Russell tribunaal voor Brazilië

Russell tribunaal voor Brazilië

Op 19 en 20 juli 2016 vond in Rio de Janeiro een symbolisch proces plaats rond de huidige staatsgreep in Brazilië als gevolg van de afzettingsprocedure (Impeachment) van president Dilma Rousseff.


Op initiatief van de Braziliaanse sociale bewegingen zijn internationale experten afkomstig uit Mexico, Frankrijk, Italië, Spanje, Costa Rica, Argentinië, Colombië en de Verenigde Staten op dinsdag bijeen gekomen om een oordeel te vellen over deze nieuwe vorm van staatsgreep in Brazilië.

Vertaald door: 
Jolien

Multinationals: de aartsvijanden van het klimaat

Multinationals: de aartsvijanden van het klimaat

“Elke vijf seconden wordt het equivalent van het gewicht van een Eiffeltoren aan natuurlijke bronnen ontgonnen uit ecosystemen en mijnen.”

Op het moment dat we vaststellen dat multinationals steeds machtiger worden, is het belangrijk na te denken over hun impact op het klimaat en het milieu.


Multinationals breiden hun activiteiten steeds meer uit over de hele wereld: via verhuizingen, fusies, overnames, commerciële allianties en buitenlandse investeringen, maar ook dankzij verschillende internationale verdragen en akkoorden die hen een steeds groter en vrijer speelveld verschaffen.

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

15 mei wordt de 70ste verjaardag van de Nakba (“ramp”) herdacht. De term duidt op de gevolgen voor de Palestijnen van de nederlaag van de Arabische legers t.o.v. de zionistische troepen in 1948. Het belangrijkste gevolg is de verdrijving van zowat 750.000 mensen uit de door Israël veroverde gebieden.


De Nakba tragedie wordt elk jaar door de Palestijnen herdacht. De herinnering wordt levend gehouden aan de meer dan 400 dorpen die door de zionisten verwoest werden en men zet het recht op terugkeer van de vluchtelingen in de kijker, zoals vastgelegd in december 1948 in het besluit nummer 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De jaren gaan sindsdien voorbij, maar de vastberadenheid van de Palestijnse bevolking blijft. Sinds 30 maart betogen de inwoners van Gaza iedere vrijdag voor hun recht op terugkeer.

Vertaald door: 
Yvan

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

#BDS #manifiesta

Op 27 februari kwam Omar Barghouti op uitnodiging van Comac en Intal naar Leuven voor een conferentie over politieke gevangenen in Palestina. Barghouti is een Palestijnse mensenrechtenactivist en medeoprichter van de internationale BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions). In 2017 won hij de Ghandi Peace Award. Hij is een van onze internationale gasten op ManiFiesta. Een gesprek.


Wat zijn de doelen en de eisen van BDS en het Palestijnse middenveld?

Interview Pablo Sepulveda Allende: Dokter ten dienste van de gemeenschap

Interview Pablo Sepulveda Allende: Dokter ten dienste van de gemeenschap

#manifiesta2018

45 jaar geleden kwam de Chileense socialistische president Salvador Allende in de door de VS gesteunde staatsgreep van generaal Pinochet ten val. Zijn kleinzoon, Pablo Sepulveda Allende, besliste om als arts bij te dragen aan de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. intal en Cubanismo nodigen hem uit op ManiFiesta dit jaar! Een interview.


Hoe komt de kleinzoon van Salvador Allende in Venezuela terecht?

Pablo Sepulveda Allende. Ik woon sinds 2009 in Venezuela. Ik kwam daar als arts werken in een samenwerkingsprogramma tussen Cuba en Venezuela: Mission Barrio Adentro (missie de buitenwijk in, n.v.d.r.). Het is een beetje zoals in de Cubaanse gezondheidszorg: de patiënten die ik behandel, wonen in de buurt, worden gratis behandeld en zijn van alle sociale achtergronden.

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia heeft haar Israëlische dochter Dexia Israël verkocht. Een overwinning voor het campagneplatform 'Israël koloniseert, Dexia financiert'. We gaan in gesprek met Mario Franssen, die mee aan de oorsprong van de campagne lag.


Wat was het probleem met Dexia Israël?

Nationale betoging tegen racisme

24/03/2018 - 14:00
24/03/2018 - 17:00

Middenveldorganisaties, bewegingen en burgers verenigen zich naar aanleiding van 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Tijdens een nationale manifestatie op 24 maart 2018 in Brussel staan we op tegen haat en agressie, tegen discriminatie, racisme en ongelijkheid. intal zal erbij zijn!


Intal tekent present op 24 maart voor de nationale betoging tegen racisme en discriminatie.

Cuba: klimaatverandering wacht niet op morgen

Cuba: klimaatverandering wacht niet op morgen

#paascampagne #solidariteit

In september 2017 raasde orkaan Irma door Cuba. De schade was enorm. De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar in Cuba. Maar het Caribische eiland blijft niet bij de pakken zitten. Met een 100-jarenplan maakt het zich klaar voor de toekomst. In kader van hun jaarlijkse Paascampagne hebben G3W en Cubanismo Liana Bidart Cisneros op bezoek, coördinatrice van hun Cubaanse partner rond Greenmapping: het Centro Felix Varela. Een boeiend gesprek.


“Cuba heeft een zeer belangrijke les geleerd", verklaarde Dalia Salabarría Fernández, één van Cuba’s belangrijkste klimaatwetenschappers. "Ons eiland heeft duizenden kilometers laaggelegen kusten en ligt precies op het pad van Caribische orkanen. Aangezien de klimaatverandering het aantal orkanen zal doen toenemen, zal het eiland nog een versnelling hoger moeten schakelen om toekomstige rampen het hoofd te bieden."

intal veroordeelt VS inmenging in Venezuela

intal veroordeelt VS inmenging in Venezuela

Als beweging voor internationale solidariteit verdedigen wij de beginselen van soevereiniteit, dialoog en territoriale integriteit.


VS staatssecretaris Rex Tillerson*, hoofd van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Mexico, Argentinië, Colombia, Peru en Jamaica. Voor en tijdens zijn bezoek legde Tillerson herhaaldelijk verklaringen af over de noodzaak van regimewisseling in Venezuela. Een van de doelstellingen van de Tillerson-tour leek polarisatie rond Venezuela. De Verenigde Staten zoekt namelijk continentale en internationale allianties om Venezuela ten val te brengen.

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Vredesbeweging lanceert nieuwe campagne: Gooi het geld niet uit het raam

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen', waar intal deel van uitmaakt, lanceert een nieuwe campagne. De regering zegt dat we moeten besparen maar vindt vele miljarden voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel.


De regering zweert bij besparingen om de begroting rond te krijgen… met één uitzondering: de militaire uitgaven. De minister van Defensie heeft zich er toe geëngageerd om niet minder dan 7,5 miljard euro aan militaire contracten te tekenen tegen het einde van deze legislatuur.

Inhoud syndiceren