Russell tribunaal voor Brazilië

Russell tribunaal voor Brazilië

Op 19 en 20 juli 2016 vond in Rio de Janeiro een symbolisch proces plaats rond de huidige staatsgreep in Brazilië als gevolg van de afzettingsprocedure (Impeachment) van president Dilma Rousseff.


Op initiatief van de Braziliaanse sociale bewegingen zijn internationale experten afkomstig uit Mexico, Frankrijk, Italië, Spanje, Costa Rica, Argentinië, Colombië en de Verenigde Staten op dinsdag bijeen gekomen om een oordeel te vellen over deze nieuwe vorm van staatsgreep in Brazilië.

Vertaald door: 
Jolien

Multinationals: de aartsvijanden van het klimaat

Multinationals: de aartsvijanden van het klimaat

“Elke vijf seconden wordt het equivalent van het gewicht van een Eiffeltoren aan natuurlijke bronnen ontgonnen uit ecosystemen en mijnen.”

Op het moment dat we vaststellen dat multinationals steeds machtiger worden, is het belangrijk na te denken over hun impact op het klimaat en het milieu.


Multinationals breiden hun activiteiten steeds meer uit over de hele wereld: via verhuizingen, fusies, overnames, commerciële allianties en buitenlandse investeringen, maar ook dankzij verschillende internationale verdragen en akkoorden die hen een steeds groter en vrijer speelveld verschaffen.

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Zaterdag verzamelden tweeduizend vredesactivisten in Brussel voor de #TrumpNotWelcome-betoging. Ze protesteerden in aanloop van de NAVO-top tegen de eis van Trump voor toenemende militaire uitgaven en voor een actieve vredespolitiek.


“Een groot succes” volgens Paula Polanco, voorzitster van intal, “in deze tijden van schijnbaar toenemende verrechtsing zo snel zo veel volk op de been krijgen, met een oproep die ondersteund wordt door zoveel organisaties, is een duidelijk signaal dat er geen draagvlak is voor de Trumpiaanse politiek in ons land” vervolgt ze.

Veel mensen op de been tegen de oorlogspolitiek van Trump en de NAVO

Zaterdag verzamelden massa's vredesactivisten in Brussel voor de #TrumpNotWelcome-betoging. Ze protesteerden in aanloop van de NAVO-top tegen de eis van Trump voor toenemende militaire uitgaven en voor een actieve vredespolitiek.

Solidariteit met jongeren in verzet in Palestina

#freeAhed

01/07/2018 - 15:00
01/07/2018 - 21:00

Kind zijn in openluchtgevangenis Palestina, hoe doe je dat? Je zou er moedeloos van worden. Of je rug rechten en opkomen voor je waardigheid. Ahed Tamimi (17) deed dat laatste. Ze kwam in verzet, en werd ervoor berecht tot 8 maanden celstraf door een Israëlisch militaire rechtbank. Wij willen tonen dat ze niet alleen staan! Ben je erbij?


De ploeg van intal Antwerpen organiseert in samenwerking met andere organisaties een solidariteitsevenement met Ahed, en alle Palestijnse jongeren die opkomen tegen de bezetting. 

Omdat we willen tonen dat Palestijnen niet alleen staan in hun strijd.
Omdat geen enkel kind zou moeten opgroeien in een openluchtgevangenis.
Omdat een rechtvaardige oplossing mogelijk is.

Ben je erbij?

Programma

(uurregeling nog onderhevig aan wijzigingen)

15u : deuren

15u15: introductiewoordje

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

De Nakba: nachtmerrie en verzet van de Palestijnen

15 mei wordt de 70ste verjaardag van de Nakba (“ramp”) herdacht. De term duidt op de gevolgen voor de Palestijnen van de nederlaag van de Arabische legers t.o.v. de zionistische troepen in 1948. Het belangrijkste gevolg is de verdrijving van zowat 750.000 mensen uit de door Israël veroverde gebieden.


De Nakba tragedie wordt elk jaar door de Palestijnen herdacht. De herinnering wordt levend gehouden aan de meer dan 400 dorpen die door de zionisten verwoest werden en men zet het recht op terugkeer van de vluchtelingen in de kijker, zoals vastgelegd in december 1948 in het besluit nummer 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De jaren gaan sindsdien voorbij, maar de vastberadenheid van de Palestijnse bevolking blijft. Sinds 30 maart betogen de inwoners van Gaza iedere vrijdag voor hun recht op terugkeer.

Vertaald door: 
Yvan

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

'Er is geen rechtvaardigheid voor Palestijnse gevangenen' - Omar Barghouti

#BDS #manifiesta

Op 27 februari kwam Omar Barghouti op uitnodiging van Comac en Intal naar Leuven voor een conferentie over politieke gevangenen in Palestina. Barghouti is een Palestijnse mensenrechtenactivist en medeoprichter van de internationale BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions). In 2017 won hij de Ghandi Peace Award. Hij is een van onze internationale gasten op ManiFiesta. Een gesprek.


Wat zijn de doelen en de eisen van BDS en het Palestijnse middenveld?

Interview Pablo Sepulveda Allende: Dokter ten dienste van de gemeenschap

Interview Pablo Sepulveda Allende: Dokter ten dienste van de gemeenschap

#manifiesta2018

45 jaar geleden kwam de Chileense socialistische president Salvador Allende in de door de VS gesteunde staatsgreep van generaal Pinochet ten val. Zijn kleinzoon, Pablo Sepulveda Allende, besliste om als arts bij te dragen aan de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. intal en Cubanismo nodigen hem uit op ManiFiesta dit jaar! Een interview.


Hoe komt de kleinzoon van Salvador Allende in Venezuela terecht?

Pablo Sepulveda Allende. Ik woon sinds 2009 in Venezuela. Ik kwam daar als arts werken in een samenwerkingsprogramma tussen Cuba en Venezuela: Mission Barrio Adentro (missie de buitenwijk in, n.v.d.r.). Het is een beetje zoals in de Cubaanse gezondheidszorg: de patiënten die ik behandel, wonen in de buurt, worden gratis behandeld en zijn van alle sociale achtergronden.

Protestmars Make Peace Great Again

#TrumpNotWelcome #YestoPeaceNotoNato

07/07/2018 - 15:00
07/07/2018 - 18:00

Herinner je het nog? Met Trump Not Welcome mobiliseerden we vorig jaar meer dan 10. 000 mensen om Trump niet welkom te heten tijdens zijn bezoek aan België. Deze zomer komt Trump terug naar ons land. Wij bereiden opnieuw een warm onthaal voor voor hem en de andere oorlogsstokers! Doe je mee?


Trump komt in de zomer opnieuw naar ons land. Hij komt naar de NAVO - top, een vergadering van de militaire alliantie tussen de VS en Europa. Op de agenda: meer defensie uitgaven door alle NAVO landen, ook België.

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia verkoopt haar filiaal in Israël. Aanhouder wint

Dexia heeft haar Israëlische dochter Dexia Israël verkocht. Een overwinning voor het campagneplatform 'Israël koloniseert, Dexia financiert'. We gaan in gesprek met Mario Franssen, die mee aan de oorsprong van de campagne lag.


Wat was het probleem met Dexia Israël?

Inhoud syndiceren