Campagne voor een Lumumbaplein

Lumumba

Neokolonialisme en imperialisme zijn twee kanten van dezelfde medaille. In beide systemen is de macht en hegemonie van enkele staten gebaseerd op andere staten, waarbij gerechtigheid, gelijkheid en het recht op zelfbeschikking worden ontkend.

intal voert een intensieve strijd voor soevereine ontwikkeling en zelfbeschikkingsrecht. Sinds haar oprichting is de beweging in een dekoloniale strijd verwikkeld. Op nationaal vlak ijvert intal voor de erkenning van de Belgische koloniale geschiedenis. De gevolgen hiervan zijn namelijk vandaag nog steeds zichtbaar: gepleegde misdaden vanuit het koloniale tijdperk worden ontkend, de koloniale geschiedenis komt nauwelijks voor in het Belgische onderwijssysteem, er bestaan nog steeds heel wat standbeelden van koloniale persoonlijkheden , hulpbronnen worden gemonopoliseerd, België mengt zich nog steeds in de DRC, etc.

Een van de grote campagnes van intal is ongetwijfeld de campagne voor een Lumumbaplein. Een plaats die deze grote naam van verzet en de strijd voor de Congolese onafhankelijkheid draagt, is niet alleen een erkenning van de misdaden die België in het verleden in de DRC heeft begaan, maar ook een krachtig gebaar voor de Congolese en Afrikaanse gemeenschappen als geheel. In samenwerking met andere dekoloniale bewegingen, won intal deze strijd, waardoor er een Lumumbaplaats werd ingehuldigd in Brussel en in Bergen. We blijven de campagne voortzetten om zo de Belgische bevolking bewust te maken van het belang van de dekoloniale strijd en om te streven naar een alternatieve samenleving waarin winst niet boven mensen staat.

Op mondiaal vlak ondersteunt intal de dekoloniale strijd van sociale bewegingen over de hele wereld. In de Filippijnen strijden we tegen de alomtegenwoordigheid van de VS, in Palestina tegen de zionistische bezetting, in Latijns-Amerika tegen de inbeslagname van hulpbronnen door multinationals en in het Midden-Oosten tegen een oorlog om hulpbronnen. Globalize Solidarity!

 

Schuiven naar boven