Zondag 26 september Bikes Not Bombs : Fiets mee tegen kernwapens

2021 is het jaar waarop kernwapens illegaal werden. Desondanks investeren de kernwapenstaten nog miljarden dollars aan de vernieuwing of uitbreiding van hun nucleaire wapenarsenalen. Vandaar dat er in de maand september aan verschillende basissen van de Verenigde Staten in Europa acties zullen plaatsvinden. Op 26 september, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag voor de Afschaffing van Kernwapens, zal er ook in België actie worden gevoerd aan de militaire basis in Kleine Brogel. Met ludiek en vredevol protest, willen we samen één duidelijke boodschap brengen: Geen kernwapens in België!

De kernbommen, die in 1963 in België geplaatst werden, worden tussen 2022 – 2024 vernieuwd. Dat betekent dat de huidige kernbommen teruggaan naar de Verenigde Staten. Het is dus hoog tijd voor een transparant en democratisch debat! De Belgische bevolking en de regering moeten zich de vraag stellen of we nog nieuwe kernwapens op ons grondgebied tolereren. Willen we deel uitmaken van het machtsspel van nucleaire machten dat een bedreiging vormt voor mens en planeet? Of willen we deel uitmaken van de groep van landen die streven naar een kernwapenvrije wereld en inmiddels het goede voorbeeld gaven door het Verbodsverdrag te tekenen?

Laat je stem horen en neem deel aan onze fietstocht en/of picknick in Kleine Brogel. Schrijf je hier in.
Noteer 26 september in je agenda!

De actiedag bestaat uit drie delen : een fietstocht, een picknick en een actie. Je kiest zelf aan welke delen je meedoet. De fietstocht vertrekt uit Kiewit. Het is een 30-tal kilometer fietsen tot in Kleine Brogel. Tussendoor voorzien we twee pauzes. De picknick en actie zullen plaatsvinden aan de militaire basis van Kleine Brogel.

Met de fietsers verzamelen we rond 9u30 aan het station van Kiewit (een halte verder dan Hasselt). Daar zullen wij gehuurde fietsen ter beschikking hebben die je kan gebruiken voor de fietstocht (Zolang de voorraad strekt). Je kan uiteraard ook zelf je fiets meenemen. Mogen we vragen om ons dat te laten weten en uit welk station je vertrekt. Dat is nodig om een schatting te kunnen geven aan de NMBS. Voor kinderen vragen we zelf een fiets te voorzien, of eventueel een kinderstoeltje mee te nemen.

Voor zij die wensen met de bus naar Kleine Brogel te rijden, verzamelen we om 12u aan het station van Kiewit. De bus brengt jullie dan tot aan de militaire basis waar je kan deelnemen aan de picknick en actie.

Voor de terugkeer rond 16u is zowel een bus voorzien voor de fietsers, als voor zij die in het doorgaan met de bus kwamen.. De bus brengt je terug naar het station van Kiewit. Opgelet: via de bus is slechts een beperkt aantal plaatsen voorzien voor de kinderfietsen en zij die met een eigen fiets zijn gekomen… Naargelang het aantal inschrijvingen zal de terugkeer op verschillende uren zijn.

Kom je met de auto? De parkeermogelijkheden aan de militaire basis zijn beperkt, dus we raden je aan om beroep te doen op de pendelbussen tussen Kiewit en Kleine Brogel of te parkeren op enkele minuten fietsen van de basis

Om alles in goede banen te leiden, vragen wij je zo tijdig mogelijk in te schrijven. De inschrijvingen lopen tot 15 september!

Registreer je via dit formulier.

We hebben jou nodig voor komende acties! Sluit je hier aan bij intal.

Zondag 26 september Bikes Not Bombs : Fiets mee tegen kernwapens
Schuiven naar boven