MZU zomer 2012: Libië, Syrië, Iran: bevrijding of imperialisme

De drie vormingsdagen worden georganiseerd door intal

18/08/2012 - 00:00
20/08/2012 - 23:59

De volgende editie van de Marxistische Universiteit gaat door in de zomer van 2012, van zaterdag 18 augustus tot en met donderdag 23 augustus, in het Internaat van Berlaymont in Waterloo.


Libië, Syrië, Iran: bevrijding of imperialisme (18-20 augustus 2012)

Of hoe het imperialisme in de wereld van vandaag blootleggen en aanklagen. Een les met voorbeelden uit de wereld van vandaag om op de goede manier te reageren en zich niet door de overheersende media om de tuin te laten leiden.

De eerste twee dagen leren we de marxistische analysemethode toepassen op het imperialisme als alternatief voor andere uitgangspunten, meer bepaald deze van Negri en Hardt.

Gedurende de laatste dag bespreekt Michel Collon de interventie in Libië en de bedreigingen voor Syrië en Iran.

Leraars: Michel Collon, Marc Botenga en Danny Claes

 

Waar?

Internaat Berlaymont 10 D Drève d'Argenteuil 1410 Waterloo

Prijs:

betaling voor 9 juli

31 euro per dag (vol pension, indiv. kamer)

22 euro/18 euro (vol pension in slaapzaal/tent)

16 euro voor wie niet ter plaatse logeert (2 maaltijden inbegrepen).

betaling na 9 juli: respectievelijk 36 euro, 27 euro en 19 euro per dag

 

De Marxistische Universiteit zomer 2012 biedt natuurlijk nog veel meer: dit jaar is het thema EEN WERELD VOOR DE 99%

Duizelingwekkende loondalingen in Griekenland, uit de pan rijzende werkloosheid in Spanje en pensioenhervorming bij ons. Overal in Europa worden de werkers hard getroffen door besparingsmaatregelen. Het leven wordt alsmaar moeilijker voor 99% van de bevolking.

 

Maar wat met de 1% rijksten? Die schijnen er daarentegen niet zo slecht onderuit te komen: de 40 grootste op de Parijse beurs genoteerde bedrijven maakten een gecumuleerde winst van 75 miljard euro in 2011, bijna evenveel als vóór de crisis. In België is nog steeds geen komaf gemaakt met het schandaal van de notionele intresten waardoor de grote ondernemingen nauwelijks belastingen betalen. Ook de taks op de grote fortuinen komt niet van de grond…

Vandaag bezit de armste helft van de wereldbevolking minder dan 1% van de globale rijkdom terwijl de 1% rijksten 43% voor hun rekening nemen.

Wanneer komt er een leefbare wereld voor de 99%? Meer en meer mensen vragen zich dit af. Daarover willen we samen nadenken op de Marxistische Zomeruniversiteit.

De Marxistische Universiteit gaat door in de zomer van 2012, van zaterdag 18 augustus tot en met donderdag 23 augustus, in het Internat de Berlaymont in Waterloo.

meer info: ummu@marx.be of www.marx.be

NA 10 AUGUSTUS KAN U NIET MEER INSCHRIJVEN