Oorlog en Bezetting

België, speel niet voor apartheid!

België, speel niet voor apartheid!

#BoycottEurovision2019

België, neem niet deel aan het Eurovisiesongfestival in Israël zolang het de rechten van de Palestijnen schendt. #BoycottEurovision2019
Doe mee en teken de petitie via www.boycott-apartheid-eurovision.be


De Israëlische Netta won in 2018 het Eurovisiesongfestival. “Volgend jaar vieren we samen diversiteit in Jeruzalem!” zei ze trots. Hoezo? Israël schendt al 70 jaar de rechten van de Palestijnen en bouwt in sneltempo nederzettingen op Palestijnse grond. Daar gaan optreden is moreel en politiek onaanvaardbaar.

Gaan optreden in Israël is moreel en politiek onaanvaardbaar omdat Israël:

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Zaterdag verzamelden tweeduizend vredesactivisten in Brussel voor de #TrumpNotWelcome-betoging. Ze protesteerden in aanloop van de NAVO-top tegen de eis van Trump voor toenemende militaire uitgaven en voor een actieve vredespolitiek.


“Een groot succes” volgens Paula Polanco, voorzitster van intal, “in deze tijden van schijnbaar toenemende verrechtsing zo snel zo veel volk op de been krijgen, met een oproep die ondersteund wordt door zoveel organisaties, is een duidelijk signaal dat er geen draagvlak is voor de Trumpiaanse politiek in ons land” vervolgt ze.

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Zaterdag verzamelden massa's vredesactivisten in Brussel voor de #TrumpNotWelcome-betoging. Ze protesteerden in aanloop van de NAVO-top tegen de eis van Trump voor toenemende militaire uitgaven en voor een actieve vredespolitiek.

70 jaar NAKBA - Stop de medeplichtigheid en het bloedbad

70 jaar NAKBA - Stop de medeplichtigheid en het bloedbad

#BDS

Vandaag, 15 mei, herdenken Palestijnen wereldwijd 70 jaar NAKBA. Terwijl Israël haar 70-jarige onafhankelijkheid vierde de dag ervoor, werden minstens 52 Palestijnen vermoord en vielen meer dan 2.000 gewonden door Israëlische sluipschutters in de Gazastrook. Een waar bloedbad. De VS koos ook net die dag uit om haar ambassade te verhuizen naar Jerusalem.


Op dinsdag 15 mei herdenken Palestijnen wereldwijd 70 jaar NAKBA.

De NAKBA is de verdrijving van 700.000 Palestijnen, ondertussen miljoenen, die na de onafhankelijkheidsverklaring van Israël gedwongen werden hun huizen, grond en familie achter te laten.

De Nakba is nog lang niet ten einde, ze gaat steeds maar door: families worden verjaagd, huizen en scholen vernield, landbouwgronden in beslag genomen, mensen worden opgejaagd, het aantal kolonies neemt toe, Gaza wordt illegaal afgegrendeld, een apartheidssysteem heerst, ...

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

15 mei wordt de 70ste verjaardag van de Nakba (“ramp”) herdacht. De term duidt op de gevolgen voor de Palestijnen van de nederlaag van de Arabische legers t.o.v. de zionistische troepen in 1948. Het belangrijkste gevolg is de verdrijving van zowat 750.000 mensen uit de door Israël veroverde gebieden.


De Nakba tragedie wordt elk jaar door de Palestijnen herdacht. De herinnering wordt levend gehouden aan de meer dan 400 dorpen die door de zionisten verwoest werden en men zet het recht op terugkeer van de vluchtelingen in de kijker, zoals vastgelegd in december 1948 in het besluit nummer 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De jaren gaan sindsdien voorbij, maar de vastberadenheid van de Palestijnse bevolking blijft. Sinds 30 maart betogen de inwoners van Gaza iedere vrijdag voor hun recht op terugkeer.

Vertaald door: 
Yvan

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

#BDS #manifiesta

Op 27 februari kwam Omar Barghouti op uitnodiging van Comac en Intal naar Leuven voor een conferentie over politieke gevangenen in Palestina. Barghouti is een Palestijnse mensenrechtenactivist en medeoprichter van de internationale BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions). In 2017 won hij de Ghandi Peace Award. Hij is een van onze internationale gasten op ManiFiesta. Een gesprek.


Wat zijn de doelen en de eisen van BDS en het Palestijnse middenveld?

Ahed Tamimi, en jongeren in verzet in Palestina

Ahed Tamimi, en jongeren in verzet in Palestina

Foto: Haim Schwarczenberg

17 april 2018 was de Internationale dag van solidariteit met Palestijnse politieke gevangenen. Sinds 1967 zijn al meer dan 800.000 Palestijnen gevangen genomen omwille van hun verzet tegen de militaire bezetting en kolonisatie. Jaarlijks worden ook honderden minderjarigen vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Vaak zonder proces, recht op verdediging, na foltering, en allen veroordeeld door militaire rechtbanken.


Ahed Tamimi, een verhaal van verzet

Waarom militaire actie in Syrië geen begrip verdient

Waarom militaire actie in Syrië geen begrip verdient

Opiniestuk Ludo de Brabander (Vrede vzw)

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben afgelopen nacht raketten gelanceerd op Syrische doelwitten, als ‘vergelding voor de chemische aanval in Douma’, aldus de Brits premier Theresa May. Trump verklaarde dat het om ‘misdaden van een monster ‘ gaat. De Franse president Macron zegt dat het bewezen is dat het Syrische regime achter deze aanval zit.


De leiders van de betrokken landen weten blijkbaar meer dan de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die uitgerekend vandaag een onderzoeksmissie stuurt naar Syrië om de ware toedracht van de feiten te achterhalen. De gevaarlijke boodschap die de grote drie lijken te geven is dat dit onderzoek overbodig is.

Actievideo 69 jaar NAVO - Tijd voor pensioen!

Actievideo 69 jaar NAVO - Tijd voor pensioen!

#geengevechtsvliegtuigen

Op woensdag 4 april blies de NAVO 69 kaarsjes uit. intal kwam op straat voor een verjaardagsfeestje. Bekijk de video hier.


De NAVO is goed voor een militair budget van 919 miljard dollar, waarvan 70 procent afkomstig is uit de Verenigde Staten. Een bedrag dat vooral Amerikaanse wapenbedrijven ten goede komt en de dreiging van nieuwe grote conflicten vergroot.

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia heeft haar Israëlische dochter Dexia Israël verkocht. Een overwinning voor het campagneplatform 'Israël koloniseert, Dexia financiert'. We gaan in gesprek met Mario Franssen, die mee aan de oorsprong van de campagne lag.


Wat was het probleem met Dexia Israël?