Defend the Defenders – Actie in vijf steden in solidariteit met mensenrechtenverdedigers

“Verdedig de verdedigers!” Onder die slogan organiseerde een brede coalitie van vakbonden en ngo’s op 10 december 2019 acties in vijf Belgische steden in solidariteit met vervolgde mensenrechtenverdedigers. In Gent, Antwerpen, Brussel, Sint-Niklaas en Verviers vonden gelijktijdig acties plaats. Omringd door kaarslicht en levensgrote portretten werden activisten uit onder meer de Filippijnen, Guatemala, Chili, El Salvador en Palestina geëerd.

Dit artikel werd overgenomen van www.stopthekillings.be.

Op 10 december 22019 was het exact 71 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens getekend werd. Al minsten even lang verdedigen sociale bewegingen deze fundamentele rechten. Met deze vijf symbolische acties wilt het platform ‘Stop the Killings’ er aan herinneren dat deze rechten gerealiseerd zijn door de moedige inzet van sociale bewegingen: waardige arbeidsomstandigheden zijn bereikt dankzij vakbonden, dat inheemse volkeren een einde maakten aan verwoestende mijnbouwprojecten en dat de mobilisatie van jongeren klimaatrechtvaardigheid bovenaan de politieke agenda heeft gezet.

Maar de actie oproep draagt ook een minder positieve boodschap. In Chili zijn enkel al dit jaar 23 demonstranten gedood tijdens de protesten tegen de verhoging van transporttaksen. Israël houdt momenteel meer dan 5050 Palestijnen vast omwille van hun activisme. Het maatschappelijke middenveld staat overal ter wereld onder druk. Regeringen en bedrijven zijn creatief in het censureren van protest: van het afschaffen van subsidies, het zwartmaken van activisten tot arrestaties en zelfs moorden.

In Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas en Brussel symboliseerden de actievoerders hun eisen door levensgrote portretten te schilderen op lampionnen. Aanwezigen en voorbijgangers worden gevraagd om kaarsen rond deze lampionnen te zetten, zodat ze steeds meer zichtbaar worden. De actie wordt omkaderd met Latijnsamerikaanse protestliederen, slam poetry en een flash mob.

Er werd onder meer ode gebracht aan de Chileense Daniela Carasco, gearresteerd, gemarteld en vermoord door de Chileense politie na deelname aan demonstraties ter verdediging van economische en sociale rechten, en aan de Filippijnse vakbondsmilitant Maoj Maga. veroordeeld tot gevangenisstraf.

De actievoerders vragen met de acties internationale aandacht op deze vele schendingen, en eisen maatregelen om de veiligheid en rechtvaardigheid van sociale bewegingen te waarborgen. De sprekers waarschuwden ook voor gelijkaardige tendsen in België. Julie Steendam, coördinatrice van het platform en medewerker bij de ngo Viva Salud: “We mogen niet denken dat we in België op beide oren mogen slapen. Repressie start niet met soldatenbottinen, maar met kleine, maar gerichte besparingsmaatregelen die de meest kritische stemmen uitschakelen. Vandaag staan we hier in solidariteit met onze Turkse, Guatemalteekse, Colombiaanse, … vrienden. We weten dat zij hetzelfde voor ons zouden doen, moest het ooit nodig zijn.”

Video van de performance ‘Un Violador en tu Camino’ in Brussel

De lokale acties

Een 150-tal mensen kwamen samen aan het Centraal Station in Brussel. Het koor ‘Anaconda’ zong Latijnsamerikaanse strijdliederen en de performance ‘Un violador en tu Camino’ werd gebracht, een Chileense feministische dans die ondertussen op verschillende plekken in de wereld is overgenomen.

In Antwerpen kwamen 40 vakbondsmilitanten en leden van lokale sociale bewegingen samen op het Mechelseplein. Marjan de Ridder bracht Slam poetry over klimaatactivisme en verschillende getuigenissen werden voorgelezen, oa door ACV secretaris Stefaan de Cock.

In Gent verzamelden 60 mensen aan het standbeeld voor mensenrechten naast het Gravensteen. Met Palestijnse dans werd solidariteit betuigd met de Palestijnse bevolking. Het Gentse vredeskoor begeleidde een tiental getuigenissen, oa door Amnesty International.

In Sint-Niklaas werd een herdenking met fakkels aan het station gecombineerd met een vertoning van de film ‘A Private War’.
In Verviers werd gefocust op de moed van sociale bewegingen in Palestina en Chili tijdens een conferentie.

Foto’s

 

Deelnemende organisaties

Viva Salud

ACV Puls

Intal Globalize Solidarity

11.11.11

Masereelfonds

Honduras Werkgroep Gent

Catapa

Progress Lawyers Network

Quinoa asbl

FOS ngo

Koerdisch Instituut

Solidair met Guatemala

KIYO

Solidagro

Amnesty International Gent

Sama Sama

WSM

Vrede vzw

Gents Actieplatform Palestina

Antwerp for Palestine

Comité Verviers Palestine

FGTB Verviers & Communauté Germanophone

CEPAG Verviers

Festival de la Resistance Verviers

Oxfam-Wereldwinkels Sint-Niklaas

Oxfam-Solidariteit Sint-Niklaas

VLOS

Refu Interim

Odisee

Dwagulu Dekkente

Vormingplus Waas-en-Dender

Stad Sint-Niklaas dienst Internationale Samenwerking

AAS (Actie- en Adviesgroep Solidariteit)

 

 

Defend the Defenders – Actie in vijf steden in solidariteit met mensenrechtenverdedigers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top