Dekolonisatiefietstocht doorheen Antwerpen!

“Dekolonisatie”, het woord dat je vandaag de dag overal ziet passeren en waar de discussies hevig over oplaaien. Voor de ene is het een proces dat nog een lange weg te gaan heeft en voor de ander is het een afgerond iets. Zo beweerde Tony Mary (voormalig ceo van de VRT) enkele weken geleden nog het volgende in een interview met Humo:

“We moeten ons toch niet blíjven excuseren voor wat onze betovergrootvaders hebben uitgevreten, terwijl de Afrikanen er zelf helemáál niets van bakken? Allee, Congo is het rijkste land ter wereld, met al zijn grondstoffen, en toch moeten de mensen er rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. Hoe kán dat?”

“Volgens het Afrikaanse tribalisme moet je al je rijkdom delen met de leden van je stam. Onze Franse brand manager vertelde dat de minister die mensen telkens twee dagen in zijn bureau liet zitten, en als het begon te stinken gaf hij hun iets, waarna ze terugkeerden naar hun dorp en het volgende groepje arriveerde. Ik vroeg waarom hij dat deed. ‘Omdat hij bang is van de sjamaan’, zei die Fransman. Die minister was doctor in de economie, maar was bang voor tovenaars. Dat verhaal is typisch voor Afrika: de machthebbers moeten hun geld verbergen in het buitenland, want wat zichtbaar is, moeten ze delen.”

Als wij van intal Antwerpen zoiets lezen, verslikken we ons meerdere malen in onze koffie, is het duidelijk dat denken in stereotypen schering en inslag is en dat het dekolonisatieproces nog een lange weg te gaan heeft. Graag willen wij dit proces meer belichten terwijl we een fietstocht doorheen Antwerpen maken. Tijdens deze fietstocht houden we halt bij een aantal plaatsen gelinkt aan onze koloniale geschiedenis, waar onze gespecialiseerde gidsen volgende thema’s zullen aansnijden:

-Dekoloniseren van het onderwijs door Judith Elvesiers
-Dekoloniseren van identiteit door Collective fair-part
-Dekoloniseren van erfgoed door Lies Busselen

Hierbij zal de nadruk liggen op het dekoloniseren van de geest, of op de ideologie van het neokolonialisme. Verwacht dus geen droge opsomming van historische feiten of een puur economisch verhaal. We willen dit graag op een interactieve en kritische manier aanpakken waarbij we door middel van input van de deelnemers tot een gesprek wensen te komen. De gidsen zullen bij iedere stop eerst vanuit hun expertise een grondige inleiding geven. Daarna is er de ruimte voor eigen input en debat. Lijkt dit je interessant? Aarzel niet om je in te schrijven!

Praktisch:

-De fietstocht start om 10u aan het centraal station. Afspraak voor de hoofdingang. Ten laatste om 13u ronden we af.
-Kostprijs: 7 euro
-Inschrijven via antwerpen@intal.be
-Om het interactieve element te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt tot 15 personen. Wees er dus tijdig bij!
-Voor wie niet over een eigen fiets beschikt, zijn er een beperkt aantal velo-kaartjes beschikbaar. Gelieve dit te vermelden bij je inschrijving. Wanneer deze voorraad is uitgeput, kan je een dagpas aanschaffen voor slechts 4 euro op www.veloantwerpen.be

Deze fietstocht wordt gerealiseerd in samenwerking met “Dekoloniseer Antwerpen” en met steun van de stad Antwerpen en Hand in Hand.

Scroll to top