Latijns Amerika

Vredesonderhandelingen brengen voorlopig geen vrede in Colombia

Vredesonderhandelingen brengen voorlopig geen vrede in Colombia

Nieuwe golf van politieke moorden in Colombia

In een tijdspanne van een week werden in Colombia drie belangrijke boerenleiders vermoord: Gustavo Pizo, Hermes Vidal en Alonso Lozano. Alledrie waren ze actief in de strijd voor landhervorming. En laat dat nu net het belangrijkste thema zijn op de agenda van de vredesgesprekken in Havana, tussen de guerrillabeweging FARC-EP en de Colombiaanse regering.


Op 26 maart werd het levenloos lichaam gevonden van Jose Alonso Lozano. Hij was voorzitter van de vakbond Asocatragua in Guaviare, actief mensenrechtenactivJosé Alonso Lozanoist en lokale verantwoordelijke van de politieke en sociale beweging Marcha Patriótica. Hij verdween op 24 maart in Meta na te hebben deelgenomen aan een Algemene Vergadering van een mensenrechtenorganisatie waar hij deel van uitmaakte.

12 mei 2016/ Brazilië/ This is a coup!

12 mei 2016/ Brazilië/ This is a coup!

Op donderdag 12 mei 2016 werd de Braziliaans presidente Dilma Roussef door de Senaat geschorst voor zes maanden in afwachting van haar afzetting als presidente. Niet omwille van het feit dat ze misdaden zou gepleegd hebben, maar omdat ze enkele boekhoudkundige trucs op de begroting zou toegepast hebben, iets wat veel presidenten voor haar ook hebben gedaan.


Het gaat hier in wezen om een ‘parlementaire staatsgreep’ en dit is geen alleenstaand gegeven in de regio. De Presidente zelf  is ‘clean’, dit in tegenstelling tot de politici die haar afzettingsprocedure hebben gestart. Zij worden wel in verband gebracht met corrupte praktijken en zelfverrijking, onder andere de nieuwe President ad interim Temer. Tegen twee derden van de parlementairen die haar hebben afgezet loopt een gerechtszaak. Met haar afzetting hopen ze lopende fraudedossiers stop te zetten. Het is de wereld op zijn kop.

Geen minuut stilte voor onze doden ..

Geen minuut stilte voor onze doden ..

#stopthekillings

Colombia en Honduras zijn bij de gevaarlijkste landen ter wereld voor mensen die actief zijn in de sociale strijd. Velen worden vermoord in hun verzet tegen de plundering van gronden door multinationals.


Sinds begin 2016 werden al twintig militante boeren, studenten, milieuactivisten en inheemse bewoners vermoord in Colombia. In afgelegen dorpen circuleren pamfletten van extreemrechtse paramilitaire groepen die delen van het land controleren. In die pamfletten wordt een nakende “sociale schoonmaak” aangekondigd. Colombia is daarmee het gevaarlijkste land ter wereld voor activisten. In Honduras is de situatie nauwelijks beter.

L’impunité a le vent en poupe chez la droite latino-américaine…

Ce mardi 29 mars 2016, l’Assemblée Nationale du Venezuela majoritairement à droite  a voté « la loi d’amnistie et de réconciliation nationale ».

Cette loi fait polémique pour différentes raisons.

Internationale solidariteit na de aanslagen van dinsdag in Brussel

Na de verschrikkelijke gebeurtenissen van dinsdag 22 maart worden we allen overvallen door gevoelens van verdriet, boosheid en angst, maar ook solidariteit. Dit zien we in de bijeenkomsten aan de Beurs in Brussel en ook in andere delen van de wereld. Het doet me wat: foto's van een wake in Manila voor de slachtoffers, een solidariteitsboodschap uit Brazilië, ... Enkel samen kunnen we een antwoord bieden tegen haat. We also got messages of solidarity from Turkey, from Greece, ..

Inheemse leidster en milieuactiviste vermoord in Honduras

Inheemse leidster en milieuactiviste vermoord in Honduras

#stopthekillings

In Honduras werd donderdag 3 maart de gerespecteerde en onvermoeibare activiste Berta Cáceres vermoord. Zij zette zich in voor het milieu en de rechten van de inheemse volkeren en was een doorn in het oog van multinationals en de elite van Honduras.


Wie? Berta Cáceres. Een inheemse leidster en milieuactiviste in Honduras. Ze was coördinatrice van de COPINH (Consejo Cívico de Organizaciones Populares en Indígenas de Honduras - Burgerlijke Raad van Volks en Inheemse Organisaties van Honduras) en nog andere organisaties in het land. Meermaals bekroond met internationale prijzen voor haar inzet voor de inheemse volkeren en voor het milieu in Honduras.

intal betreurt dood Berta Cáceres

foto Berta (overgenomen DWM)Sinds de staatsgreep in Honduras in 2009, werden 47 concessies toegekend voor de bouw van dammen voor mijnprojecten. Een daarvan was voor de Agua Zarcadam op de rivier Rio Blanco, een rivier die essentieel is voor het leven van de lokale Lenca bevolking. De concessies werden allen toegekend zonder voorafgaande consultatie van de bevolking.

Solidariteitsboodschap met de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela

Solidariteitsboodschap met de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela

Op 6 december 2015 won de rechtse oppositie de verkiezingen in Venezuela. Ze behaalde een overwinning in het parlement van 112 zetels op een totaal van 167. De Venezolaanse bevolking heeft vandaag meer dan ooit onze solidariteit nodig.


Brussel, februari 2016.

Op 6 december 2015 won de rechtse oppositie de verkiezingen in Venezuela. Ze behaalde een overwinning in het parlement van 112 zetels op een totaal van 167. Dit is de eerste overwinning van rechts sinds het begin van de Bolivariaanse Revolutie, gestart door Chavez in 1998. Het risico is groot dat dit een grote stap achteruit zal betekenen voor het welzijn van de gewone burger, die door de progressieve politiek van Chavez voelbaar verbeterde.

Verkiezingen in Venezuela: wat staat er op het spel?

Verkiezingen in Venezuela: wat staat er op het spel?

Op zondag 6 december gaan de Venezolanen naar de stembus. Hoewel de presidentiële verkiezingen pas in 2019 plaatsvinden, zijn deze parlementaire verkiezingen heel belangrijk.


Sinds president Hugo Chávez en zijn opvolger Nicolas Maduro met de zogenaamde Bolivariaanse Revolutie gestart zijn, heeft de Bolivariaanse partij (1) de PSUV, alle verkiezingen gewonnen. Vandaag zit het land echter in een neerwaartse spiraal van economische crisis en te midden van een goed georchestreerde desinformatiecampagne die Venezuela het imago van een ‘failed state’ opdringt.