OVERWINNING – KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

Dankzij de aanhoudende campagne van een 15-tal organisaties, waaronder intal, en vooral een groep van 40 Leuvense academici, heeft de KU Leuven aangekondigd dat ze niet meer zal deelnemen aan het programma LAWTRAIN, dat gefinancierd wordt door het Europese Horizon 2020. Rector Luc Sels van de KU Leuven beoordeelt de deelname van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid als problematisch omwille van ethische redenen.

Rector van de KU Leuven, Luc Sels, laat in een communicatie op ‘KU Leuven blogt’ weten dat de KU Leuven de samenwerking met de Israëlische politie zal stopzetten. Hij erkent dat de deelname van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid problematisch is omwille van ethische redenen. Iets wat de actievoerders al enige tijd zeggen. Dit ministerie draagt een zware verantwoordelijkheid in het aanhouden van de illegale bezetting van Palestijnse gebieden en de onderdrukking die eraan gepaard gaat van de Palestijnse bevolking.

Omwille van die reden zal de universiteit haar samenwerking niet vernieuwen in dit project, zegt Sels. Daarnaast zal de KU Leuven werk maken van een mensenrechtencharter als houvast om de toekomstige deelname aan onderzoeksprojecten te kunnen beoordelen.

Fantastisch nieuws! Sinds meer dan een jaar voeren organisaties en de groep ‘Leuvense academici tegen Law Train’ campagne onder de naam STOP LAWTRAIN met de vraag aan de KU Leuven en het Belgisch ministerie van Justitie om zich terug te trekken uit dit project. De samenwerking van Belgische instellingen met de Israëlische politie omwille van hun “expertise” houdt in dat onze instanties de praktijken die ze gebruiken zoals folterpraktijken op Palestijnse gevangenen, het opsluiten van Palestijnse kinderen in gevangenissen, goedkeuren.

Bovendien ligt het hoofdkwartier van de Israëlische politie in Oost-Jerusalem, en is ze betrokken bij de kolonisatie en Israëlische annexatie van Bezet Palestijns gebied. Op een moment waar de VS beslist het internationaal recht aan haar laars te lappen door haar ambassade naar Jerusalem te verhuizen, is het des te belangrijker voor België en de Europese Unie om de Israëlische annexatie van Oost-Jerusalem aan te klagen.

Wij zijn verheugd met deze beslissing van de KU Leuven. Strijd loont!

Hieronder nog eens de video van de actie die activisten en proffen voerden tijdens de opening van het academiejaar in Leuven. Ze overhandigden een taart aan de nieuwe rector Sels, in naam van alle ondertekenaars van de petite Stop Law Train. Bedankt aan iedereen. Deze overwinning is van ons allen. Laat ons samen de solidariteit met Palestina voortzetten! #FreePalestine

OVERWINNING – KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven