Panelgesprek: De radicale alternatieve waarheid

Panelgesprek met Myriam Aouragh & Yazan Badran: "De radicale alternatieve waarheid. Over post-truth, sociale media en revolutie"

16/05/2017 - 20:00
16/05/2017 - 22:00

"You, The West and the Middle East" is zowel een internationale cartoontentoonstelling als ganse maand mei 2017 activiteiten over hoe wij dit Midden-Oosten ervaren en bekijken.
Dit project wil wederzijds begrip promoten, ipv. mee te stappen in een zinloze confrontatie tussen ‘verschillende’ culturen.
Tijdens 4 panelgesprekken dagen we je uit om de andere kant te bekijken. Is het een oorlog van het Westen tegen het Midden-Oosten of omgekeerd?


Met welke bril kijk jij naar het Midden-Oosten? Heb je die bril wel eens ingeruild voor die van jouw buurman? Begrijp jij de wereld nog als je de krant leest? Of als je naar jouw Facebook muur kijkt? Algoritmes en alternatieve Trumpistische waarheden lijken jouw land te regeren. Waarheden reproduceren en reizen aan een nooit geziene snelheid door de wereld. In het Midden-Oosten wordt er gecensureerd! Het Westen daarentegen!

In Vier panelgesprekken word jij radicaal uitgedaagd om een kijkje te nemen achter de muren die ons scheiden.

Dit is de derde van de vier panelgesprekken met Myriam Aouragh & Yazan Badran: "De radicale alternatieve waarheid. Over post-truth, sociale media en revolutie"

Wat jij denkt, hoe jij kijkt, hoe jij voelt over het Westen en het Midden-Oosten wordt mee bepaald door (sociale) media. Van de twitter-revolutie #Arabspring tot de verkiezingen in de Verenigde Staten: hoop slaat om in vertwijfeling. Doen feiten er nog toe? Wat zijn alternatieve feiten? Is de zoektocht naar waarheid nog van tel door de digitale pletwals van nieuws en opinies?

MET:

Miriyam Aouragh:
Dr. Miriyam Aouragh groeide op in Amsterdam als Marokkaanse van de tweede generatie en studeerde in Amsterdam culturele antropologie & niet-westerse sociologie. Na haar phd vertrok ze als onderzoeker naar het Oxford Internet Institute. Sinds 2011 bestudeert en publiceert ze over de complexe revolutionaire dynamiek in de Arabische wereld met speciale belangstelling voor de impact van technologie. Haar expertisegebieden zijn: digitaal imperialisme, Cyberwar, activisme en verzet, vooral in Palestina, Libanon, Marokko, Syrië. Miriyam is momenteel Senior Lecturer aan het Communication and Media Research Institute in London.

Yazan Badran:
Yazan Badran is PhD. Fellow at VUB-CEMESO (Center for Culture, Emancipation, Media and Society). His research focused on the public sphere constituted by Syrian emerging media after the 2011 uprising. In 2014/15 he was co-authoring a yearly mapping report on emerging Syrian media. He is interested in exploring the nascent media spheres in the Arab World that emerged following the 2011 uprisings.

Met de radicale moderator van dienst Keltoum Belorf:
Keltoum Belorf is geboren en getogen in Antwerpen (1977). Ze studeerde Politieke- en sociale wetenschappen aan de UA. Ze werkt momenteel als journalist bij bij de DeWereldMorgen.be en voordien bij Indymedia.be en bij de VRT-radio. Ze schrijft voornamelijk over socialen thema´s en sociale actie zoals vluchtelingen, anti racisme, uitsluiting, vredesbeweging,... Daarnaast maakt ze ook video’s samen met het collectief de Fatima’s om stereotypen aan te klagen en podcasts met grote en kleine verhalen over verzet.

Wil zo vriendelijk vooraf in te schrijven om in te schrijven via: http://www.lightintimetocome.org/cartoonpanels#inschrijven

Dit evenement wordt georganiseerd door The Brussels Tribunal.

Voor deze panelgesprekken zijn we special dank verschuldigd aan Masereelfonds, Menarg, Vrede vzw, Le Space & De Wereld Morgen