā 
 • 18u30: Concert Motilonas Rap – intal tent
  Sol Ortega en Denis CĆ”ceres zijn familie en beide geboren in TibĆŗ, in de provincie Norte de Santander in Colombia. Ze hebben de donkere kant van de oorlog in deze grensstreek gezien. In plaats van te zwijgen, kozen zij ervoor om zich aan muziek te wijden om de realiteit en de problemen te laten zien waarmee hun voorouders en de bewoners van hun regio worden geconfronteerd. Samen vormen ze de groep Motilonas Rap. Hun engagement is gekend in heel Colombia, en ze toeren ook internationaal om hun strijd te delen. Welkom op deze explosieve show in de intal tent!
  Meer infos hier.

Zondag 18 september:

 • 11u: Geen klimaatrechtvaardigheid zonder vrede: ontmoeting met activisten Mitzi Tan en Jasper Thys – intal tent
  Vorig jaar werd het record gehaald van wereldwijde militaire uitgaven: Meer dan 2.000 miljard euro op 1 jaar tijd. BelgiĆ« volgt het pad van de wapenwedloop en streeft de 2 % norm na te leven die de NAVO dicteert. In plaats van te investeren in een rechtvaardige klimaattransitie geven overheden steeds meer geld uit aan een nodeloze wapenwedloop. Een dodelijke strategie met nefaste gevolgen voor het klimaat en het leven op onze planeetā€‹. Waarom zijn oorlog en militarisering slecht voor het klimaat? Hoe kijken jonge klimaatactivisten naar de toenemende spanningen in de wereld? En waarom moeten de klimaat- en vredesbeweging de handen in elkaar slaan? Aubane gaat in gesprek met de jonge Filipijnse klimaatactiviste Mitzi Jonelle Tan en intaller Jasper Thys
  Meer infos hier.Ā 
 • 11u: Links terug – van nooit weggeweest- in Latijns-Amerika – Debat tent
  De overwinning van de linkse Gustavo Petro president in Colombia is historisch. Het land was decennialang een traditionele bondgenoot van de VS en ondersteunde reactionair rechts op het continent. Ook Chili heeft nu een progressieve president, Gabriel Boric, en er is het indrukwekkende democratische proces om eindelijk komaf te maken met de Chileense grondwet uit de tijd van dictator Pinochet. Twee sterke symbolen voor de terugkeer van de ā€˜roze golfā€™ in Latijns-Amerika. Komt Lula deze linkse golf versterken, bij de presidentsverkiezingen in oktober in BraziliĆ«? En wat met de Zuid-Zuid samenwerking tussen Latijns-Amerika, China en Afrika? Hoe houdt Cuba stand en blijft het inspireren? Worden de VS steeds meer buitenspel gezet, in wat ze zien als hun achtertuin? Isabelle Vanbrabant praat daarover met Yoerky sĆ”nchez cuellar Ā (Cuba), Luis Guillermo PĆ©rez (Colombia), David Choquehuanca (vice-president BoliviĆ«), Jeremy Corbyn (UK) en Maite Mola (Spanje).
  Meer infos hier.
 • 13u: Voordat de bom valt – ontmoeting met Ludo De Brabander – intal tent
  Kernwapens zijn terug van nooit weggeweest. Kernwapenstaten staan vandaag terug oog in oog met elkaar en zijn volop bezig met de modernisering van hun arsenalen. Ook de kernwapens van de VS, gelegen op de militaire basis in Kleine Brogel, worden binnenkort vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant. Ludo de Brabander en Pieter Teirlinck schreven er een boek over: ā€˜Voordat de bom valtā€™. Het werd een abc van de kernwapenproblematiek en een pleidooi voor een kernwapenvrij BelgiĆ« in een kernwapenvrije wereld. Meer weten? We gaan in gesprek met Ludo over zijn boek, waarom een kernwapenvrije wereld nodig is en hoe we in actie kunnen komen. Aansluitend knutselen we samen onze fietsvlag om ons zo klaar te maken voor de volgende actie van Bikes not Bombs begin oktober.
  Meer infos hier.
 • 14u: Strijdmeeting vrede in Europa – PVDA BEACH PODIUM
  Tegen de oorlogswaanzin van de NAVO & Co. klinkt de roep naar vrede en solidariteit, naar dialoog en samenwerking, uit verschillende hoeken: vredesorganisaties, vakbonden, academici, artiesten, jongeren, internationale coalities en fora.
  Uit heel Europa brengen we getuigenissen en oproepen, delen we ervaringen en acties. Om samen sterker te staan in de strijd voor vrede. Met Jeremy CorbynĀ (Peace & Justice Project),Ā Marc BotengaĀ (Europees volksvertegenwoordiger PVDA),Ā Anita Tijoux (Frans-Chileens muzikante-activiste),Ā Anna KolotovaĀ (OekraĆÆne),Ā Ludo De BrabanderĀ (Vrede vzw), de vakbonden CCOO (Spanje) en CGIL (ItaliĆ«), de International Peopleā€™s Assembly,ā€¦ Presentatie:Ā Paula PolancoĀ enĀ Julie SteendamĀ (intal).
  Meer infos hier.
 • 16u: Hoe werken aan een internationale vredesbeweging? Uitwisseling met de vrienden van Internationalā€™s Peopleā€™s Assembly – intal tent
  Met duizenden waren we eind juni in de straten van Madrid tegen de NAVO top. Hoe bouwen we een vredesbeweging op in Europa? Welkom op onze internationale uitwisseling met onze kameraden van IPA om te discussiƫren en te debatteren over actuele onderwerpen en om strategieƫn voor te stellen voor de opbouw van een vredesbeweging in Europa.
  Meer infos hier.
 • 20u: Concert voor de vrede: Ana Tijoux – Mainstage
  Als afsluiting van het festival organiseert Intal een groot concert voor de vrede op het hoofdpodium, kom kijken naar de show van de Frans-Chileense zangeres en rapper Anita Tijoux!
  Meer infos hier.

Doorlopend kan je deelnemen aan :

 • Boost je engagement voor vrede. Doe mee met onze intal quiz! – intal tent
  Opkomen voor vrede in tijden van oorlog? Dat lijkt evident, maar is het niet. Om je argumenten kracht bij te zetten, heeft intal een quiz gemaakt voor en door vredesactivisten. Het is niet alleen een leuk instrument om je te vermaken, maar ook om je engagement een duwtje te geven. Test je kennis en krijg tips over hoe we samen een vredesbeweging opbouwen. Welkom. Doorlopend in de intal tent!
  Meer infos hier.
 • de tentoonstelling ‘Herinnering en strijd’ van Utopix – intal tent
  De strijd van de volkeren doet de raderenĀ  van de geschiedenis draaien. Voor de aarde, voor de nationale bevrijding, voor waardigheid en voor gelijkheid. De onderdrukte klassen zijn voortdurend in opstand gekomen tegen hun onderdrukkers. Maar de geschiedenis zelf is betwist gebied. Deze tentoonstelling van het collectief UTOPIX probeert een verhaal op te bouwen van tegenhegemonie, als een fundamenteel bestanddeel in de ontwikkeling van een alternatieve rafische communicatie ten dienste van het volk en zijn strijd.

Het volledige programma ontdek je uiteraard op www.manifiesta.be

Download de applicatie Mijn ManiFiesta! Met Mijn ManiFiesta kunt u programmapunten selecteren door ze aan uw favorieten toe te voegen. Ze zullen worden gesorteerd in chronologische volgorde. Als je vrijwilliger bent en je selecteert programmaonderdelen die tijdens je diensten plaatsvinden, zal de app je daarvan op de hoogte brengen. Mijn ManiFiesta is beschikbaar op Apple en Android. Download het nu:

Playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=be.manifiesta.app
Appstore: https://getapp.cc/app/1620560430

Intal@Manifiesta : Ontdek hier ons programma !
Scroll to top