Belgische campagnevoerders vragen AXA Verzekeringen om niet langer te investeren in Israëlische apartheid

Op vrijdag 29 november hielden activisten korte acties voor vier kantoren van AXA Verzekeringen in heel België.

Twintig Belgische organisaties van het maatschappelijke middenveld, waaronder intal, ACOD Cultuur, de Liga der Mensenrechten en Fédération Internationale pour les Droits Humains, hebben een brief geschreven aan Jef Van In, CEO van AXA Belgium, waarin zij er het bedrijf op aandringen om niet langer te investeren in de Israëlische wapenproducent Elbit Systems en vijf Israëlische banken.

In de brief staat dat “Elbit Systems technologie levert voor de Israëlische muur, die illegaal is verklaard door het Internationaal Gerechtshof. Elbit produceert de drones die gebruikt worden om de Gazastrook te bombarderen en zonder onderscheid Palestijnse burgers te doden. Het bedrijf produceert ook clusterbommen, wat in 2019 de desinvestering van HSBC vanuit Elbit in gang heeft gezet. We merken op dat België in 2006 het eerste land was dat clustermunitie verbood”.

Over de Israëlische banken zeggen de ondertekenaars dat “Israëlische nederzettingen illegaal zijn en beschouwd worden als oorlogsmisdaden volgens het internationaal recht. Ze beroven de Palestijnen van land, grondstoffen en middelen van bestaan. De vijf Israëlische banken die financiering ontvangen van AXA (Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bank Mizrahi-Tefahot, First International Bank of Israel en Israel Discount Bank) zijn belangrijke steunblokken van deze onderdrukking”.

Afgelopen week verzamelden activisten in Brussel en Leuven voor kantoren van AXA als onderdeel van een wereldwijde actiedag om AXA verantwoordelijk te stellen. Ze deelden de open brief uit aan de werknemers en klanten van de verzekeringsmaatschappij.

Julie, activiste voor intal, de organisatie die de Belgische campagne opstartte, hoopt dat AXA positief reageert op de eisen van de brief of dat de protestacties worden voortgezet:

“AXA heeft globaal gezien een verantwoord investeringsbeleid en zegt dat het zich inzet voor duurzaamheid en mensenrechten, maar investeert toch miljoenen euro’s in Elbit Systems, een bedrijf dat de oorlogsmisdaden van Israël steunt, en financiert Israëlische banken die medeplichtig zijn aan de kolonisatie van Palestijns land. Vandaag vervoegen ook Belgische groepen de internationale coalitie tegen deze onethische investeringen, en we zullen er luidkeels op wijzen dat AXA de handen niet kan wassen in liefdadigheid, wanneer het de doodmachine van Israël tegen Palestijnen financiert”.

Opmerkingen en referenties:

Open brief aan Dhr. Jef Van In, CEO van Axa Belgium

Informatie over de Internationale campagne onder de ‘Coalition to Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid’

Campagnedossier ‘Complicity of Elbit Systems with Israeli apartheid’

Rapport van Human Rights Watch over medeplichtigheid van Israëlische banken in het schenden van de rechten van Palestijnen

Belgische campagnevoerders vragen AXA Verzekeringen om niet langer te investeren in Israëlische apartheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top