Sinds oktober 2023 zijn we getuige van de Israëlische genocide in Gaza. Ondanks hun wettelijke en morele verplichtingen hebben de Belgische autoriteiten geen concrete stappen ondernomen om een einde te maken aan de straffeloosheid van Israël of om sancties op te leggen voor hun misdaden.
We staan oog in oog met 76 jaar van onteigening en etnische zuivering, een apartheidssysteem en een illegale militaire bezetting, zoals bevestigd door het Advies van het Internationaal Gerechtshof van 19 juli 2024.
Wij weigeren dat de gemeentebesturen die ons vertegenwoordigen, met ons belastinggeld, medeplichtig zijn aan de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide die gepleegd worden door Israël tegen het Palestijnse volk. Daarom voeren we campagne voor een ethisch aanbestedingsbeleid.
Gemeenten desinvesteren van apartheid
Wij eisen dat onze gemeentebesturen hun morele en wettelijke verantwoordelijkheid opnemen door geen economische, politieke of militaire steun te verlenen aan de verlenging van de illegale nederzettingen in Palestina. Dit in lijn met de verplichtingen van overheden op alle niveaus om dergelijke steun niet te verlenen, zoals bepaald door het Internationaal Gerechtshof.
Wij eisen van de gemeentebesturen dat ze:
- bedrijven of instellingen die betrokken zijn bij de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en de genocide door Israël uitsluiten van openbare aanbestedingen.
- de procedures aanpassen om te garanderen dat belastinggeld niet bijdraagt aan de steun van het Israëlische apartheidssysteem en de illegale bezetting in Palestina
Hoe de campagne werkt
- We verzamelen zoveel mogelijk handtekeningen voor onze petitie. De handtekeningen zijn steunbetuigingen voor onze campagne en helpen ons om politiek druk uit te oefenen.
- We presenteren onze petitie aan het college van burgemeester en schepenen tijdens een interpellatie in de openbare zitting van de gemeenteraad.
Een interpellatie is een mondelinge vraag die burgers kunnen stellen om meer informatie te krijgen over gemeentezaken.
Dan beantwoordt de burgemeester de interpellatie en kennen we het standpunt van de gemeenteraad. We houden de gemeenteraad verantwoordelijk voor het standpunt dat ze innemen en de daden die ze eraan zullen koppelen.
- De interpellatie en het antwoord van de burgemeester worden gepubliceerd op de website van de gemeente.
Campagne Schaarbeek & Seraing
Sluit je aan bij de campagne om een einde te maken aan de medeplichtigheid!
Teken hier de petitie van Schaarbeek.
Teken hier de petitie van Seraing.
Door deze petitie te ondertekenen, stuur je een duidelijke boodschap: wij weigeren dat gemeenten, direct of indirect, bijdragen aan de schendingen van mensenrechten gepleegd door Israël in Palestina!
Dit is een nationale campagne, dus je hoeft geen inwoner te zijn van een bepaalde campagne om de petitie te ondertekenen.
We breiden onze campagne nog verder uit naar andere gemeenten.
Onze overwinningen
We boekten al meerdere overwinningen. Verschillende steden en gemeenten in België verbraken al de banden met het Israëlische apartheidsregime.
Molenbeek
Al in 2015 nam de gemeenteraad een motie aan om bedrijven te boycotten die het internationaal recht niet respecteren, waaronder bedrijven die bijdragen aan de bezetting van de Palestijnse gebieden. In 2017 keurde het met een grote meerderheid een motie goed die ervoor moet zorgen dat de mensenrechten en het internationaal recht altijd gerespecteerd worden bij openbare aanbestedingen.
Brussel Stad
Het college van burgemeester en schepenen keurde een motie goed die ervoor moet zorgen dat openbare aanbestedingen niet ten goede komen aan bedrijven die werken in omstandigheden die het internationaal recht, de mensenrechten, het milieurecht, het sociaal recht of het arbeidsrecht schenden.
Verviers
In Verviers stemde de gemeenteraad voor een motie om een einde te maken aan alle bestaande of toekomstige banden tussen de stad en Israël, zolang Israël het internationaal recht niet respecteert.
Luik
De gemeenteraad van de stad Luik stemde voor een motie om alle bestaande of toekomstige banden tussen de stad en Israël te beëindigen zolang ze het internationaal recht niet respecteert.
Zelzate
De gemeenteraad ondertekende de Engagementsverklaring Apartheidsvrije Zone. Zelzate werd zo de eerste Apartheidsvrije gemeente in België.
Gent
In Gent stemde de stad voor een motie om producten van bedrijven die de illegale bezetting van Palestijns gebied of de onderdrukking van het Palestijnse volk ondersteunen of langer laten duren omdat ze er een economisch belang bij hebben, uit te sluiten van openbare aankopen.
Mechelen
De gemeenteraad verbindt zich ertoe een ethisch aanbestedingsbeleid te hanteren. Mechelen zet alle huidige en toekomstige samenwerkingen stop met, en weert toekomstige producten en diensten van, problematische bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij ernstig professioneel wangedrag, inclusief ernstige mensenrechtenschendingen, oorlogsmisdaden en/of schendingen van het internationaal recht.
Leuven
In Leuven stemde de gemeenteraad voor een motie die oproept voor een einde aan het EU-Israël handelsakkoord en een verbod op de invoer van producten uit illegale nederzettingen.
De volgende stap die Stad Leuven kan nemen op gemeentelijk niveau is het invoeren van een openbaar aanbestedingsbeleid dat medeplichtige bedrijven aan de genocide in Gaza uitsluit, zoals stad Gent haar al voor deed.
Internationale voorbeelden
Internationaal zijn er al meerdere steden die het goede voorbeeld gaven, in solidariteit met het Palestijnse volk.
De burgemeester van Barcelona (Catalonië, Spanje) schortte de institutionele betrekkingen met het Israëlische apartheidsregime, inclusief de stedenband met de stad Tel Aviv, al op.
De gemeente Oslo (Noorwegen) koos ervoor geen goederen of diensten meer te kopen uit illegaal bezette gebieden en bedrijven uit te sluiten die bijdragen aan de illegale Israëlische kolonisatie van gestolen Palestijns land.
En de burgemeester van Belèm (Brazilië) verklaarde de stad tot apartheidsvrije zone.
Wij hopen dat de beslissingen van de steden als Verviers en Luik andere gemeenten in België, Europa en de rest van de wereld zullen aanmoedigen om niet langer steun te verlenen aan een apartheidsregime en andere ernstige schendingen van het internationaal recht, waar dan ook.