Herdenkingsbijeenkomst – Nakba 73

Herdenkingsbijeenkomst – Nakba 73

 

Gratis  · Albertinaplein, 1000 Brussel, België

Ter gelegenheid van de 73e verjaardag van de Nakba roepen verschillende solidariteitsverenigingen met Palestina op tot een bijeenkomst om op die manier de herinnering levendig te houden aan dit betekenisvolle moment van zowel de tragedie die de Palestijnen hebben moeten doorstaan, als het niet aflatende verzet daartegen.

Deze bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 15 mei om 15.00 uur op het Albertinaplein.

Tussen 1947 en 1949 hebben zionistische troepen meer dan 500 dorpen en steden in Palestina etnisch gezuiverd en verwoest, waardoor meer dan 750.000 Palestijnen gedwongen werden in ballingschap te gaan en waarbij 78% van het land in historisch Palestina in beslag werd genomen om daar op die plaats de staat Israël te vestigen.

Deze gedwongen volksverhuizing staat bekend als de Nakba, of catastrofe in het Arabisch, en heeft tot gevolg dat vandaag de dag meer dan 7 miljoen Palestijnen als vluchtelingen of ballingen moeten leven, beroofd van het recht – dat is vastgelegd in resoluties van de VN – om terug te keren naar het land waaruit zij of hun families met geweld werden verdreven.

DE NAKBA GAAT OOK VANDAAG ONVERMINDERD VERDER

De gedwongen verplaatsing van de Palestijnse bevolking eindigde niet met de stichting van de Staat Israël in 1948. Alle Israëlische regeringen, zowel die van links als die van rechts, hebben sindsdien hetzelfde beleid van etnische zuivering gevoerd, erop gericht de Palestijnen te verdrijven van de door Israël felbegeerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem: gebieden die sinds 1967 eerst bezet zijn om ze dan vervolgens bij Israël te annexeren, en zij gaan daar tot op de dag van vandaag onverminderd mee door.

Zo zijn, niettegenstaande de coronacrisis, de uitzettingen en de sloop van huizen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem de laatste maanden dramatisch versneld. Honderden Palestijnen in Oost-Jeruzalem worden momenteel geconfronteerd met uitzettingsbevelen en moeten gedwongen hun huizen verlaten: met name in de gebieden Sheikh Jarrah en Silwan. Bewoners van de Humsa al-Fawqa gemeenschap in de Jordaanvallei hebben sinds het begin van dit jaar meer dan vijf keer te maken gehad met verwoestingen in hun dorp.

Deze vervolgingen maken deel uit van het misdadig systeem van apartheid, zoals het aan de kaak is gesteld door vele Israëlische, Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties. Het is dan ook de plicht van België om op te treden: de verantwoordelijken aan te wijzen en het onvervreemdbare recht van de verbannen Palestijnen om naar hun land terug te keren te verdedigen.

Georganiseerd door: Association Belgo-Palestinienne WB, Palestijnse gemeenschap in België, CVDT, Forum démocratique palestinien en Europe, Intal, Palestina Solidariteit, Plateforme Charleroi Palestine, Rassemblement des démocrates arabes en Belgique, Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB), Viva Salud,…

 

ManiFiesta 2021 gaat door!
11/09/2021 
L'hippodrome de Wellington à Ostende - Wellington hippodroom Oostende  - L'hippodrome de Wellington à Ostende - Wellington hippodroom Oostende
Action Bikes, not bombs
26/09/2021 
Kleine Brogel, Peer  - Kleine Brogel, Peer
Schuiven naar boven