Zuid Partners

"Noynoy! Aquino! Disaster President!"

Mabuhay uit het snikhete Manila!

Antwerpen maakt kennis met Colombiaanse volksbewegingen

Op donderdag 27 februari liep de kelder van de Groene Waterman aardig vol voor de solidariteitsreizigers van intal die verslag kwamen uitbrengen over hun ervaringen afgelopen zomer in het kader van de campagne tegen het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Colombia en Peru.

Venezuela na de verkiezingsstorm

De kelder van De Groene Waterman liep goed vol voor de komst van de Venezolaanse ambassadeur Antonio García en de vertoning van de film 'Abril, entre la paz y la rabia'.  De avond, die een 40-tal aanwezigen lokte was georganiseerd door de Antwerpse afdelingen van ICS en intal.

De Filippijnen getroffen door tyfoon Haiyan: De ene ramp verbergt een andere

De Filippijnen getroffen door tyfoon Haiyan: De ene ramp verbergt een andere

De volksbeweging bereidt zich voor op een massale solidariteitscampagne

Op 8 november trok supertyfoon Haiyan over de centrale eilanden van de Filippijnse archipel en liet daarbij een spoor van dood en vernieling achter. Net zoals bij vele andere rampen gaat het echter niet zomaar om een uit de hand gelopen natuurfenomeen.


Als windmolens bij Nederland

Tyfoons horen bij de Filippijnen als windmolens bij Nederland. Deze tropische storm, die men elders in de wereld een cycloon of een orkaan zou noemen, was al de 25e die dit jaar het land aandeed. Vandaar ook de lokale naam Yolanda, met als beginletter de 25e letter van het alfabet. Hoewel de komst van de tyfoon al dagen op voorhand werd aangekondigd, is de vernieling groot. Hele provincies waren dagenlang afgesloten van alle elektriciteits- en communicatienetwerken. Het zal nog dagen duren eer de ware omvang van de ramp duidelijk is.

In Congo zie je de echte problemen van de mensheid

In Congo zie je de echte problemen van de mensheid

Getuigenis van Antoine Moens de Hase

Antoine Moens de Hase heeft een vormingsproject van drie maand in Congo achter de rug. We vroegen hem naar zijn impressies over het leven zoals het is in Congo. Antoine: "Wat Congo nodig heeft zijn fabrieken, werkplaatsen, landbouwmachines, wegen zodat ze hun maatschappij kunnen opbouwen."


Antoine Moens de Hase is specialist in communicatie. Hij heeft net een vormingsproject van drie maand in Congo achter de rug. Hij werkte er bij de partner van Geneeskunde voor de Derde Wereld, Etoile du Sud en woonde in Masina, een deelgemeente van Kinshasa. We vroegen hem naar zijn impressies over het leven zoals het is in Congo.

Cauca - Zondag 14 juli 2013

We worden wakker in de Casa de Campesinas. We nemen een douche in de buitenlucht en krijgen een stevig ontbijt voorgeschoteld. Naomi plukt nog gauw een dessertje uit de bomen. Met de truck dalen we af naar de vallei. Vanop de laadbak genieten we van de prachtige vergezichten. In het dorpje Miranda wachten een aantal mensen op ons voor een verhaal over machtsmisbruik en gewelddaden van militairen die in deze regio aanwezig zijn.

Volg de intal leden in Congo en Colombia

Volg de intal leden in Congo en Colombia

De solidariteitsreizen op jouw scherm!

In de maand juli 2013, reizen intallers naar Congo en Colombia. Volg hun ervaringen op onze website!


2 groepen intallers zijn op solidariteitsreis vertrokken naar Congo en Colombia, op bezoek bij volksorganisaties en progressieve bewegingen. Hun doelstelling is om ons solidariteitswerk te versterken met deze organisaties in hun strijd voor vrede, sociale gerechtigheid en democratie. Ze zullen geregeld hun ervaringen met ons delen op deze blog.

De laatste dagen in Maracay

Onze laatste dagen in Maracay waren druk en overweldigend, zeer boeiend en intensief! Een laatste, mischien ietwat chaotische blog, om te beschrijven wat we hebben beleefd en meegemaakt.

Comienza la leyenda (de legende begint)

Gisteren ondernamen we poging twee om de overleden Venezolaanse president Chávez te gaan groeten in de Academia Militar, waar het volk nog de hele week afscheid van hem kan nemen. Om 05u45 trokken we met de bus van Maracay naar Caracas.

Geweld tegen vrouwen op de Filippijnen

Geweld tegen vrouwen op de Filippijnen

Gabriela geeft een overzicht

Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2011 wordt 70% van de vrouwen tijdens hun leven geconfronteerd met fysiek of seksueel geweld. Op de Filippijnen zet de organisatie Gabriela, een van de partners van G3W, zich enorm in om dit probleem te bestrijden. In een artikel in het blad Bulatlat biedt de organisatie een overzicht.


Sinds kort heeft Gabriela cijfers over geweld tegen vrouwen (of VAW-Violence Against Women) in het land gepubliceerd. Eerste vaststelling: de cijfers stijgen. De cijfers zijn niet exhaustief – ze bevatten enkel de zaken die onder de bevoegdheid van het nationaal bureau in Quezon City vallen-, daarom moet het cijfer van 1670 zaken van VAW gerapporteerd tussen januari 2010 en september 2012 worden verhoogd. Als er een positieve noot te bespeuren valt, is het dat steeds meer slachtoffers erover spreken, maar de gerapporteerde zaken zijn slechts het topje van de ijsberg.