UPDATE – intal vormingsdag 12 maart : Schrijf je in

We kijken er enorm naar uit jullie terug in levende lijve te ontmoeten op onze intal vormingsdag van zaterdag 12 maart om samen bij te leren, uit te wisselen en actieplannen te smeden voor het voorjaar.

Praktisch:

Plaats: Zaal Novanoïs, Vleugelstraat 3, 1030 Schaarbeek. Hoe geraak je daar? Met openbaar vervoer afstappen in station Brussel-Noord. Klik hier voor de wegbeschrijving.

Programma:

9u30: onthaal en inschrijvingen met koffie

10u-12u: Oekraïne

We zijn allemaal verontwaardigd over de Russische invasie van Oekraïne. Ze is een flagrante schending van het internationaal recht. En bovenal een drama voor gewone burgers en de planeet. Maar terwijl de klimaatcrisis en de energiecrisis dringend aangepakt moeten worden, voeren de grootmachten in de wereld de spanningen rond Oekraïne verder op. Hoe zorgen we er voor dat het wapengekletter zo snel mogelijk stopt? Hoe bouwen we aan een nieuwe Europese veiligheidsarchitectuur? En wat zijn de alternatieven voor een duurzame vrede, zodat we eindelijk de grote uitdagingen van onze tijd kunnen aanpakken?

Met Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw en auteur van Oorlog Zonder Grenzen, Weg Van Oorlog, Het Koerdisch Utopia en Als De NAVO De Passie Preekt, gaan we over deze vragen in gesprek.

12u-13u: lunchpauze (lunch is voorzien aan vrije bijdrage)

13u- 15u: Mali: De terugtrekking van Franse en Europese troepen, wat is er aan de hand? (sessie in het Frans)

Na een aanwezigheid van het Franse leger in Mali van bijna 10 jaar, heeft Macron zojuist de terugtrekking van zijn leger aangekondigd, “hoewel het in de regio blijft”. Sinds 2019 is een krachtige volksbeweging gemobiliseerd tegen deze aanwezigheid. Er hebben twee staatsgrepen plaatsgevonden, gevolgd door staatsgrepen in twee buurlanden (Burkina Faso en Guinee).

Wat gebeurt er in Mali en de Sahel? Waar komt de dreiging van terrorisme en geweld vandaan die een Europees militair ingrijpen in de Sahel-regio zou moeten rechtvaardigen? Wat zijn de motieven van de voormalige koloniale mogendheid om in de regio te willen blijven? Wij nodigen Mandela Salif Djire, vertegenwoordiger van de linkse, anti-imperialistische SADI-partij in Mali, uit om uitleg te geven.

13u-15u: Stop de greenwashing van de Israëlische apartheid (sessie in het Engels)

Duurzame ontwikkeling in Israël. Het is een ‘ding’. Wist je dat het Nationaal Joods Fonds jaarlijks duizenden dennenbomen aanplant in kader van ‘bosbeheer’? Fantastisch zou je denken, ware het niet dat de bomen staan op gestolen Palestijns land, en Israëlische kolonisten jaarlijks massa’s Palestijnse olijfbomen vernietigen. Israël sloot vorig jaar een contract af voor een onderzeese pijplijn voor haar nieuw ontgonnen ‘methaangas’, dat een alternatief zou zijn voor stookolie en diesel. De Europese Unie is dan ook heel enthousiast, … voor een gas dat ontgonnen wordt in de waters van Gaza.

Samen met jullie en medewerkers van de campagne BDS gaan we in op het “groene” imago van Israël en welke impact het heeft op de Palestijnse bevolking, en meer nog wat wij kunnen doen.

15u-16u30: Let’s organize! Samen bekijken we onze actiekalender voor dit voorjaar.

17u: we sluiten de dag af met een informele babbel en een drankje aan de bar.

Volg zeker ook onze Facebookpagina.

Inschrijvingen: Je kan je hieronder inschrijven. Gezien de capaciteit van de zaal werken we met een maximum aantal deelnemers, dus wees er zeker snel bij.

     

    UPDATE – intal vormingsdag 12 maart : Schrijf je in
    Scroll to top