Nationaal

The Solidarity Doctor

I followed her as she navigated through the labyrinthine alleys of Barangay (village) Tuklas in Muntinlupa, metropolitan Manila's southernmost city. She was carrying her big bag containing medicines, a portable weighing scale, a minor-surgery kit and other medical paraphernalia. Although her obvious Caucasian looks attracted some curious glance, she's no stranger to this place; I was. She was warmly welcomed by the women as if she were someone who lives there. The women spoke to her in Tagalog and she responded in the same language she has been trying to learn since the day she arrived in Manila nearly two years ago.

Diagnosing Malaria and other Third World Maladies

It was only six months ago since I first joined Advocates for Community Health's malaria control program training in Dilasag, Aurora but the the changes in the health workers' knowledge, skills and attitude were already very evident.

24-25) vrijdag 28/11: afscheid van Metro Chacaito, terug naar België

'mijn halte' : Metro Chacaito in de ochtendzon, met koffieventers'mijn halte' : Metro Chacaito in de ochtendzon, met koffieventersGisteren en vandaag: laatste ontmoetingen, nog even dit en dat bespreken, nog een boek ophalen, afscheid nemen, kadootjes zoeken, inpakken en.... straks naar de luchthaven. Deze nacht vlieg ik naar jullie terug, met een hart vol verhalen. Wie mij graag eens wil uitnodigen om te komen vertellen over Venezuela: mail sofie.blancke@gvhv.be

Vakbondsmilitanten op bezoek in de Filippijnen

Vakbondsmilitanten op bezoek in de Filippijnen

Een gesprek met Michael Vandenbroucke

Op 27 oktober 2008 vertrokken er 8 ACV-syndicalisten op inleefreis naar de Filippijnen. Ze verbleven er 18 dagen. Aan de hand van een interview met Michael Vandenbroucke probeer ik een beeld te schetsen van zijn ervaringen en gedachten.


Michael aandachtig aan het luisteren.: (foto: inleefreizigers LBC-NVK)Michael aandachtig aan het luisteren.: (foto: inleefreizigers LBC-NVK)

Wie zijn jullie en wat zijn jullie gaan doen?

Ik blog dus ik ben ... gevaarlijk

Dat is tenminste de analyse die minister De Crem maakt zoals je kan lezen in De Morgen. Nadat een blogster De Crem en zijn entourage op haar blog de mantel uitveegde over een braspartij op kosten van de overheid, van ons dus, werd De Crem op het matje geroepen in de kamer.

23) woensdag 26/11: emoties in de wijk // media toren leeg maken

Carmen bij de ingangspoort naar de volkswijkCarmen bij de ingangspoort naar de volkswijkCarmen (53), sociaal assistente, neemt me mee naar Sector La Cruz de Bello Campo, een arme volkswijkenclave, gewrongen tussen de wolkencrabbers van Chacao,het financiële centrum van Caracas. Ze heeft er een bijeenkomst met het Comité de Salud van Barrio Adentro (het gratis gezondheidsproject van Chavez ism Cuba).

Bye Bye Bush. Laten we bruggen naar Cuba bouwen !

Bush verlaat de scène en er lijkt een opening gemaakt te worden naar een ander/beter Cuba-beleid. Althans dat is de teneur van een recent rapport uitgebracht door de Amerikaanse denktank 'Brookings Institute'. In het rapport staan de verschillende stappen beschreven die de nieuwe regering van de V.S. moet ondernemen om de banden met Latijns-Amerika terug aan te halen.

22) Dinsdag 25/11: Catia: Simoncito + stormslachtoffers // Colectivo

Norelys in CatiaNorelys in CatiaNorelys (63) neemt mij mee naar haar grote volkswijk Catia. Zij woont hier al haar hele leven en sinds jaar en dag zet zij zich in voor wijkopbouwwerk, een ‘luchadora social', sociale strijdster zoals ze hier zeggen. Ze wil me de ‘Ciudadella' tonen, een volksterrein binnen de wijk waar verschillende sociale dienstverleningen zijn ondergebracht: Barrio Adentro I en II, Mercal, de kleuterschool Simoncito, het noodopvangcentrum, de wijkradio etc.

21) maandag 24/11: Yordan over de nieuwe venezolaans-cubaanse artsenopleiding

Dr Yordan Barraez, coordinator MICDr Yordan Barraez, coordinator MICVoor ik deze middag naar Caracas vertrok wou Yordan (40) me nog ontmoeten. Hij is de coördinator van de nieuwe opleiding Medicina Integral Comunitaria (MIC). Ik begrijp nu nog beter het concept, het is vreselijk interessant.