Vorming Empowerment: over sociale bewegingen en het recht op gezondheid

Georganiseerd door G3W, intal & Cubanismo

17/11/2017 - 18:00
19/11/2017 - 17:00

Heb je een passie voor het Zuiden en internationale solidariteit? Geloof je in verandering van onderuit en wil je zien hoe een ngo dit aanpakt? Of wil je zelf naar het Zuiden gaan, maar weet je nog niet goed wat jouw rol ter plekke kan zijn?


Empowerment?
Ondanks het feit dat het recht op gezondheid wereldwijd erkend wordt door 2 op 3 instellingen, kunnen veel mensen niet van dit recht genieten. Hoe is dat mogelijk? Gezondheid is niet enkel een kwestie van niet ziek zijn, maar wordt ook bepaald door de omstandigheden waarin we geboren worden, opgroeien, leven, werken en oud worden.
In onze jarenlange ervaring met partners in het Zuiden ontwikkelden we onze visie op de rol van empowerment in de strijd voor het recht op gezondheid. Deze vorming zal je een stevige basiskennis geven over de rechtenbenadering van gezondheid in de huidige wereldcontext. Je leert er ook de strategieën en successen kennen van sociale bewegingen om dat recht te verwezenlijken.
De vormingscyclus is gebaseerd op de brochure 'Empowerment, samen sterk voor gezondheid'. Hierin bundelden we inzichten en ervaringen van empowerment van partners in het Zuiden in hun strijd voor het recht op gezondheid. We lieten ons door hen inspireren om onze visie op empowerment en sociale verandering te ontwikkelen.
Je krijgt deze brochure als lesmateriaal bij de vormingscyclus, maar je kan hem ook alvast hier downloaden.


Programma
De vorming is een mix van theorie, meerdere voorbeelden en interactieve sessies waarin je je nieuwe inzichten in de praktijk kan zetten. We baseren ons sterk op de principes van participatieve vorming. Dankzij deze manier van collectief leren vinden de kwaliteiten en ervaringen van alle deelnemers een plaats in de vorming. Een belangrijk principe als we empowerment in de praktijk willen zetten.
We voorzien een gevariëerd en actueel programma met: 

  • een interactieve sessie over ongelijkheid en het recht op gezondheid
  • een spel over de sociale determinanten van gezondheid
  • een video en interactieve sessie over de rol van de staat en van sociale bewegingen
  • een collectief spel waarin we het concept "empowerment" samen uitklaren
  • de kans om een medewerker van één van onze Zuidpartners te ontmoeten en van zijn of haar praktijkervaring te leren
  • een empowerment-analyse van het werk van onze Zuidpartners
  • getuigenissen van stagiaires en/of vrijwilligers die een ervaring hebben opgedaan in het Zuiden en een debat over het nut van vrijwilligerswerk
  • ontmoetingen met verschillende vertegenwoordigers van Belgische sociale bewegingen

Praktische info: 
> Wanneer? van vrijdag 17/11/2017 (18u) tot zondag 19/11/2017 (17u)
> waar? Jeugdherberg Van Gogh (Brussel) - Dwarsstraat 8, 1210 Brussel (vlot bereikbaar te voet vanuit het Noordstation, of met de metro: halte Kruidtuin). Logement inbegrepen. 
> prijs? €35 (€30 voor studenten en werkzoekenden) - inbegrepen: logement, maaltijden, didactisch materiaal: achtergrondinfo, slides, presentaties, brochure "Empowerment, samen sterk voor gezondheid". 
Taal? De vorming gaat door in het Frans en Nederlands. Tijdens tweetalige sessies voorzien we simultane vertaling. De meeste sessies worden in kleinere groepen georganiseerd, in de taal van de deelnemers."
Je krijgt een deelnemersattest wanneer je aan alle onderdelen van de vorming hebt deelgenomen. 


Inschrijven
Heb je opmerkingen of vragen? Aarzel dan niet om Alexia te contacteren via mail (alexia@g3w.be) of telefoon (02/209.23.65)
Inschrijving is verplicht, vóór 10 november 2017. Schrijf je in via dit formulier
Heb je kenissen, vrienden of collega's die deze vorming ook interessant zouden vinden? Nodig hen dan zeker uit via dit Facebook evenement. 
Tot binnenkort!
 
Flyer emp NL