Marxistische universiteit 2022 : Is de NAVO de hoeder van de wereldvrede?

Opleiding gegeven door Isabelle Vanbrabant, voorzitster van de Belgische Cuba solidariteitsorganisatie Cubanismo en co-auteur van het boekje « Cuba, revolutie met een groen hart » en Veronique Coteur, actief bij intal. Ze maakt deel uit van de vredesbeweging en nam deel aan verschillende protestacties tegen NAVO-toppen.

Heel wat analisten erkennen dat de nakende uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden geen goed nieuws is voor de wereldvrede. Want dit kan olie op het vuur gooien in de al ontvlambare relaties met Rusland. Toch werpt de NAVO zich op als de behoeder van ‘onze’ veiligheid en vrede. Hoe rijmt dat?

Waar je tot een paar maanden terug nog weinig hoorde over de NAVO, bracht de oorlog in Oekraïne daar verandering in. Meer nog, vandaag zweren Europese regeringen eensgezinder dan ooit trouw aan het Westerse militaire bondgenootschap . Blokvorming, exploderende militaire budgetten en militarisering van de internationale relaties en de geesten. De NAVO is verre van hersendood, zoals Frans president Macron een paar jaar terug verklaarde.

Maar wat is de geschiedenis van dit transatlantische militaire bondgenootschap eigenlijk?
Welke rol speelt de VS hierin?
Is het de NAVO die ons al decennia lang voor oorlog heeft behoed? Of net niet?
En wat is haar rol in de escalerende oorlog in Oekraïne vandaag?
Deze vorming wordt gegeven door Veronique Coteur en Isabelle Vanbrabant, twee vredesactivisten met jarenlange ervaring in campagnewerk tegen oorlog en voor internationale solidariteit

Als u wilt deelnemen aan de Marxistische Universiteit 2022, vindt u hier meer informatie en kunt u zich hier inschrijven!

Retour en haut