Eyal Sivan: “Culturele boycot tegen Israël is legitiem”

Eyal Sivan: “Culturele boycot tegen Israël is legitiem”

Eyal Sivan is een Israëlische filmregisseur die bekend staat voor zijn pro-Palestijnse standpunten. Wat hem trouwens geregeld in de problemen brengt … We spraken met hem op ManiFiesta over de boycotcampagne tegen zijn land, die hij overigens voluit verdedigt.


Israël werpt zich op als de enige democratie in het Midden-Oosten. Wat denkt u daarvan?

Kinderen van de kolonie, de erfenis van Belgisch-Congo

Kinderen van de kolonie, de erfenis van Belgisch-Congo

Na het spraakmakende Kinderen van de collaboratie presenteert Canvas de gelijkaardige reeks Kinderen van de kolonie, over een andere controversiële periode in onze geschiedenis. Veronique van intal nam een interview af met een van de makers, Geert Clerbout.


Eerst en vooral proficiat met de reeks.

Waarom hebben jullie deze documentaire gemaakt?

We hebben vorig jaar de Kinderen van de collaboratie gemaakt. We wilden daar een tweeluik aan breien met Kinderen van het verzet. Maar met de heropening van het museum van Tervuren in december hebben we beslist om eerst Kinderen van de kolonie te maken. We wisten : dat debat gaat volop leven in de publieke opinie. En inderdaad, er is dit jaar geen week voorbij gegaan zonder een opiniestuk.

RIP Ben Ramos, advocaat in dienst van de strijd van het Filipijnse volk

RIP Ben Ramos, advocaat in dienst van de strijd van het Filipijnse volk

#stopthekillings

Op de avond van 6 november hebben twee moordenaars van op een motor Benjamin Ramos, een 56-jarige Filipijnse advocaat, vermoord. Ben heeft zijn hele leven gewijd aan het ondersteunen en verdedigen van volksorganisaties in hun strijd voor sociale rechtvaardigheid. intal veroordeelt met alle kracht deze buitengerechtelijke executie.


"Dat is niet waar. Hij toch niet!" Mensen kunnen het niet geloven. Verdriet, woede en ontzetting werden gedeeld toen het nieuws brak. Zowel op de Filipijnen als in België en over de hele wereld waar ze hem kennen en waarderen. Velen van ons hebben hem meermaals in België begroet. En telkens vertelde hij met passie over de strijd van boerenorganisaties die zich afspeelt in een context van staatsrepressie en brutale terreur van paramilitaire milities of huurmoordenaars.

Hoe heeft extreemrechts in Brazilië kunnen winnen?

Hoe heeft extreemrechts in Brazilië kunnen winnen?

Met 55,20% van de stemmen heeft Jair Bolsonaro, de kandidaat van de Liberale Sociale Partij, de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De linkse kandidaat van de PT, Fernando Haddad, haalde nog 44, 80%. Hoe valt het te verklaren dat rechts zo’n sterke comeback maakt? Daarvoor moeten we terugblikken op de recente geschiedenis van Brazilië.


Brazilië maakt al een democratische crisis door sinds 2016, het jaar dat de rechtse oppositie een campagne begon om een einde maken aan regeringen van de Arbeiderspartij (PT) van Brazilië. Die kwam 12 jaar eerder aan de macht met een sociaal programma dat onder andere de extreme armoede wilde terugdringen.

We zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter

We zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter

#AllemaalMensen

Wereldwijd ontvluchten miljoenen mensen oorlog, vervolging, armoede, klimaatverandering.... 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, wil met deze campagne, die voor het tweede jaar op rij in het teken van migratie staat, een ander verhaal brengen over mensen op de vlucht.


Een onderzoek van de KU Leuven en UGent in opdracht van 11.11.11 toonde aan dat er vooral eenzijdig en vaak op een negatieve manier over migratie wordt gepraat. Dit terwijl er een draagvlak is bij de Vlaamse bevolking voor een ander en positiever verhaal. Te midden van dat eenzijdige en vaak harde discours brengt 11.11.11 een warme boodschap: we zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter. Met de affichecampagne maken we deze boodschap zichtbaar in het straatbeeld.

Colonisation: la Belgique face à la restitution des biens culturels mal acquis

 

 

 

 

 Le 8 décembre prochain, le MUSEE DE TERVUREN réouvrira ses portes.Il apparaît que ses vitrines cachent en réalité un vol à grande échelle du patrimoine culturel congolais pendant la période coloniale, comme l'affirment trente-six spécialistes africains dans une lettre ouverte. 

Vormingsdag Aalst : Het verhaal achter Ahed Tamimi

vorming i.s.m. Viva Salud

09/12/2018 - 14:00
09/12/2018 - 19:00

Maak kennis met de achtergrond van de aanslepende, almaar grimmigere bezetting van Palestijns gebied.


Maak kennis met de achtergrond van de aanslepende, almaar grimmigere bezetting van Palestijns gebied.

Waarom ontzegt Israël de Palestijnen het recht op een eigen staat?
Waarom willen de Palestijnen een eigen staat?
Waarom is Israël al ontelbare keren veroordeeld als een apartheidsregime?
En waarom roept het westen Israël niet tot de orde?

Een vormingsinitiatief van intal en Viva Salud. 
We sluiten om 18 uur af met Palestijnse hapjes en een drankje.

De vorming zal gegeven worden door Julie Steendam van Viva Salud.

België, speel niet voor apartheid! - Teken hier

België, speel niet voor apartheid! - Teken hier

#BoycottEurovision2019

België, neem niet deel aan het Eurovisiesongfestival in Israël zolang het de rechten van de Palestijnen schendt. #BoycottEurovision2019
Doe mee en teken de petitie via www.boycott-apartheid-eurovision.be


De Israëlische Netta won in 2018 het Eurovisiesongfestival. “Volgend jaar vieren we samen diversiteit in Jeruzalem!” zei ze trots. Hoezo? Israël schendt al 70 jaar de rechten van de Palestijnen en bouwt in sneltempo nederzettingen op Palestijnse grond. Daar gaan optreden is moreel en politiek onaanvaardbaar.

Gaan optreden in Israël is moreel en politiek onaanvaardbaar omdat Israël:

Solidariteit met jongeren in verzet in Palestina

#freeAhed

01/07/2018 - 15:00
01/07/2018 - 21:00

Kind zijn in openluchtgevangenis Palestina, hoe doe je dat? Je zou er moedeloos van worden. Of je rug rechten en opkomen voor je waardigheid. Ahed Tamimi (17) deed dat laatste. Ze kwam in verzet, en werd ervoor berecht tot 8 maanden celstraf door een Israëlisch militaire rechtbank. Wij willen tonen dat ze niet alleen staan! Ben je erbij?


De ploeg van intal Antwerpen organiseert in samenwerking met andere organisaties een solidariteitsevenement met Ahed, en alle Palestijnse jongeren die opkomen tegen de bezetting. 

Omdat we willen tonen dat Palestijnen niet alleen staan in hun strijd.
Omdat geen enkel kind zou moeten opgroeien in een openluchtgevangenis.
Omdat een rechtvaardige oplossing mogelijk is.

Ben je erbij?

Programma

(uurregeling nog onderhevig aan wijzigingen)

15u : deuren

15u15: introductiewoordje

Protestmars Make Peace Great Again

#TrumpNotWelcome #YestoPeaceNotoNato

07/07/2018 - 15:00
07/07/2018 - 18:00

Herinner je het nog? Met Trump Not Welcome mobiliseerden we vorig jaar meer dan 10. 000 mensen om Trump niet welkom te heten tijdens zijn bezoek aan België. Deze zomer komt Trump terug naar ons land. Wij bereiden opnieuw een warm onthaal voor voor hem en de andere oorlogsstokers! Doe je mee?


Trump komt in de zomer opnieuw naar ons land. Hij komt naar de NAVO - top, een vergadering van de militaire alliantie tussen de VS en Europa. Op de agenda: meer defensie uitgaven door alle NAVO landen, ook België.

Inhoud syndiceren