Solidariteitsreis in Cuba - zomer 2011

04/07/2011 - 10:31
23/07/2011 - 10:31

De inschrijvingen zijn afgesloten. In juli 2011 organiseert Steunfonds Derde Wereld een solidariteitsreis naar Cuba. We nemen er deel aan de Internationale Werkbrigade ‘José Martí’ georganiseerd door ICAP, het Cubaans Instituut voor de Vriendschap van de Volkeren (www.icap.cu). Aan deze brigade nemen solidariteitsorganisaties uit verschillende Europese landen deel.


Voorstelling reis

Voorstelling reis

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Tijdens de brigade zijn wij méér dan toeristen. We gaan er als ‘brigadistas’ werken in Cubaanse projecten en leren zo de Cubaanse maatschappij van binnenuit kennen. Daarbovenop is er voldoende gelegenheid om van gedachten te wisselen met mensen uit heel Europa en uiteraard met de Cubanen.

 

Het programma is zeer gevarieerd. In de voormiddag wordt er gezwoegd en vooral gezweet op het veld of in de bouw. In de namiddag volgen stadsbezoeken, conferenties, ontmoetingen met Cubaanse organisaties, of rust en zwempartijen aan het strand.
 

Als derdewereldland, dat bovendien gebukt gaat onder een economische blokkade, slaagt Cuba erin het rechtop gezondheid voor haar bevolking te realiseren. We brengen een bezoek aan de verschillende basisgezondheidsprojecten in de wijken, bij de Cubaanse partner van Steunfonds Derde Wereld. Verder staan er ook nog ontmoetingen met sociale en gezondheidswerkers op het programma. Zo kunnen de deelnemers aan den lijve ondervinden, hoe het komt dat Cuba zo goed scoort met haar gezondheidsbeleid.

Natuurlijk ontbreekt de fiesta, op de ritmes van salsa en reggaeton, en de mojito niet! Alles samen zorgt dit voor een onderdompeling in alle facetten van de Cubaanse maatschappij, maar ook in de wereld van de solidariteit met Cuba. Tijdens de brigade wordt ook gedurende vier dagen een andere provincie aangedaan. Na het werkkamp blijven we nog een aantal dagen om Havana te verkennen, begeleid en met de nodige vrije tijd.

 


 


Praktisch

Prijs
We logeren in het ‘Campamento Internacional Julio Antonio Mella’ in Guayabal, Caïmito, in de provincie Havana, 40 km van de hoofdstad. Het kamp beschikt over de noodzakelijke eenvoudige faciliteiten. In Havana logeren we in een hotelletje.
Ondanks de dure vliegtuigreis willen we je deze onvergetelijke ervaring aanbieden aan een zo laag mogelijke prijs. De richtprijs is 1600 euro*. Daarin is inbegrepen: vliegtuigticket, reisverzekering, transport, logement, inkomtickets van musea of andere, de meeste maaltijden, reisbegeleiding. Reken op nog wat zakgeld voor drankjes en souvenirs of voor extra uitstapjes.
* Let op: De prijs is eventueel onderhevig aan schommelingen van de dollar, euro en transporttoeslagen.
Je bent definitief ingeschreven zodra je een voorschot van 300 euro betaald hebt.
 
Voorbereiding
Een ervaring reisbegeleider vergezelt jullie en bovendien krijg je zelf ook een stevige reisvoorbereiding. We organiseren op 26 en 27 maart 2011 een voorbereidingsweekend in Brussel. Samen spreken we nog 1 ontmoetingsactiviteit voor het voorbereidingsweekend en de 2 bijkomende voorbereidingsmomenten af.
 
Wat verwachten we van jou?

  • Motivatie om er een toffe ervaring in groep van te maken.
  • Bereidheid om in zeer bescheiden omstandigheden te leven gedurende +/- 2.5 weken.
  • Openheid voor andere culturen, voor de organisaties en gemeenschappen die ons ontvangen.
  • Je neemt deel aan het voorbereidingsweekend op 26 en 27 maart 2011.
  • Je bent bereid om je ervaringen om te zetten in een concreet engagement van solidariteit met Cuba.
  • Je bent 21 jaar of ouder.
  • Je bent bereid om samen met je reisgroep fondsen te werven voor de lokale partner in Cuba (alle modaliteiten worden beslist met de groep en de reisleider).
  • Je bent aanwezig op Che Presente 2011, de nationale solidariteitsfdag met Cuba. We verwachten dan ook dat je een vrijwilligerstaak op jou neemt.

 

 


Wil je meegaan?

De inschrijvingen zijn afgesloten.

 
Voor meer info kan je terecht op het secretariaat op het nummer 02/209 23 50 of via mail bij fanny.polet@intal.be
 

 

 


BijlageSize
Kandidaatfiche-Cuba2011.doc21 KB