Oorlog en Bezetting

70 jaar NAKBA - Stop de medeplichtigheid en het bloedbad

70 jaar NAKBA - Stop de medeplichtigheid en het bloedbad

#BDS

Vandaag, 15 mei, herdenken Palestijnen wereldwijd 70 jaar NAKBA. Terwijl Israël haar 70-jarige onafhankelijkheid vierde de dag ervoor, werden minstens 52 Palestijnen vermoord en vielen meer dan 2.000 gewonden door Israëlische sluipschutters in de Gazastrook. Een waar bloedbad. De VS koos ook net die dag uit om haar ambassade te verhuizen naar Jerusalem.


Op dinsdag 15 mei herdenken Palestijnen wereldwijd 70 jaar NAKBA.

De NAKBA is de verdrijving van 700.000 Palestijnen, ondertussen miljoenen, die na de onafhankelijkheidsverklaring van Israël gedwongen werden hun huizen, grond en familie achter te laten.

De Nakba is nog lang niet ten einde, ze gaat steeds maar door: families worden verjaagd, huizen en scholen vernield, landbouwgronden in beslag genomen, mensen worden opgejaagd, het aantal kolonies neemt toe, Gaza wordt illegaal afgegrendeld, een apartheidssysteem heerst, ...

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

15 mei wordt de 70ste verjaardag van de Nakba (“ramp”) herdacht. De term duidt op de gevolgen voor de Palestijnen van de nederlaag van de Arabische legers t.o.v. de zionistische troepen in 1948. Het belangrijkste gevolg is de verdrijving van zowat 750.000 mensen uit de door Israël veroverde gebieden.


De Nakba tragedie wordt elk jaar door de Palestijnen herdacht. De herinnering wordt levend gehouden aan de meer dan 400 dorpen die door de zionisten verwoest werden en men zet het recht op terugkeer van de vluchtelingen in de kijker, zoals vastgelegd in december 1948 in het besluit nummer 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De jaren gaan sindsdien voorbij, maar de vastberadenheid van de Palestijnse bevolking blijft. Sinds 30 maart betogen de inwoners van Gaza iedere vrijdag voor hun recht op terugkeer.

Vertaald door: 
Yvan

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

#BDS #manifiesta

Op 27 februari kwam Omar Barghouti op uitnodiging van Comac en Intal naar Leuven voor een conferentie over politieke gevangenen in Palestina. Barghouti is een Palestijnse mensenrechtenactivist en medeoprichter van de internationale BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions). In 2017 won hij de Ghandi Peace Award. Hij is een van onze internationale gasten op ManiFiesta. Een gesprek.


Wat zijn de doelen en de eisen van BDS en het Palestijnse middenveld?

Ahed Tamimi, en jongeren in verzet in Palestina

Ahed Tamimi, en jongeren in verzet in Palestina

Foto: Haim Schwarczenberg

17 april 2018 was de Internationale dag van solidariteit met Palestijnse politieke gevangenen. Sinds 1967 zijn al meer dan 800.000 Palestijnen gevangen genomen omwille van hun verzet tegen de militaire bezetting en kolonisatie. Jaarlijks worden ook honderden minderjarigen vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Vaak zonder proces, recht op verdediging, na foltering, en allen veroordeeld door militaire rechtbanken.


Ahed Tamimi, een verhaal van verzet

Waarom militaire actie in Syrië geen begrip verdient

Waarom militaire actie in Syrië geen begrip verdient

Opiniestuk Ludo de Brabander (Vrede vzw)

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben afgelopen nacht raketten gelanceerd op Syrische doelwitten, als ‘vergelding voor de chemische aanval in Douma’, aldus de Brits premier Theresa May. Trump verklaarde dat het om ‘misdaden van een monster ‘ gaat. De Franse president Macron zegt dat het bewezen is dat het Syrische regime achter deze aanval zit.


De leiders van de betrokken landen weten blijkbaar meer dan de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die uitgerekend vandaag een onderzoeksmissie stuurt naar Syrië om de ware toedracht van de feiten te achterhalen. De gevaarlijke boodschap die de grote drie lijken te geven is dat dit onderzoek overbodig is.

Actievideo 69 jaar NAVO - Tijd voor pensioen!

Actievideo 69 jaar NAVO - Tijd voor pensioen!

#geengevechtsvliegtuigen

Op woensdag 4 april blies de NAVO 69 kaarsjes uit. intal kwam op straat voor een verjaardagsfeestje. Bekijk de video hier.


De NAVO is goed voor een militair budget van 919 miljard dollar, waarvan 70 procent afkomstig is uit de Verenigde Staten. Een bedrag dat vooral Amerikaanse wapenbedrijven ten goede komt en de dreiging van nieuwe grote conflicten vergroot.

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia heeft haar Israëlische dochter Dexia Israël verkocht. Een overwinning voor het campagneplatform 'Israël koloniseert, Dexia financiert'. We gaan in gesprek met Mario Franssen, die mee aan de oorsprong van de campagne lag.


Wat was het probleem met Dexia Israël?

new ways in dealing with absurd situations

 I suggest that we should go further then ban the atomic bomb or stop the wars or war trade and that we should demand worldwide military reconversion (see the list via Wikipedia ‘weapon factories worldwide’ an astonishing about 1000).  We can reach this goal by means of an international referendum and by inviting the Unions of labour forces to work out an action program to set up an international weapon strike in the weapon factories, starting somewhere---the other sectors of the unions could pay for this strike.

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen', waar intal deel van uitmaakt, lanceert een nieuwe campagne. De regering zegt dat we moeten besparen maar vindt vele miljarden voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel.


De regering zweert bij besparingen om de begroting rond te krijgen… met één uitzondering: de militaire uitgaven. De minister van Defensie heeft zich er toe geëngageerd om niet minder dan 7,5 miljard euro aan militaire contracten te tekenen tegen het einde van deze legislatuur.

Ahed, symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting

Ahed, symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting

#FreeAhedTamimi, #FreePalestine

In Israël zitten meer dan 6.000 Palestijnen in de gevangenis als politiek gevangene. Meer dan 200 van hen zijn kinderen onder de 18 jaar. Ahed Tamimi is één van hen. Ahed werd officieel in beschuldiging gesteld voor het 'in gevaar brengen van de Israëlische veiligheid'.


Hoewel Ahed voor de meeste Israëli's misschien eerder onbekend was, is zij een bekend gezicht voor Palestijnen en actievoerders over de hele wereld. Jarenlang had zij samen met andere dorpsbewoners van Nabi Saleh een wekelijkse confrontatie met het Israëlische leger. Kolonisten van een nabij gelegen kolonie hebben hun land en een belangrijke waterbron afgenomen met geweld. De waterbron is van vitaal belang voor het dorp dat quasi volledig afhankelijk is van de landbouw.