De klimaat- en de vredesbeweging in dialoog

Dit jaar staat Belmundo in het teken van system change. Ons mondiale systeem staat onder druk. Maar de wereld bruist van alternatieven.

De voorbije jaren is het debat rond klimaatverandering terug toegenomen en zagen we de klimaatbeweging in België groeien. Maar ondanks de stijgende interesse in het klimaatdebat wordt zelden de link gelegd tussen klimaatverandering en militarisering.

Op 17 maart brengen we de klimaatbeweging en de vredesbeweging samen. We gaan dieper in op de redenen waarom klimaatongelijkheid bestrijden belangrijk is voor de vredesbeweging en waarom anti-militarisering belangrijk is voor de klimaatbeweging.

Een voorbeeld hiervan is hoe in de Verenigde Staten en Palestina militarisering een rol speelt in de bezetting van inheemse gebieden. Uit onderzoek blijkt ook dat het leger van de Verenigde Staten in 2017 meer broeikasgassen uitstootte dan de totale uitstoot van Zweden.

Daarnaast is er ook de Doomsday Clock, die weergeeft hoeveel minuten we voor middernacht staan, waarbij middernacht voor de menselijke beschaving een fatale ramp voorstelt. Vandaag de dag staan we op 100 seconden voor twaalf.  Nooit ooit stond de klok dichter bij middernacht dan vandaag. De redenen zijn de toenemende nucleaire dreiging, de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, en de onmacht om klimaatverandering tegen te gaan.

Hoogtijd dus om onze handen in elkaar te slaan en samen te streven naar alternatieven.

Sprekers

Ludo De Brabander is een Belgisch vredesactivist, opiniemaker en woordvoerder van Vrede vzw. Hij is auteur van ‘Weg van Oorlog’, ‘Het Koerdisch Utopia’, ‘Oorlog zonder grenzen’ en ‘Als de NAVO de passie preekt’.

Lien Vandamme is beleidsmedewerker klimaat en natuurlijke rijkdommen bij 11.11.11. Ze is woordvoerder van de klimaatcoalitie en schrijft columns voor het politiek maandblad SamPol.

Gemodereerd door Professor Marlies Casier, gasthoogleraar aan de Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies aan de UGent en beleidsadviseur bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Ik schrijf me in!

Een samenwerking van Intal Gent, Masereelfonds en Vrede vzw

De volledige kalender van Belmundo festival 2021 vind je hier.

Retour en haut