Vredesloop in Ieper : meedoen met intal?

20/10/2018 - 17:45

Samen lopen voor vrede omdat oorlog enkel de gewone mens - over grenzen heen -treft én een garantie voor een duurzame toekomst blokkeert.


intal loopt met een ploegje mee in de Käthe Kollwitz Vredesloop, die plaatsvindt in Ieper op zaterdag 20 oktober 2018. Zin?

- 5 km start om 15u05
- 16 km start om 15u

Inschrijven kan t.e.m. 14 oktober via deze link.

Vanwaar een Vredesloop ?

De Canadese loper James Duffy loopt op 20 april 1914 als eerste over de finish van de Boston Marathon. Zijn landgenoot Edouard Fabre wordt tweede na een beklijvende spits. 'Duffy wins marathon. Fabre, Second, Makes it Closest Finish Ever', kopte de lokale krant. Een jaar en drie dagen later eindigt het leven van James Duffy op de slagvelden rond Vlamertinge. Als lid van het zestiende batteljon sneuvelde hij in de tweede slag om Ieper samen met vele anderen, op 23 april 1915. Een week voor zijn vijfentwintigste verjaardag. 'James Duffy among the dead', was de minder euforische krantenkop een jaar later.

Sinds 1997 organiseert het Käthe Kollwitz Comité jaarlijks een Vredesloop in Ieper, in de Westhoek, slagveld van WO I. Miljoenen soldaten werden tijdens WO I tegen elkaar in het harnas gejaagd, opgejut door het verdwazend nationalisme. Zij waren enkel kanonnenvlees voor de economische belangen van de grootmachten. Peter Kollwitz sneuvelde samen met 10 miljoen anderen. Zijn moeder, de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, maakte een standbeeld ter herinnering aan haar zoon: Het treurende ouderpaar.Käthe Kollwitz en haar werk zijn een aanklacht tegen deze waanzinnige oorlog. Zij staan dan ook symbool voor de vredesgedachte van deze Vredesloop. Vandaag neemt het oorlogsgeweld weer drastisch toe. intal steunt dan ook dit initiatief.

affiche Vredesloop