Latijns Amerika

Vlaamse ministers stellen beslissing dossier rond vrijhandelsakkoord EU-Colombia/Peru uit

Vlaamse ministers stellen beslissing dossier rond vrijhandelsakkoord EU-Colombia/Peru uit

Op vrijdag 19 april stond de principiële goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru op de agenda van de Vlaamse regering. Wij vernomen dit woensdagavond en lanceerden onmiddellijk een spoedpetitie. Op 24 uur tijd haalden we 371 handtekeningen op! Ook de vakbondstop zette druk op het kabinet om het akkoord niet goed te keuren. De acties hadden effect: het dossier werd voorlopig uitgesteld. Wordt vervolgd..


Deze spoedpetitie is stopgezet.

Op vrijdag 19 april stond de principiële goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru op de agenda van de Vlaamse regering.

Vredesonderhandelingen brengen voorlopig geen vrede in Colombia

Vredesonderhandelingen brengen voorlopig geen vrede in Colombia

Nieuwe golf van politieke moorden in Colombia

In een tijdspanne van een week werden in Colombia drie belangrijke boerenleiders vermoord: Gustavo Pizo, Hermes Vidal en Alonso Lozano. Alledrie waren ze actief in de strijd voor landhervorming. En laat dat nu net het belangrijkste thema zijn op de agenda van de vredesgesprekken in Havana, tussen de guerrillabeweging FARC-EP en de Colombiaanse regering.


Op 26 maart werd het levenloos lichaam gevonden van Jose Alonso Lozano. Hij was voorzitter van de vakbond Asocatragua in Guaviare, actief mensenrechtenactivJosé Alonso Lozanoist en lokale verantwoordelijke van de politieke en sociale beweging Marcha Patriótica. Hij verdween op 24 maart in Meta na te hebben deelgenomen aan een Algemene Vergadering van een mensenrechtenorganisatie waar hij deel van uitmaakte.

Venezuela: de zoveelste poging tot destabilisering

Venezuela: de zoveelste poging tot destabilisering

De oppositie weigert te erkennen dat ze geen recht meer heeft om het land te besturen

Het is routine geworden. Dat is wat zij die regelmatig de gebeurtenissen in Venezuela volgen, in hoofdzaak zouden kunnen zeggen. Tijdens 15 jaar Bolivariaanse Revolutie, en ondanks 18 verkiezingsnederlagen op 19 verkiezingen, wil de oppositie niet toegeven dat ze geen recht meer heeft om het land te besturen.


De feiten

Antwerpen maakt kennis met Colombiaanse volksbewegingen

Op donderdag 27 februari liep de kelder van de Groene Waterman aardig vol voor de solidariteitsreizigers van intal die verslag kwamen uitbrengen over hun ervaringen afgelopen zomer in het kader van de campagne tegen het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Colombia en Peru.

‘De Zeven Zonden van Chávez’, zijn politieke erfenis gebundeld in één boek

‘De Zeven Zonden van Chávez’, zijn politieke erfenis gebundeld in één boek

Lode Vanoost van dewereldmorgen.be interviewt auteur Michel Collon

Michel Collon is oprichter van het collectief Investig’Action dat in Franstalig België en Frankrijk progressieve berichtgeving verspreidt, geen dagelijks nieuws maar achtergrondanalyse. Hij is tevens auteur van ‘De Zeven Zonden van Chavez’, de vertaling van zijn Franstalige best-seller.


De interesse van Investig-Action gaat uit naar progressieve bewegingen en evoluties in de wereld. Venezuela krijgt van jou persoonlijk al jaren bijzondere aandacht. Hoe is die interesse ontstaan?

Venezuela na de verkiezingsstorm

De kelder van De Groene Waterman liep goed vol voor de komst van de Venezolaanse ambassadeur Antonio García en de vertoning van de film 'Abril, entre la paz y la rabia'.  De avond, die een 40-tal aanwezigen lokte was georganiseerd door de Antwerpse afdelingen van ICS en intal.

Moorden op oppositieleden gaan voort in Honduras

Sinds de verkiezingen in Honduras van voorbije 24 november, vielen opnieuw 'politieke doden' in het land. De voorbije 2 weken werden meerdere leden en sympathisanten van de oppositiepartij Libre vermoord.

Jornada de los derechos humanos Stop the Killings Bruselas

El pasado 10 de diciembre se realizó con éxito la manifestación contra la criminalización de los movimientos sociales en Colombia, Filipinas, Guatemala y Honduras, organizada por la Plataforma STOP THE KILINGS, plataforma de la que hacen parte 56 organizaciones en Bélgica – entre ellos intal.

Venezuela: Vierde verkiezingsoverwinning in 14 maanden voor Chávez-kamp

Venezuela: Vierde verkiezingsoverwinning in 14 maanden voor Chávez-kamp

De Bolivariaanse revolutie gaat verder!

“Het volk van Venezuela heeft de hele wereld laten zien dat de Bolivariaanse revolutie sterker wordt voortgezet dan ooit tevoren.”
In deze termen gaf president Nicolás Maduro commentaar in de verkiezingsnacht van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag 8 december.


De PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela), de partij van president Nicolás Maduro, behaalde een grote meerderheid van de burgemeesters (250 van de 337 burgemeesters, de oppositie heeft er een 80-tal), maar de rechtse oppositie houdt de twee grootste steden van het land (Caracas en Maracaibo) in handen en haalt nu ook de derde grootste stad (Valencia) binnen. Verslag van een verkiezingscampagne en verkiezingen die rechts wilde omvormen in een referendum “voor” of “tegen” de Bolivariaanse revolutie.

Kroniek van een aangekondigde fraude

Kroniek van een aangekondigde fraude

Verkiezingen in Honduras

De verkiezingsuitslag van de presidentsverkiezingen in Honduras heeft een golf van protest veroorzaakt. Duizenden mensen zijn op straat gekomen, voornamelijk studenten, en eisen nieuwe verkiezingen of het hertellen van alle verkiezingsakten. Duidelijke onregelmatigheden werden aan het licht gebracht. De bevolking voelt zich bedrogen en komt op straat.


Als gegrepen uit een boek van Gabriel García Marquez. Het was aangekondigd: Twee van de vier grote politieke partijen, Libre (Libertad y Refundación) en PAC (Partido Anticorrupción), twijfelden al vóór de verkiezingen van 24 november in Honduras over een mogelijke fraude. De officiële kandidaat en huidige voorzitter van het Hondurese parlement, Juan Orlando Hernández van de rechtse nationale regeringspartij (PN), won zondag de verkiezingen met 36% (1.131.516 stemmen) van de stemmen.