Oorlog en Bezetting

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia heeft haar Israëlische dochter Dexia Israël verkocht. Een overwinning voor het campagneplatform 'Israël koloniseert, Dexia financiert'. We gaan in gesprek met Mario Franssen, die mee aan de oorsprong van de campagne lag.


Wat was het probleem met Dexia Israël?

new ways in dealing with absurd situations

 I suggest that we should go further then ban the atomic bomb or stop the wars or war trade and that we should demand worldwide military reconversion (see the list via Wikipedia ‘weapon factories worldwide’ an astonishing about 1000).  We can reach this goal by means of an international referendum and by inviting the Unions of labour forces to work out an action program to set up an international weapon strike in the weapon factories, starting somewhere---the other sectors of the unions could pay for this strike.

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen', waar intal deel van uitmaakt, lanceert een nieuwe campagne. De regering zegt dat we moeten besparen maar vindt vele miljarden voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel.


De regering zweert bij besparingen om de begroting rond te krijgen… met één uitzondering: de militaire uitgaven. De minister van Defensie heeft zich er toe geëngageerd om niet minder dan 7,5 miljard euro aan militaire contracten te tekenen tegen het einde van deze legislatuur.

Ahed, symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting

Ahed, symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting

#FreeAhedTamimi, #FreePalestine

In Israël zitten meer dan 6.000 Palestijnen in de gevangenis als politiek gevangene. Meer dan 200 van hen zijn kinderen onder de 18 jaar. Ahed Tamimi is één van hen. Ahed werd officieel in beschuldiging gesteld voor het 'in gevaar brengen van de Israëlische veiligheid'.


Hoewel Ahed voor de meeste Israëli's misschien eerder onbekend was, is zij een bekend gezicht voor Palestijnen en actievoerders over de hele wereld. Jarenlang had zij samen met andere dorpsbewoners van Nabi Saleh een wekelijkse confrontatie met het Israëlische leger. Kolonisten van een nabij gelegen kolonie hebben hun land en een belangrijke waterbron afgenomen met geweld. De waterbron is van vitaal belang voor het dorp dat quasi volledig afhankelijk is van de landbouw.

OVERWINNING - KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

OVERWINNING - KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

Dankzij de aanhoudende campagne van een 15-tal organisaties, waaronder intal, en vooral een groep van 40 Leuvense academici, heeft de KU Leuven aangekondigd dat ze niet meer zal deelnemen aan het programma LAWTRAIN, dat gefinancierd wordt door het Europese Horizon 2020. Rector Luc Sels van de KU Leuven beoordeelt de deelname van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid als problematisch omwille van ethische redenen.


Rector van de KU Leuven, Luc Sels, laat in een communicatie op 'KU Leuven blogt' weten dat de KU Leuven de samenwerking met de Israëlische politie zal stopzetten. Hij erkent dat de deelname van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid problematisch is omwille van ethische redenen. Iets wat de actievoerders al enige tijd zeggen.

Trump zet vredesproces Palestina op helling

Trump zet vredesproces Palestina op helling

President Donald Trump heeft beslist de Amerikaanse Ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee erkent de VS de facto Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Olie op het vuur in het Midden-Oosten.


Waarom Jeruzalem?

Gevechtsvliegtuigen boven sociale woningen, ook voor Europa

Gevechtsvliegtuigen boven sociale woningen, ook voor Europa

#geengevechtsvliegtuigen

Het lijkt erop dat na de verkiezing van Trump en de brexit, het gaspedaal wordt ingeduwd om van Europa een militaire macht te maken. Officieel omdat de Europese burgers recht hebben op veiligheid, in de praktijk omdat de belangen van het bedrijfsleven moeten worden veiliggesteld..


Hebben we nood aan een militair Europa?

Het document “Global Strategy for the European Union’s Foreign And Security Policy” zet de grote lijnen uit voor het Europese buitenland- en defensiebeleid. Uit dat document blijkt dat de Europese Unie (EU) grote ambities heeft op het vlak van vrijhandelsakkoorden. De gecontesteerde akkoorden TTIP (met de VS) en CETA (met Canada) moeten er zo snel mogelijk komen. Daarnaast wil de EU ook soortgelijke akkoorden afsluiten met Japan, India, de Mercosur (douane-unie van vijf Zuid-Amerikaanse landen), enzovoort.

De Filipijnen: twee mensenrechtenwerkers doodgeschoten in Negros

De Filipijnen: twee mensenrechtenwerkers doodgeschoten in Negros

Twee mensenrechtenwerkers werden koelbloedig doodgeschoten op het eiland Negros, in het midden van de Filipijnse archipel. Het gaat om Elisa Badayos, een verantwoordelijke van de regionale afdeling van mensenrechtenorganisatie KARAPATAN, en Eleuterio Moises, een lokale boerenleider.


De slachtoffers maakten deel uit van een 30-koppige onderzoeksmissie die in de gemeente Bayawan in de provincie Negros Oriental mensenrechtenschendingen wilde onderzoeken. Deze ochtend werden ze tegengehouden en bedreigd door gewapende huurlingen van de burgemeester van Bayawan. Uiteindelijk kregen ze de toelating om verder te gaan.

België kiest voor een sterke Europese Defensie

België kiest voor een sterke Europese Defensie

België kiest voor een sterke Europese Defensie. Dat kunnen we lezen op de officiële website van minister van Defensie Steven Vandeput. Wie kan daar tegen zijn? Welke burger kiest voor een zwakke defensie? Welke burger wil leven in een land dat ten prooi valt aan onveiligheid?


Alles gaat dus de goede weg op dan? Maar wat bedoelen Vandeput en Reynders precies met een sterke Europese Defensie ? Wat houdt dat in? Awel, op maandag 13 november was België een van de 23 landen die PESCO heeft ondertekend. PESCO staat voor 'Permanent Gestructureerde Samenwerking'. 

Vertaald door: 
Veronique

100 jaar kolonisatie van Palestina, in de schaduw van Balfour

100 jaar kolonisatie van Palestina, in de schaduw van Balfour

Interview met David Cronin

100 jaar geleden gebeurde iets wat de toekomst van Palestina zou bepalen. Op 2 november 1917 schreef de Britse Lord Balfour een brief aan de Zionistische Federatie waarin hij de steun toezegde van de Britse regering voor de creatie van een Joods nationaal tehuis in Palestina. Deze brief lag aan de oorsprong van de kolonisatie van Palestina die tot vandaag loopt. David Cronin schreef zijn recentste boek erover.


Balfour declaration (Wikimedia)