Speaker's corner en boekvoorstelling

17/11/2018 - 13:00
17/11/2018 - 17:00

Kom luisteren vanaf 13u naar wat mensen te vertellen hebben over hun land van herkomst, internationale solidariteit en ongelijkheid.
Auteur Ludo de Witte legt om 15 u uit waar het schoentje knelt als we het hebben over klimaatverandering


 

Intal Turnhout zal aanwezig zijn met twee activiteiten tijdens het evenement Leve(nde)bib:

op zaterdag 17 november laten we mensen aan het woord die vertellen over hun land van herkomst, over internationale solidariteit of ongelijkheid. Of neem zelf het woord. Het mag allemaal tijdens onze speaker’s corner van 13u tot 15u.

Onmiddellijk hierna legt auteur en socioloog Ludo de Witte uit waar het schoentje knelt als we het hebben over klimaatverandering. Er is namelijk iets vreemds aan de hand. Terwijl alle ernstige wetenschappers luid aan de alarmbel trekken, sussen onze politici en bedrijfsleiders: de klimaatverandering wordt aangepakt.

Publicist Ludo De Witte heeft het helemaal gehad met die zoethoudertjes. In dit stevig onderbouwd traktaat brengt hij een ongemakkelijke boodschap: it’s capitalism, stupid! Willen we de aarde en de mens redden van de ondergang, dan dringt een systeemwissel zich op. De Witte breekt een lans voor ‘ecosocialisme’ en roept milieuactivisten, syndicalisten en bezorgde burgers op om daarin mee te stappen. Of gaan we, als straks de laatste boom is geveld, ons geld opeten?

Ontwikkelingslanden zijn de dupe van klimaatopwarming, terwijl ze helemaal niet verantwoordelijk hiervoor zijn. De WHO schat dat de kosten van directe schade op de gezondheid in 2030 (kosten op sectoren die bepalend zijn voor de gezondheid –zoals landbouw, water en sanitatie- niet inbegrepen) tussen de 2 en de 4 miljard dollar per jaar zullen bedragen.

Uitstellen wat we vandaag kunnen doen, zal ons uiteindelijk veel meer kosten.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }