Na Luik verbreekt ook Verviers de banden met de Israëlische apartheid!

Het Belgische middenveld roept deze overwinning uit in solidariteit met de Palestijnse strijd.  We zetten de strijd verder en roepen andere gemeenten op om al hun partnerschappen met Israëlische overheidsinstellingen te verbreken, met een specifieke vraag aan de gemeente Elsene, die een stedenband heeft met de Israëlische stad Megiddo.

Op maandag 30 mei 2023 stemde de gemeenteraad van de stad Verviers voor een motie van de PS, PTB en Ecolo om een einde te maken aan alle bestaande of toekomstige banden tussen de stad en Israël zolang deze laatste het internationaal recht niet respecteert. Dit besluit is een teken van concrete solidariteit met de strijd van het Palestijnse volk voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. Het sluit aan bij het besluit van de stad Luik van 24 april.

Deze nieuwe historische beslissing in België is geïnspireerd op decennia geweldloos verzet van het Palestijnse volk voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid.

Internationaal treedt Verviers ook in de voetsporen van Barcelona (Catalonië, Spanje), waarvan de burgemeester afgelopen februari de institutionele betrekkingen met het Israëlische apartheidsregime, inclusief de stedenband met de stad Tel Aviv, heeft opgeschort.

Meer recentelijk de gemeente Oslo (Noorwegen), waarvan de gemeenteraad ervoor koos geen goederen of diensten meer te kopen uit illegaal bezette gebieden en bedrijven uit te sluiten die bijdragen aan de illegale Israëlische kolonisatie van gestolen Palestijns land. Of die van Belèm (Brazilië), waarvan de burgemeester de stad onlangs tot apartheidsvrije zone heeft verklaard.

De Palestijnse solidariteitsorganisaties stellen met genoegen vast dat de consensus over de noodzaak om bij te dragen tot de ontmanteling van het Israëlische koloniale regime zich uitbreidt, ook op politiek vlak.

Wij hopen dat de beslissingen van de steden Verviers en Luik andere gemeenten in België, Europa en de rest van de wereld zullen aanmoedigen om geen steun  te verlenen aan een apartheidsregime en andere ernstige schendingen van het internationaal recht, waar dan ook.

Onze verwachtingen zijn bijzonder hooggespannen ten aanzien van de gemeente Elsene, de enige Franstalige gemeente die momenteel een stedenband heeft met een Israëlische gemeente (Megiddo, in het noorden van Israël, waarvan de kibboets is gebouwd op de ruïnes van het ontvolkte Palestijnse dorp Lajun, waarvan de inwoners 75 jaar geleden tijdens de Nakba met geweld werden verdreven).

Intal Globalize Solidarity, Association Belgo-Palestinienne, Palestina Solidariteit en De-Colonizer.

Perscontacten NL :

Jasper Thys (intal) : +32 499 18 22 19

Na Luik verbreekt ook Verviers de banden met de Israëlische apartheid!
Scroll to top