De Crem krijgt in Leuven wind van voor ivm F-16's


3 dagen lang stonden een 20-tal vrijwilligers op Marktrock om steun te vinden voor de campagne 'Geen F-16's naar Afghanistan'. En de beslissing van minister De Crem kreeg de wind van voor, getuigen hiervan zijn de 1.652 handtekeningen onder de petitie.


3 dagen lang stonden een 20-tal vrijwilligers op Marktrock om steun te vinden voor de campagne 'Geen F-16's naar Afghanistan'. En de beslissing van minister De Crem kreeg de wind van voor, getuigen hiervan zijn de 1.652 handtekeningen onder de petitie.

De belangrijkste reden voor het ondersteunen van de petitie was de arrogantie die minister De Crem aan de dag legt. Op 1 februari 2008 besliste de regering om 4 F-16's naar Afghanistan te sturen. De Crem vindt het echter niet nodig om hierover in debat te gaan met het parlement. Hij daagde niet op in de kamercommissie voor defensie, laat staan in het parlement. Voor de ondertekenaars was het onbegrijpelijk dat België meegesleurd wordt in een oorlog zonder ook maar het minste debat. Vele ondertekenaars wisten dan ook niet dat België F-16's naar Afghanistan zou sturen.

Ten tweede waren veel mensen het er gewoon niet mee eens dat België aan de andere kant van de wereld een oorlog gaat uitvechten. "Dat ze eerst maar eens proberen om de problemen in België op te lossen, we hebben nog niet eens een regering!". Of nog. "Hoeveel gaat dat wel niet kosten? Terwijl hier het leven steeds duurder wordt".

De Crem's argument dat de situatie er op vooruit gaat en we dit verder moeten steunen  met F-16's vond ook al geen genade in de ogen van de voorbijgangers, zeker niet meer nadat ze op de hoogte werden gebracht van de VN-studie die aangeeft dat er net meer burgerslachtoffers vallen door het toenemend oorlogsgeweld.

Een klein aantal mensen kon zich echter wel vinden in het sturen van F-16's en wilden er zelfs meer sturen. Als je wil weten welke argumenten ze aanhaalden dan volstaat het om naar de interviews met De Crem te luisteren of ze te lezen. Of lees het artikel op deze site waarin de derdewereld- en vredesbeweging deze argumenten weerlegt.

En als je zelf de petitie nog niet getekend hebt, dan kan electronisch via deze link.

De argumenten voor en tegen het sturen van F-16's op een rijtje.De argumenten voor en tegen het sturen van F-16's op een rijtje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een 20-tal vrijwilligers zijn een heel weekend actief met de petitie.Een 20-tal vrijwilligers zijn een heel weekend actief met de petitie.

 

Jong en oud tekenden de petitie onder een afkeurend oog van minsiter De Crem.Jong en oud tekenden de petitie onder een afkeurend oog van minsiter De Crem.

 

De petitie stimuleert de discussie onder vrienden en vriendinnen op Marktrock.De petitie stimuleert de discussie onder vrienden en vriendinnen op Marktrock.