Panelgesprek: Grenzen aan de radicale mening.

Panelgesprek met Dyab Abou Jahjah & Lieven Decauter:"Grenzen aan de radicale mening. Over vrije meningsuiting, racisme en politieke correctheid"

09/05/2017 - 20:00
09/05/2017 - 22:00

"You, The West and the Middle East" is zowel een internationale cartoontentoonstelling als ganse maand mei 2017 activiteiten over hoe wij dit Midden-Oosten ervaren en bekijken. Dit project wil wederzijds begrip promoten, ipv. mee te stappen in een zinloze confrontatie tussen ‘verschillende’ culturen.
Tijdens 4 panelgesprekken dagen we je uit om de andere kant te bekijken. Is het een oorlog van het Westen tegen het Midden-Oosten of omgekeerd?


Met welke bril kijk jij naar het Midden-Oosten? Heb je die bril wel eens ingeruild voor die van jouw buurman? Begrijp jij de wereld nog als je de krant leest? Of als je naar jouw Facebook muur kijkt? Algoritmes en alternatieve Trumpistische waarheden lijken jouw land te regeren. Waarheden reproduceren en reizen aan een nooit geziene snelheid door de wereld. In het Midden-Oosten wordt er gecensureerd! Het Westen daarentegen! In Vier panelgesprekken word jij radicaal uitgedaagd om een kijkje te nemen achter de muren die ons scheiden.

Dit is de tweede van de vier panelgesprekken met Dyab Abou Jahjah & Lieven Decauter: "Grenzen aan de radicale mening. Over vrije meningsuiting, racisme en politieke correctheid". 

De vrijheid van meningsuiting is onaantastbaar. Toch lijken sommige meningen heiliger dan andere. Wat politiek correct is voor de ene is misschien racistisch voor de andere. Bestaat er zoiets als een vrije meningsuiting? Of bepaalt de mainstream-megafoon welke stemmen gehoord worden?

met:

Dyab Abou Jahah: Dyab Abou Jahah, geboren in Libanon in 1971 is schrijver, columnist en activist. Hij heeft politieke wetenschappen gestudeerd aan de université catholique de Louvain in Louvain la Neuve. in 2000 heeft hij de Arabisch Europese Liga (AEL) opgericht. Hij schreef onder andere Tussen Twee werelden (manteau 2003), Dag Boek Brussel Beiroet (manteau 2007), De Stad is van Ons (Pelckmans 2014), en zijn laatste boek is Pleidooi voor radicalisering (De Bezige Bij 2016). Hij schreef tussen 2014 en 2017 een wekelijkse column voor de krant De Sandaard. Hij is voorzitter van de burgerrechtenbeweging Movement X.

Lieven De Cauter: Lieven De Cauter is als cultuurfilosoof verbonden aan het departement Architectuur van de KULeuven en de mediaschool RITCS. Hij publiceerde o.a. Archeologie van de kick; De capsulaire beschaving; De Oorsprongen of het boek der verbazing; Entropic Empire en Metamoderniteit voor beginners.

Met de radicale moderator van dienst Keltoum Belorf: Keltoum Belorf is geboren en getogen in Antwerpen (1977). Ze studeerde Politieke- en sociale wetenschappen aan de UA. Ze werkt momenteel als journalist bij bij de DeWereldMorgen.be en voordien bij Indymedia.be en bij de VRT-radio. Ze schrijft voornamelijk over socialen thema´s en sociale actie zoals vluchtelingen, anti racisme, uitsluiting, vredesbeweging,... Daarnaast maakt ze ook video’s samen met het collectief de Fatima’s om stereotypen aan te klagen en podcasts met grote en kleine verhalen over verzet.

Wil zo vriendelijk vooraf in te schrijven om in te schrijven via: http://www.lightintimetocome.org/cartoonpanels#inschrijven

Dit evenement wordt georganiseerd door The Brussels Tribunal. Voor deze panelgesprekken zijn we special dank verschuldigd aan Masereelfonds, Menarg, Vrede vzw, Le Space & De Wereld Morgen