Stop het F-35 contract, investeer in de zorg!

Stop het F-35 contract, investeer in de zorg!

Sinds februari heeft het corona virus ook België bereikt en zit ons land in een nooit geziene gezondheidscrisis. Terwijl bijna 10% van de Belgische bevolking besmet is met COVID-19, en honderden mensen zijn overleden kampen ziekenhuizen en zorgpersoneel met een massaal tekort aan materiaal. Mondmaskers, ziekenhuisbedden, beademingstoestellen, .. Sommige ziekenhuizen (CHU Saint-Pierre) doen zelfs oproepen voor steun van de bevolking om materiaal aan te kunnen kopen. Het is een schande dat het zo ver is moeten komen in een rijk land als het onze.

Het zorgpersoneel roept terecht op voor een dringende herfinanciering van de sector. De regeringen hebben jaar na jaar bespaard op de zorg. Zo knipte de vorige regering 900 miljoen euro in de zorg. Er was altijd wel een excuus, van ‘herstructurering’ tot ‘overcapaciteit’. We dragen er nu de gevolgen van. Geld was er nochtans. In diezelfde periode van besparingen tekende de regering Michel in 2018 een miljardencontract met de Noord-Amerikaanse wapen gigant Lockheed Martin voor de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35. Kost per vliegtuig 90 miljoen euro. Als we naast de aankoop het onderhoud van hun volledige levensduur tellen kost heel die grap de belastingbetaler 15 miljard euro! 30 van die vliegtuigen dienen om te worden ingezet voor operaties van de NAVO, 4 ervan voor de ‘verdediging’ van Belgisch en Benelux grondgebied. Tienduizenden Belgen lieten toen via een petitie weten dat ze niets moeten weten van die vliegtuigen.

Hoeveel levens kunnen er gered worden met 15 miljard euro? Met de aankoopprijs van 1 vliegtuig kunnen we 3.000 beademingstoestellen kopen, 18 miljoen mondmaskers, 9.000 ziekenhuisbedden.
De urgentie is hoog, vandaag meer dan ooit. Dit contract dat de regering tekende in 2018 kan herroepen worden! Uitzonderlijke tijden vragen politieke moed om verkeerde keuzes uit het verleden recht te zetten.

Het zijn de mensen van de zorg die ons land recht houden en ons veiligheid bieden. Niet de NAVO en hun militaire interventies, en niet de grote defensie multinationals.

Kies voor de zorg, niet voor oorlog! Stop dit miljardencontract en herinvesteer in onze publieke gezondheidszorg!

> Download een van deze visuals en deel hem op je Facebookpagina met de boodschap ‘Stop het F-35 contract, investeer in de zorg!’ #geengevechtsvliegtuigen

Gebruik deze Facebookbanner

Facebook banner
Arrêtez le contrat sur les F-35, investissons dans les soins de santé publiques !
Stop het F-35 contract, investeer in de zorg!
Stop het F-35 contract, investeer in de zorg!
Scroll to top