Archief

"Verantwoordelijkheid van België verpletterend" 50 jaar na de moord op Lumumba

Zondag vond in Brussel een demonstratie plaats ter herdenking van de moord op Patrice Lumumba, op 17 januari exact 50 jaar geleden. Zowat 250 mensen riepen op tot 'Waarheid, Gerechtigheid, en Herstelling'. [1]

DeWereldMorgen.be - Patrice Lumumba (2 juli 1925 - 17 januari 1961)

"Solidarity night" op het vormingsweekend Filippijnen: de video

Iedereen die naar de Filippijnen is geweest met een solidariteitsreis kent het fenomeen 'solidarity night': De ene na de andere Filippino grijpt een gitaar en tokkelt er lustig op los, draagt een gedicht voor, zingt een lied, improviseert een dans, etc. De Belgen zitten er meestal bij en kijken ernaar. Op cultureel vlak kunnen we van de Filippino's veel leren.

Verslag Filippijnenweekend

Voor mij was het Filippijnenweekend zeer betekenisvol. Ik zou niet alleen beginnen als stagair bij Intal de maandag daarop, maar het was ook een leuke ontmoeting met het groteske en verrassende land. Het deed natuurlijk deugd om zoveel informatie te ontvangen over een plaats waarvan ik alleen wist dat het een ontwikkelingsland was en bestond uit een aantal eilanden. Het was dan ook zeer leuk om al die personen zo passioneel te horen praten over hun ervaringen en avonturen.

Nederlandse lopers voor Gabriela

Nederlandse lopers voor Gabriela

Op zondag 16 november liep één van de intal-sympathisanten een 15 km lange sponsorloop. Niet alleen omdat lopen gezond is maar ook om, in analogie met de 20 km van Brussel, geld op te halen voor Gabriela, een van onze partners in de Filippijnen. In een beweging motiveerde ze ook nog 10 andere lopers om zich aan te sluiten. Laat het maar weten als dit jouw ook op ideën brengt.


Zondag 16 november hebben in Nijmegen 11 lopers deelgenomen aan de 15 km lange wedstrijd "Zevenheuvelenloop". Ze deden dit om sponsorgeld in te zamelden om het werk van Elly in Manila te ondersteunen. Mijn vrouw, Hannah, had in januari op het Intal-secretariaat de uiteenzetting van Elly gehoord. Geinspireerd door de 20 km van Brussel vroeg ze haar collega's bij de SNSbank, die jaarlijks deelnemen aan de wedstrijd in Nijmegen, om er een sponsorloop ten gunste het gezondheidsproject van te maken.

Dexia: Twee parlementaire vragen en een bezorgde bedrijfsleider

Dexia: Twee parlementaire vragen en een bezorgde bedrijfsleider

Wat een persbericht, een artikel in Le Soir en een priktactie al niet kunnen doen. De campagne 'Dexia uit Israël' werd meteen na zijn lancering opgepikt in politieke kringen en ook een bedrijfsleider liet zijn verontwaardiging meteen blijken.


Op 8 november 2008 verscheen er een artikel in Le Soir over de betrokkenheid van Dexia Israël bij de financiering van de illegale kolonies in de Westlijke Jordaanoever en op 12 november werd er een prikactie gehouden aan het hoofdkwartier van de Dexia-groep aan het Rogierplein in Brussel. (zie elders op deze site)

actieweekend 11.11.11!

actieweekend 11.11.11!

11.11.11 ook in jouw buurt

De campagne Waardig Werk van de Noord-Zuidkoepels 11.11.11 en CNCD draait weer op volle toeren. Dit keer is de campagne opgezet samen met de twee grote vakbonden ACV en ABVV en met de ngo's FOS, Wereldsolidariteit en Oxfam Solidariteit. Gedurende twee jaar slaan ze de handen in elkaar om Waardig Werk voor zowel werknemers in Noord als Zuid op politieke agenda's te krijgen.


Het actieweekend van 11.11.11 staat weer voor de deur en ook intal neemt deel aan verschillende initiatieven!

We waren reeds aanwezig op een infoavond in Aalst en in Leuven, en zullen ook dit weekend van de partij zijn! Jullie ook? In Brussel kan je op zondag gaan brunchen in centrum De Kriekelaar in Schaarbeek. Andere intallers staan paraat in de namiddag voor een heuse pannenkoekenslag in Gemeenschapscentrum De Markten in centrum Brussel, gevolgd door 5 boeiende films over Congo. In Limburg kan je tijdens het driedaagse Wereldfeest genieten van concerten, workshops en leuke debatten. In Gent kan je mee de boot op met John Vandaele en Karel Van Bever voor een interessant gesprek rond Waardig Werk in Noord en Zuid. Er is dus voor ieder wat wils!

Check de 11.11.11 agenda om te zien wat jouw lokale afdeling in petto heeft dit weekend!

banner 111111banner 111111

Final Day

Young Marble Giants are playing in Belgium tonight and I'm not going. 25 years ago it would have been unthinkable. Anyway, the Marble Giants are not so young anymore. Moreover, I have some family matters to attend to today.

De Filippijnse boeren blijven de grootste productieve en geëxploiteerde klasse

De Filippijnse boeren blijven de grootste productieve en geëxploiteerde klasse

Rafael Mariano is de nationale voorzitter van de boerenbeweging van de Filippijnen (KMP) en sinds kort ook van Anakpawis, de partij van de 'Toiling Masses' met andere woorden, de hardwerkende massa. Hij is ook  lid van het Filippijnse parlement: hij vertegenwoordigt de partij Anakpawis in de oppositie.


Samen met andere progressieve vertegenwoordigers van Bayan Muna, een partij die de mensen eerst plaatst en 2 vrouwen van de partij Gabriela, maken zij het "progressieve blok" uit. Wij ontmoetten hem eind oktober tijdens een kort verblijf in Brussel.

De nationale voorzitter van de boerenbeweging van de Filippijnen, Rafael Mariano. Foto: intal.De nationale voorzitter van de boerenbeweging van de Filippijnen, Rafael Mariano. Foto: intal.Kan u ons meer over uzelf en uw werk vertellen?

Verslag van intal startdag

Verslag van intal startdag

110 personen luidden enthousiast het nieuwe intaljaar in!

Enkele dagen na de actie.. tijd voor een beknopt verslagje van de intal startdag van voorbije zaterdag, die als ze niet de geschiedenisboeken gehaald heeft, toch de redacties van Le Soir, de RTBF, het Belga agentschap, enkele radiostations als Q Music, Radio Centraal in Antwerpen, .. net als internationale media zoals Al Jazeera gehaald heeft. Toch geen bescheiden succesje als je het mij vraagt!


Vero en Jo: mezelf (rechts) en Joaquim (links).Vero en Jo: mezelf (rechts) en Joaquim (links).Als medeorganisator en rechterhand van lieftallige collega Joaquim, wil ik jullie graag een kort verslagje geven van onze voorbije startdag. Voor degenen die erbij waren, zodat ze even nostalgisch kunnen terugblikken, voor degenen die het gemist hebben: te tonen dat ze inderdaad wat gemist hebben :) en er volgende keer zeker moeten bijzijn! 

Geboortebeperking in de Filippijnen

Geboortebeperking in de Filippijnen

Is het met de "repro-health bill" gedaan met de pil?

De laatste maanden is er politieke consternatie over "repro health" in de Filippijnen. "Repro-health" wordt gedefinieerd als een "staat van volledige fysiek, mentaal en sociaal welbevinden - en niet enkel de afwezigheid van ziekte - wat betreft het voortplantingsapparaat, zijn/haar functies en processen."


Deze term kwam in zwang na de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling. Het is een beetje bizar om "welbevinden" te beschouwen vanuit een enkel orgaansysteem. Bovendien is er geen Nederlandse vertaling voor "repro-health" maar het komt min of meer neer op goede gynaecologische zorgen, bewustzijn over seksualiteit, contraceptie, veilige zwangerschap en bevalling, zorg voor pasgeboren kind en moeder, etc.