De gezondheid van de Laotiaanse dorpelingen verbeteren

Intal lanceert een nieuw project in Laos


In samenwerking met de ngo Steunfonds Derde Wereld gaat intal een project opstarten met volledig nieuwe partners. Om het programma voor te bereiden en uit te werken, hebben we enkele bezoeken gebracht aan de dorpscomités, waar we discussieerden over de noden van de dorpelingen en de structuur van het project.


Een project in Laos

In november 2010 en juni 2011 ben ik naar Laos getrokken om de dorpelingen en onze partner, Lao Women's Union (LWU), te ontmoeten. De LWU is een vrouwenbeweging die al meer dan 50 jaar bestaat en die erkend is op elk niveau van de Laotiaanse maatschappij (zowel op stads-, districts-, provinciaal als nationaal niveau). Om de levensomstandigheden van vrouwen te verbeteren, organiseren de LWU-medewerkers vormingen in verschillende domeinen die betrekking hebben op het dagelijkse leven: gezondheid, voeding, landbouw, onderwijs, hygiëne, ... In de dorpen werden comités van de LWU opgericht. Ze bieden een blijvende steun aan de vrouwen, vooral aan diegenen die in achtergestelde en bijna onbereikbare gebieden wonen.

  

Na een ontmoeting met de dorpsbewoners en de medewerkers van LWU besloot intal om de vormingen te steunen rond voeding, landbouw en gezondheid en hygiëne, dit in samenwerking met het ministerie voor landbouw en bosbeheer en het ministerie voor volksgezondheid.
Landbouw en voeding zijn nauw verbonden aangezien in Saravan, een provincie in het zuiden van Laos waar het project van start zal gaan, de inwoners slechts enkele groenten en fruit ter beschikking hebben, waardoor ze lijden aan chronische ondervoeding.
Naast de steun aan activiteiten die geleid worden door de LWU, willen we met ons project eveneens de capaciteiten versterken van het LWU-personeel, zowel in het district en de provincie als op nationaal niveau. Dit gebeurt via vormingen rond financieel beheer, projecten, human resources en administratie. Deze zullen worden gegeven op verschillende niveaus om op die manier het werk in de gemeenschappen continu te verbeteren.
  

Gesprek met dr. Amphayvanh Panyanouvong

Dr. Amphayvanh Panyanouvong werkt al meer dan 20 jaar bij het ministerie voor volksgezondheid. Lange tijd was ze ook verantwoordelijk voor het werk binnen de ziekenhuizen en gaf ze vormingen en workshops in de dorpen. Om haar verder te vormen, heeft de Laotiaanse regering ervoor gezorgd dat ze een master in volksgezondheid kon volgen in Hanoi (Vietnam). Enkele maanden geleden werd er een nieuwe afdeling opgericht in haar ministerie: een afdeling voor de ontwikkeling van vrouwen. Aangezien dr. Panyanouvong reeds goed thuis was in dit werk, werd ze benoemd tot verantwoordelijke. De Laotiaanse regering heeft inmiddels in elk ministerie zo'n afdeling opgericht om zo vrouwen extra aandacht te geven. De hoogste prioriteit is de integratie van vrouwen. Dokter Amphayvanh Panyanouvong inspecteert alle ziekenhuizen in de hoofdstad Vientiane, maar ook in de verschillende provincies en districten. Ze praat met vrouwen en probeert oplossingen te vinden om hen vooruit te helpen en de realiteit van de dit achtergestelde deel van de bevolking te verbeteren. Dankzij haar uitgebreide ervaring kan dokter Amphayvanh Panyanouvong helpen om het gezondheidsdeel van ons project mee op poten te zetten.

 

Officiële lancering van het project

Afgelopen juni ben ik zelf naar de provincie Saravan gereisd om de verschillende medewerkers van het project te ontmoeten en het project aan hen voor te stellen. Zo konden we met alle medewerkers de strategie voor deze samenwerking uittekenen.
22 afgevaardigden van LWU, het ministerie van gezondheidszorg, dat van landbouw en bosbeheer en van de Britse ngo Health Poverty Action (HPA) waren aanwezig. Laatstgenoemde organisatie heeft een kantoor in Vientiane en werkt verder in de provincies Saravan en Attapeu. Haar aanwezigheid aan de zijde van de LWU verzekert ons dat het project zal slagen. De deelnemers komen niet enkel uit de hoofdstad, maar ook en vooral uit de districten waarin wij zullen werken. Dit alles zorgde ervoor dat we het project konden bespreken met mensen die de bevolking goed kennen en op de hoogte zijn van haar essentiële noden.

 

Het project doelt voornamelijk op gedragsverandering die tot stand kan komen dankzij correcte gebruiken op gebied van gezondheid. Iedereen heeft recht op gezondheid en dat heeft niet enkel betrekking op toegang tot geneesmiddelen en verzorgend personeel, maar ook op gezonde voeding, een serene en familiale omgeving, waardig en betaalde arbeid en alles wat een goede gezondheid garandeert.
Meer dan 13 000 mensen in 30 steden in de provincie Saravan zullen betrokken worden bij het project.

 

 

Steun onze partner in Laos!