Soevereiniteit

Achtergrond bij de Venezolaanse crisis

Achtergrond bij de Venezolaanse crisis

“De Venezolanen hebben nood aan een humanitaire interventie om hen te redden.” Dat is in een notendop de consensus die VS-president Trump en zijn bondgenoten willen opleggen. Maar hoe zit de vork echt aan de steel? Interview met Isabelle Vanbrabant, politicologe, vredesactiviste en voorzitster van cubanismo.be.


Isabelle Vanbrabant. Ik zie de opflakkering van de spanningen in en rond Venezuela als een zoveelste flagrant voorbeeld van de VS om een “regime change” in het land te forceren. Dat is niet de eerste keer. Sinds het eind van de jaren ‘90 al, toen Venezuela onder president Hugo Chávez een dwarse koers begon te varen, nemen de VS het Latijns-Amerikaanse land in het vizier. Donald Trump en de hardliners van zijn oorlogskabinet willen nu blijkbaar doorduwen en houden daarbij “alle opties open”, dus ook die van een militaire interventie.

De VS-inmenging in Venezuela

De VS-inmenging in Venezuela

Grootmachten verpakken hun inmenging of militaire interventie steevast in humanitaire objectieven. ‘Uit bekommernis voor de lokale bevolking kunnen we niet anders dan tussenbeide komen’. In Irak voor de democratie, in Libië tegen een slachtpartij en in Syrië ook voor mensenrechten en democratie. Na de interventie zijn de drie landen compleet verwoest of in chaos.


Mensenrechten en democratie?

Ook vandaag worden nobele motieven naar voor geschoven als het over Venezuela gaat: “President Trump staat achter de bevolking van Venezuela en eist democratie, mensenrechten en welvaart die Maduro hun ontzegt.” Aldus het Witte Huis. Even checken. Als Trump zo bekommerd was om democratie, waarom feliciteerde hij dan Juan Orlando Hernández in december 2017 met zijn verkiezingsoverwinning in Honduras? Voor vriend en vijand was het duidelijk dat deze presidentsverkiezingen één grote farce waren.

Venezuela : aanslag op het internationaal recht

Venezuela : aanslag op het internationaal recht

Interview met VN expert Alfred de Zayas

Als laatste expert van de Verenigde Naties die Venezuela bezocht klaagt de Amerikaanse Alfred de Zayas de poging tot omverwerping van Nicolás Maduro aan en pleit hij voor een VN-bemiddeling.


De poging tot machtsgreep vanwege de Venezolaanse parlementsvoorzitter en zijn bondgenoten op het continent heeft de spanningen in het Latijns-Amerikaanse land aangewakkerd. Voor veel waarnemers doet de miskenning van president Nicolás Maduro zowel door de oppositie als door de meeste naburige landen de facto de deur dicht voor een nationale dialoog om uit de crisis te raken. Een eindeloze polarisering die het land in een burgeroorlog kan meesleuren, zo vreest de VS-jurist Alfred de Zayas, de laatste VN- expert van die Venezuela in 2017 bezocht.

Vertaald door: 
Yvan Grosjean

Venezuela krijgt internationale steun

Venezuela krijgt internationale steun

Op 10 jan. begint president Nicolás Maduro aan een nieuwe termijn als staatshoofd na zijn herverkiezing op 20 mei 2018 met 67 procent van de stemmen. Na het nieuwe diplomatieke offensief van de aan de VS geallieerde regeringen in de regio, kreeg Venezuela de steun en solidariteit van landen die oproepen tot respect voor zijn soevereiniteit.


Geconfronteerd met de interventionistische agressie van de zelfbenoemde ‘Grupo de Lima’ tegen Venezuela, die het nieuwe presidentiële mandaat van Nicolas Maduro wil negeren, hebben verschillende landen een standpunt ingenomen ten gunste van de soevereiniteit en zelfbeschikking van de Zuid-Amerikaanse natie.

Vertaald door: 
cubanismo

Nieuwe overwinning voor het Chavisme in Venezuela

Nieuwe overwinning voor het Chavisme in Venezuela

Op zondag 10 december namen meer dan 9 miljoen Venezolanen deel aan gemeenteraadsverkiezingen in 335 gemeentes in het hele land. Dit is 47,42% van het electoraat. De resultaten zijn een nieuwe overwinning voor het Chavisme dat 300 gemeenten won op 335. In 2013 waren dat er 242 van de 335. De volgende verkiezingen komen er in december 2018: de presidentsverkiezingen.


Venezuela zet dus zijn verkiezingskalender voort, die, naarmate ze vordert, twee dingen bevestigt: steun onder de bevolking voor de nieuwe maatregelen van president Maduro en verdeeldheid onder de oppositie over de strategie. De verkiezingen van afgelopen zondag  bewijzen dat de poging om de regering van Maduro omver te werpen, een poging die de crisis van april tot juli dit jaar in gang heeft gezet, is mislukt.

EU bestraft de dialoog in Venezuela

EU bestraft de dialoog in Venezuela

De 28 EU-ambassadeurs keurden op 8 november 2017 sancties tegen Venezuela goed. Die sancties voorzien in een zwarte lijst van personen of organisaties, verenigingen en partijen die gestraft worden voor hun betrokkenheid bij wat de EU als onderdrukking van de oppositie beschouwt.


De 28 EU-ambassadeurs keurden op 8 november 2017 sancties tegen Venezuela goed. Die sancties voorzien in een zwarte lijst van personen of organisaties, verenigingen en partijen die gestraft worden voor hun betrokkenheid bij wat de EU als onderdrukking van de oppositie beschouwt.

Vertaald door: 
Erwin Carpentier

Jawel, Trump is ook ons probleem

In minder dan twee weken is Donald Trump er in geslaagd om de Verenigde Staten op z'n grondvesten te doen daveren. In een reeks Executive Orders tastte hij niet enkel de grenzen van het fatsoen af, maar stelde hij ook de rekbaarheid van de rechtstaat op de proef. Beslissingen als het criminaliseren van abortus of het uitroepen van een immigratiestop brachten terecht massa's volk op de been in de VS, en daarbuiten. Op 24 en 25 mei zal hij waarschijnlijk naar België afzakken voor de geplande NAVO-top. Maar waarom zouden wij ons als Belgen zorgen maken om Donald Trump?

De nucleaire neigingen van de NAVO

Gisterenavond stemde het Britse parlement met een stevige meerderheid voor het "Trident"-programma. Dit is het hernieuwingsprogramma voor de Britse nucleaire duikboten, die ook de Britse kernwapens dragen. De stemming werd goedgekeurd door de Conservatieve meerderheid, maar ook de rechtervleugel van Labour stemde in met Trident. Dit ondanks het non-proliferatieverdrag, dat het Verenigd Koninkrijk mee ondertekende, en ondanks het kostenplaatje van 40 miljard Britse pond. 

L’impunité a le vent en poupe chez la droite latino-américaine…

Ce mardi 29 mars 2016, l’Assemblée Nationale du Venezuela majoritairement à droite  a voté « la loi d’amnistie et de réconciliation nationale ».

Cette loi fait polémique pour différentes raisons.

La Belgique ne peut pas ignorer le rôle terrible de Léopold II au Congo

A l'occasion de la commémoration de Léopold II organisée par la ville de Bruxelles, un large débat a eu lieu autour du rôle du deuxième roi des Belges dans l’histoire  du Congo et de la pertinence de lui rendre hommage.