Cuba

Cuba, absolute wereldleider in bestrijding ebolacrisis

Cuba, absolute wereldleider in bestrijding ebolacrisis

Artikel verschenen op cubanismo.net

Met zijn 11 miljoen inwoners slaagt Cuba erin een “medische supermacht” te zijn. De manier waarop het Caraïbische eiland gezondheidswerkers naar het door ebola getroffen West-Afrika stuurt, wekt zelfs de bewondering van Amerikaanse kranten op.


“Het is niet Sierra Leone dat ons nodig heeft”, zegt Yosvany Vera, Cubaans arts van 36 jaar die zich een weg baant door zijn hotelletje, met een bord rijst en vettig vlees in de hand, “de wéreld heeft ons nodig.” (The Wall Street Journal)

De voorbije weken verschenen in de gezaghebbende VS-kranten The Washington Post en The Wall Street Journal bijzonder lovende stukken over de inzet van Cuba tegen ebola. Dat deze kranten überhaupt positieve zaken durven schrijven over Cuba is letterlijk onuitgegeven.

Mariela Castro: seksualiteit en sociale verandering in Cuba

Mariela Castro: seksualiteit en sociale verandering in Cuba

Mariela Castro, voorzitter van het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding van Cuba, zal op 22 september 2012 aanwezig zijn op Manifiesta waar ze zal spreken over seksualiteit en sociale verandering.


Zaterdag 22 september 2012 zal Mariela Castro aanwezig zijn op Manifiesta om deel te nemen aan het debat over seksualiteit en sociale verandering dat de nadruk legt op controversiële thema’s zoals homofobie, seksuele revolutie en emancipatie en (gratis) geslachtsveranderingsoperaties. Ze is voorzitter van het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding van Cuba (CENESEX). Ze komt actief op voor de rechten van holebi’s (homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen) en van transseksuelen in Cuba. Tegenwoordig geniet ze internationale bekendheid.

Vertaald door: 
Katleen Cuypers

Rio+20: kan een klein land als Cuba het verschil maken?

Rio+20: kan een klein land als Cuba het verschil maken?

Na het mislukken van de voorbije milieutops zijn de verwachtingen voor Rio+20 hoog gespannen, maar de eerste voortekenen voorspellen weinig goeds. Misschien is wat inspiratie te halen in het énige land ter wereld dat een hoge sociale ontwikkeling combineert met een lage ecologische voetafdruk: Cuba.


Tussen 20 en 22 juni vindt de VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling (Rio+20) plaats. Exact twintig jaar na de historische ontmoeting in 1992, de Top van de Aarde, komen wereldleiders in diezelfde stad Rio de Janeiro samen om na te denken over 'duurzame ontwikkeling'.

Misschien kan Cuba inspiratie leveren voor de top. Op de Rio-conferentie twintig jaar geleden hield Fidel Castro een opmerkelijke speech. Hij waarschuwde als eerste staatshoofd voor de uitroeiing van de menselijke soort. Hij brak een lans voor een radicale ommekeer op ecologisch gebied.

Les massacres de l'OTAN? Pas en ton nom!

Elio Di Rupo, François Hollande, Merkel, et Obama seront tous au présent au prochain sommet de l'OTAN, le dimanche 20 mai 2012 à Chicago.

Volksgezondheid kan ook in crisistijden overeind blijven

Volksgezondheid kan ook in crisistijden overeind blijven

Cuba's ervaring in de jaren '90 onderzocht

Zelfs in dramatische crisistijden, wanneer het Bruto Binnenlands Product instort, is het mogelijk om een goede volksgezondheid te verzekeren. Als men bereid is de publieke gezondheidszorg te versterken. “Kijk bijvoorbeeld naar Cuba in de jaren negentig”, zeggen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Sinds 2008 heerst er een wereldwijde crisis, met alle economische en sociale gevolgen van dien. Landen als Portugal en Griekenland hebben het op dit ogenblik zeer zwaar, en zoeken wanhopig naar besparingen. Scherpe besparingsmaatregelen en inperking van de uitgaven voor sociale zekerheid en gezondheidszorg staan op het programma. Maar ook in andere Europese landen wordt gekeken of er in de gezondheidszorg bespaard kan worden. In medische kringen wordt dan meteen gewaarschuwd dat de volksgezondheid niet in het gedrang mag komen, of vlakaf dat ze in gevaar is.

Internationale aandacht voor de ervaring van onze Cubaanse partner

Internationale aandacht voor de ervaring van onze Cubaanse partner

Een artikel over Comprehensive Participatory Planning & Evaluation (CPPE) in het tijdschrift Social Medicine

In juni 2011 verscheen het artikel "Comprehensive Participatory Planning and Evaluation (CPPE)" in het tijdschrift Social Medicine. Het artikel werd geschreven door onder andere Pol De Vos, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, en Mayda Guerra van onze partnerorganisatie in Cuba. Het artikel beschrijft in detail hoe de methodologie voor participatieve planning werkt en toegepast wordt.


Sociale participatie is de basis van de CPPE-methodologie. Via deze participatie kunnen de gemeenschappen zelf hun noden bepalen en een actieplan opstellen om hun gezondheidssituatie te evalueren en te verbeteren.

De oprichting van CELAC als de hoeksteen van integratie en ontwikkeling van Latijns-Amerika

De oprichting van CELAC als de hoeksteen van integratie en ontwikkeling van Latijns-Amerika

Latijns-Amerikaanse integratie doorn in het oog van de VS

Begin december vond er in Caracas (Venezuela) een historische ontmoeting plaats tussen 33 Latijns-Amerikaanse landen. Op vrijdag 2 december werd namelijk het CELAC opgericht, la Comunidad de Estados Latinoamericanos y del Caribe (de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische staten).


Deze organisatie moet de hoeksteen worden van de eenheid van zuidelijk Amerika en ook van een onafhankelijke positie t.a.v. de VS.  Simon Bolívar, bevrijder van Latijns-Amerika, had al in 1824 in het parlement van Panama opgeroepen voor een federatie van de toen recentelijk onafhankelijke republieken. Door de oprichting van het CELAC komt zijn droom een stapje dichterbij.

Visietekst klimaat en duurzame ontwikkeling - Initiatief Cuba Socialista

Visietekst klimaat en duurzame ontwikkeling - Initiatief Cuba Socialista

Welk verband tussen klimaat en Cuba?

Initatief Cuba Socialista is lid van de Klimaatcoalitie. Het is een klimaatplatform dat bestaat uit een 70-tal Belgische verenigingen die zijn terug te brengen tot drie grote families: milieu-organisaties, Noord-Zuid bewegingen en sociale/socio-culturele bewegingen. Je kan je de vraag stellen waarom een solidariteitsorganisatie met Cuba lid wordt van een klimaatplatform? De link lijkt niet evident. In wat volgt willen wij onze deelname motiveren.


Al de organisaties van het klimaatplatform staan achter dezelfde eis: zij willen dat beleidsmakers krachtige maatregelen nemen om klimaatrampen te vermijden die niet alleen een bedreiging vormen voor het leefmilieu, maar ook voor de sociale cohesie en de meest kwetsbare mensen in het Zuiden en het Noorden.

Israël geeft BDS-campagne steuntje in de rug

Je verwacht het niet, en toch is het gisteren gebeurd. Gisteren sprak Israël zich uit voor een embargo. Akkoord, een embargo is geen 'boycot', en in dit geval zelfs eerder een 'blokkade', toch is het niet onbelangrijk.

Het Global Fund, crisis en het Cubaanse gezondheidssysteem

Vandaag werd bekend dat België zijn bijdrage aan het Global Fund to Fight AIDS, Malaria and TBC bevriest. Het is een beslissing waarbij terecht vragen gesteld worden. Ons land volgt daarmee het voorbeeld van andere Europese landen die in vermeende onregelmatigheden bij het Global Fund een alibi hebben gevonden om de kraan dicht te draaien. Het is crisis, weet je wel...