28 maart : intal vormingsdag – Weg van het scherm!

intal Vormingsdag 28 maart : Weg van het scherm!

Internationale solidariteit in tijden van Corona

De pandemie heeft de wereld grondig door elkaar geschud.

Hoe wordt er in Palestina omgegaan met het coronavirus? Hoe wordt deze crisis op sommige plaatsen gebruikt om sociale bewegingen de mond te snoeren? Wat is de rol van big pharma? Hoe zit het in andere landen? Wat kunnen wij leren van de aanpak in Kerala in India? Hoe komt het dat politiegeweld is toegenomen? Hoe blijven sociale bewegingen wereldwijd en hier opkomen voor hun rechten?

Hoe de wereld er na corona zal uitzien, dat hangt ook van ons af.

Doe mee op zondag 28 maart voor uitwisseling en ontmoeting.

We voorzien een online programma in de voormiddag, in de namiddag trekken we erop uit.

Het programma:

9u: Interactieve kennismaking

9u30-11u: Sessie 1. Keuze uit verschillende sessies (details onderaan):

  • Sociale bewegingen onder druk – met Julien Dohet (in het Frans)
  • Jongeren en strijd – met Seyra Rico en Renee Louise Co uit de Filipijnen en Lola Laenen van COMAC (in het Engels)
  • Iedereen verdient bescherming tegen Covid-19, de rol van Big pharma – met Julie Steendam (in het Nederlands)
  • Politiegeweld in tijden van COVID met Saïd Bouamama (in het Frans)

11u30-13u: Sessie 2. Keuze uit verschillende sessies:

  • Palmolie maakt vlekken, monoculturen in Colombia – met Rafael Jaimes Figueroa (in het Spaans, met vertaling naar het Frans en het Nederlands)
  • De aanpak van de COVID crisis elders – met Antony Kollannur van de Peoples Health Movement India (in het Nederlands en Engels)
  • De sociale beweging in Palestina tijdens COVID – met Palestijnse activisten (in het Engels)
  • Sancties als oorlogswapen, ook tijdens COVID – met Isabelle Van Brabant (in het Nederlands)

14u30: Buitenactiviteit in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Verviers.

Inschrijven kan via deze link.

Bekijk hieronder het programma in detail:

Sessies om 9u30:

Sociale bewegingen onder druk

Gedurende de hele pandemie is het moeilijk geweest om mobilisaties te organiseren tegen de veelvuldige aanvallen op onze sociale rechten en de sociale verworvenheden. We zagen in november 2020 dat in totaal 17 vakbondsleden werden veroordeeld, waaronder de huidige voorzitter van het ABVV, wegens het leiden van een sociale actie. Allen werden ze veroordeeld wegens deelname aan een wegversperring op een nationale stakingsdag in 2015. Deze rechterlijke beslissing is een zeer ernstige schending van het stakingsrecht en een bedreiging voor alle sociale bewegingen die deelnemen aan een mobilisatie in de openbare ruimte. Hoe kunnen we onze rechten verdedigen en sociale strijd voeren in deze bijzondere context?  Wij hebben Julien Dohet uitgenodigd, politiek secretaris van de SETCa-FGTB in Luik. Hij is auteur van boeken en artikels over de geschiedenis van de sociale strijd en over de ideologie van extreem-rechts. Deze sessie zal doorgaan in het Frans.

Jongeren en strijd onder Covid

Voor jongeren en studenten in veel landen heeft de Covid-epidemie de aandacht gevestigd op het schrijnende gebrek aan overheidsfinanciering en -steun voor onderwijs, en op de voortdurende bedreigingen van de academische vrijheid.
In deze sessie gaan we in op de strijd en de overwinningen van jongeren in de Filipijnen en België tijdens de pandemie en de rol van sociale bewegingen voor het versterken van hun stem.

Seyra Rico, activiste en lid van Anakbayan Europe, en Renee Louise Co, rechtenstudente en studentenvertegenwoordiger van University of the Philippines, zullen vertellen over de huidige situatie in de Filipijnen en hun ervaringen als studenten en jonge activisten, en Lola Laenen, voorzitter van COMAC Antwerpen, zal vertellen over de benarde situatie en de acties die Belgische studenten hebben ondernomen om hun recht op onderwijs te behouden. Deze sessie zal doorgaan in het Engels.

Iedereen verdient bescherming tegen Covid-19

COVID-19 verspreidt zich razendsnel. Oplossingen moeten nog sneller reizen. Niemand is veilig totdat iedereen toegang heeft tot veilige en doeltreffende behandelingen en vaccins. Westerse landen kopen vaccinvoorraden op en betalen hoge sommen geld per dosis. Lage inkomenslanden staan achteraan in de rij. 9 op de 10 inwoners zullen dit jaar niet gevaccineerd worden. Behandelingen tegen het coronavirus zouden een wereldwijd publiek goed moeten zijn, vrij toegankelijk voor iedereen. We nodigen Julie Steendam uit, coördinator van het burgerinitiatief Right to Cure. Deze sessie zal doorgaan in het Nederlands.

Politieoptreden in tijden van COVID: niet allemaal gelijk tegenover de pandemie

Na vele decennia van ontkenning brak het dekoloniale vraagstuk los met Black Lives Matter, en dat in volle pandemie. Bijna 15.000 mensen verzamelden zich 9 juni 2020 voor het Justitiepaleis in Brussel, 2.000 in Luik, 1.200 in Antwerpen onder de kreet “Black Lives Matter”. Het was een eerbetoon en een eis voor gerechtigheid voor George Floyd. De manifestanten vroegen het einde van de moorden en het politiegeweld in de VS en hier. “Het geweld en het structurele racisme van het sociale systeem komen tot uiting in het politiegeweld tegen jongeren uit volksbuurten en van Noord-Afrikaanse en sub-Saharaanse afkomst. Racistische discriminatie is geen uitzondering maar gebeurt massaal en systematisch, en heeft een bijzonder destructief effect op degenen die er het slachtoffer van zijn.”

De Franse socioloog en activist Saïd Bouamama zal ingaan op de omvang van het verschijnsel, de historische achtergrond, de sociale en economische functie en ten slotte over de gevolgen van structureel racisme voor de slachtoffers en voor onze samenleving als geheel. Daarna geven we het woord geven aan solidariteitscomités die actief zijn rond politiegeweld. Deze sessie zal doorgaan in het Frans.

Sessies om 11u30:

Palmolie maakt vlekken in Colombia

Wetenschappers zijn het erover eens dat de vernietiging van ons milieu mee aan de oorzaak ligt van pandemieën zoals wij die op dit ogenblik meemaken. De intensieve exploitatie van palmolie is een pervers voorbeeld van de uitbuiting van natuur en mens. Wie profiteert van deze monocultuur? Wat zijn de gevolgen voor het milieu, de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden van de werknemers in de sector? Wij nodigen Rafael Fabian Jaimes Figueroa uit, een mensenrechtenadvocaat uit de Catatumbo-regio, aan de grens van Colombia met Venezuela. Rafael is een activist, die opkomt voor de rechten van gemeenschappen in de regio. Deze sessie zal doorgaan in het Spaans. Vertaling naar het Frans en het Nederlands is gepland.

Hoe heeft de Palestijnse sociale beweging zich georganiseerd voor de computerschermen en daarbuiten?

De crisis van COVID-19 heeft de hele wereld getroffen, ook de Palestijnse gebieden. De Palestijnse sociale beweging organiseerde zich zeer snel om een oplossing te bieden voor de nieuwe behoeften die uit deze crisis voortkwamen. Talrijke vrijwillige hulpacties werden op touw gezet, snel georganiseerd in noodcomités in gemeenschappen in Palestijnse steden en dorpen.  Deze uit de noodsituatie geboren solidariteit ging gepaard met krachtige politieke aanklachten van de sociale beweging over het beheer van de crisis. Bovendien zijn het Israëlische apartheidsregime, het kolonisatieproces en de militaire bezetting alleen maar sterker geworden. De Palestijnse Autoriteit bleef van haar kant haar neoliberale gezondheidsbeleid versterken.

Hoe heeft de Palestijnse sociale beweging zich van achter hun schermen en daarbuiten georganiseerd? Hoe kunnen noodhulp en structurele politieke veranderingen worden gecombineerd? Hoe kan internationale solidariteit versterkt worden? Hoe zit het met de huidige situatie omtrent COVID-19 en het vaccinatiebeleid? Zoveel vragen die we samen met Palestijnse gasten zullen beantwoorden. Deze sessie zal doorgaan in het Engels.

De aanpak van COVID-19 in de wereld – case India

Het coronavirus heeft zich in een mum van tijd over heel de wereld verspreid. We hebben te maken met een mondiale crisis die ieder land raakt. Maar toch zien we grote verschillen in hoe overheden de crisis aanpakken. Sommige landen leggen een sterk parcours af, anderen slepen zich van de ene lockdown naar de andere. Waar komen die verschillen vandaan? Wat kunnen we leren uit andere landen? Welke lessen trekken we daarin voor de toekomst? Jasper Thys, intaller en beleidsmedewerker bij de ngo Viva Salud gaat samen met ons in gesprek met activisten van de Peoples Health Movement uit India. Deze sessie zal doorgaan in het Nederlands en Engels.

Sancties als instrument voor oorlogsvoering

Dat de impact van de Covid-19 pandemie wereldwijd heel ongelijk is, behoeft geen betoog. Sommige landen lopen in hun aanpak van de pandemie tegen extra obstakels, namelijk het sanctieregime van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten en hun bondgenoten leggen wereldwijd sancties op aan landen die zich verzetten tegen hun agenda. Ze zijn het instrument bij uitstek van ‘economische oorlogsvoering’. De VS-sancties tegen China, Iran, Venezuela en Cuba zijn wellicht gekend. Maar de VS legt momenteel sancties op aan 39 landen, die samen maar liefst een vierde van de wereldbevolking uitmaken. Ze treffen bijna 2 miljard mensen. Het is een sinistere vaststelling dat de regering van de VS in deze ongeziene tijden blijft vasthouden aan deze maatregelen. Landen afsnijden van broodnodige fondsen voor de bestrijding van een pandemie is een grove schending van de mensenrechten en een regelrechte oorlogsmisdaad. We gaan in gesprek met Isabelle Vanbrabant van solidariteitsbeweging cubanismo.be. Deze sessie zal doorgaan in het Nederlands.

Scroll to top